Oct 11

Aseară, cam pe la ora 18.00, circulam pe B-dul Mihai Eminescu. Prin dreptul Notariatului Retei Aniţei am fost oprit de o persoană îmbrăcată elegant şi care m-a abordat cu
- „Sunteţi domnul Rotundu, da! Vă ştiu de la televizor”. N-aveam nici un motiv să-mi ascund identitatea aşa că i-am confirmat că sunt acelaşi Rotundu pe care l-a văzut la televizor.
- „Aţi făcut un reportaj despre o casă închiriată.”
- Am făcut mai multe reportaje despre case, la care vă referiţi?
- „La cel cu ţiganca”
Hopa, mi-am zis, am în faţă pe „Cocioba”, ţiganca care a închiriat una din cele două locuinţe sociale pe care le deţine unui român pe care apoi l-a evacuat brutal.
M-am uitat atent la ţigancă. Îmbrăcată elegant, cu haină de piele lungă, cu pantofi de lux, cu ghiuluri de aur pe degete. Aveam în faţă tipologia ţiganului care conboarăî din Mercedes pentru a încasa ajutorul social.
Ţiganca a început să vocifereze că ştia ea cine sunt, că i-a spus ei cei de la Locvativa. Aşadar, după ce-am difuzat reportajul cu românul năpăstuit, intitulat „Mişmaşuri ţigăneşti”, cineva de la Locativa a intrat la bănuială şi m-a turnat la ţigancă.
Am fost avertizat de românul, fost chiriaş la ţigancă, că aceasta are relaţii la Locativa şi funcţionarii din primărie, că este pe-o mână cu poliţiştii comunitari şi agenţii de poliţie care au sectorul în Centrul istoric al Botoşanilor.
Cum ţiganca a trecut la ameninţări, am grăbit pasul şi am lăsat-o vorbind şi gesticulând în mijlocul trotuarului. Am mai apucat să aud ameninţarea că „O să dai socoteală!”.
Cu ameninţările sunt obişnuit, aşa că nu mă sperii de o ţigancă, fie ea şi „Cocioba”. În schimb am primit confirmarea că într-adevăr ţiganii din Centrul istoric alBbotoşanilor au ajuns stăpânii locului mituind funcţionari din Primărie, Locativa şi poliţişti.
În campania electorală Ovidiu Portariuc promitea că dacă ajunge primar va face ordine în Centrul istoric şi va verifica cum au ajuns ţiganii să aibă locuinţe sociale, nu una, ci mai multe. Au trecut peste trei luni de când Portariuc este primar şi nu s-a întâmplat nimic.
Ba da, ceva s-a întâmplat. Locuinţele din Centrul istoric, proaspăt renovate cu banii europeni , au fost date locuinţe sociale tot ţiganilor. La primarul Portariuc, presa are acces extrem de greu sau deloc. Ţiganii au acces când vor. Când consilierul municipal Gheorghe Iavorenciuc a declarat public că la primar au liberă intrare mafioţii, interlopii, valutiştii din piaţă şi vânzătorii de etnobotanice, n-au fost afirmaţii gratuite. Iavorenciuc ştie mai multe decât a declarat public.
Ţiganca „Cocioba” deţine două locuinţe sociale. Una închiriată. Mă aşteptam ca după difuzarea reportajului cei de la Primărie, de la Locativa să acţioneze şi să-i retragă o locuinţă. În loc să restabilească legalitatea, cineva din Locativa s-a dus la „Cocioba”! şi m-a turnat. Aflu eu cine-i personajul şi am să-i mulţumesc în stilul meu!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia