Oct 21

Sâmbătă, Târgul Agro-Zoo de la Popăuţi, mi-a oferit prilejul de a realiza un reportaj pentru emisiunea Lumea lu’ Rorundu. Am filmat multe secvenţe inedite prin care am surprins aspecte din viaţa crescătorilor de animale dar şi a meşterilor populari, reprezentanţi ai unor tradiţii pe care de dispariţie.
Orice filmare realizată într-o aglomeraţie umană atrage atenţia iar grupurile de curioşi fac parte din decor. Cum emisiunea Lumea lu’ Rotundu este una consacrată, nici politicienii prezenţi nu s-au ferit să-mi iasă în cale, să-mi atragă atenţia prin prezenţa lor, doar-doar îi voi face părtaşi la reportaj prin filmarea unei secvenţe şi cu ei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, pe care-l bombardez cu critici aproape zilnic, a ţinut să mă salute, semn că nu este nicidecum supărat pe cele ce scriu la adresa sa. Omul a înţeles că o critică cinstită îi poate fi de mai mult ajutor decât o laudă prin faţă ce ascunde o muşcătură pe la spate. Nu l-am evitat şi l-am invitat să filmez o secvenţă, mai ales că avea la târg un staul în care se putea vedea o rasă de porci pe care, susţine dumnealui,, a creat-o prin încrucişări în ferma proprie de la Suliţa.
Liberalul Viorel Grigoraş, candidatul USL la Senat pe Colegiul Botoşani, de asemenea s-a arătat amabil şi binevoitor, invitându-ne şi la conferinţa de presă care urma să se desfăşoare. I-am mulţumit de invitaţie, dar rostul nostru era să surprindem aspectele cele mai reprezentative pentru târg şi nu să mediatizăm vorbele goale de conţinut ale politicienilor, fie ele rostite şi într-o conferinţă de presă.
Şi primarul comunei Răchiţi, cu eşarfa oficială pusă, n-a ratat prilejul de a ne atrage agenţia, venind să ne salute şi să ne mulţumească, în calitatea sa de co-organizator, că suntem prezenţi la eveniment.
Singurul care s-a comportat mârlăneşte, trufaş şi cu aer de superman guvernamental a fost inginerul Ionică Nechifor. Până mai ieri cioban la propria stână de lângă Popăuţi, Nechifor şi-a cumpărat de la Florin Ţurcanu, liderul PNL Botoşani, huzmetul de şef de cabinet la fratele acestuia Mihai Ţurcanu, ajuns preşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor.
Cu Nechifor am realizat în urmă cu doi ani un reportaj despre Asociaţia Moldoovis şi stâna sa de oi. Era un inginer ieşit din priză profesională, care a luat şi o mamă de bătaie soră cu moartea de la ciobanii din Unţeni, cărora le făcuse necazuri cu păşunea.
Ajuns din nimeni culegător de scame de pe costul lui Mihai Ţurcanu şi lustragiul pantofilor acestuia, Ionică Nechifor s-a transformat din omul modest de ieri în trufaşul de astăzi, adoptând un aer de baron local parvenit ca toţi astfel de baroni, pe căi necinstite şi umilitoare.
În timp ce toată lumea dialoga cu noi prieteneşte, la vreo zece metru distanţă Nerchifor vorbea extrem de aferat la telefon, de parcă tocmai ar fi devenit interimarul interimatului deţinut de Crin Antonescu la Cotroceni. După ce-a sfârşit convorbirea, s-a alăturat grupului nostru vorbindu-ne de undeva de la înălţimea plopilor din jur, cam de la aceeaşi înălţime de la care, la ultima vizită la Popăuţi, lui Ceauşescu i-a cântat cucuveaua.
Bietul Nechifor, ciobănelul cinstit de ieri transformat în baronaşul insolent de astăzi, uită că mirosul de zer acru şi stătut de stână nu iese nici dacă îmbraci costum guvernamental. Astăzi este lustragiu guvernamental de lux, dar după luna decembrie s-ar putea să nu mai fie nici ce-a fost odată. Adică să nu mai fier ciobănaşul cinstit şi modest, ci un totem al proastei guvernări USL care să fie scuipat şi de vecinii din blocul de pe strada Tălpălăriei, unde mai locuieşte încă.
Pentru astfel de parveniţi ai vieţii, ajunşi fuduli că nici prăjina nu le mai atinge nasul, ţăranii noştri hâtri au o vorbă de duh: Bună ziua căciulă, că stăpânul n-are gură!

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Ionică Nechifor lustragiul”

 1. 1. Vorbe de duh Says:

  Aceste vorbe de duh rezulta din experienta de viata !In acest caz se potriveste si aceea care spune :” Boul uita intotdeauna c-a fost vitel !”Mai avem mult pana…..departe !

 2. 2. [email protected] Says:

  de cind e nichifor inginer? sunt foarte curios ce facultate a terminat. matale tre sa stii!

 3. 3. fermier Says:

  Bine l-ati mai descris pe acest infatuat de Ionica Nechifor!
  D-le Rotundu aceasta expozitie a beneficiat de 100000 ron,suma f.mare care nu s-a materializat in premii pentru fermierii care au expus animale spre rusinea organizatorilor ! Cum s-au cheltuit acesti bani, alocati de la CJ si care sunt bani publici?? Nu mai spun de asa zisa tombola unde oamenii isi pun sperante,unde si-au dat telefonul,adresa etc.,dar care este folosita in strategii politice de a da fel de fel de mesaje si indemnuri asa cum au procedat si in ziua alegerilor!Este o nesimtire care te lasa fara replici!

 4. 4. drf Says:

  a terminat zootehnie la iasi in 2010

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia