Nov 04

Primarul Ovidiu Portariuc are anumite ciudăţenii de logică în acţiunile sale. Cu ceva timp în urmă se lăuda, după o vizită la Ambasada SUA din Bucureşti, că va înfrăţi municipiul Botoşani cu oraşul Philadephia din SUA. Anunţul dădea bine pentru botoşănenii creduli, pentru că cei care judecă lucrurile neemoţional aveau să constate că diferenţa dintre Philadephlia americană şi Botoşaniul românesc este atât de mare că o înfrăţire privită prin prisma pragmatismului american ar fi aproape imposibilă.
De la acel anunţ primarul n-a mai pomenit nimic de această înfrăţire, dar a reuşit să ne înfrăţească cu oraşul Râşcani din Republica Moldova. Privită istoric, această înfrăţire n-are nicio logică. O înfrăţire între românii de-o parte şi de alta a Prutului ar însemna să recunoaştem valabilitatea Tratatului Ribentrop – Molotov iar teritoriul Moldovei să nu mai fie teritoriu românesc. Lucru ce convine de minune anumitor autorităţi moldovene pro-ruse.
Fraţii de la aceeaşi mamă şi tată nu mai pot fi înfrăţiţi din nou, ei fiind fraţi prin naştere. Republica Moldova nu se poate înfrăţi cu România, pentru că sunt acelaşi popor, aceeaşi naţiune istorică şi suntem deja fraţi prin originea noastră comună.
Mai nou, primarul a declarat că se luptă să aducă din nou trenul la Botoşani, adică să fie legătură directă cu Bucureştiul şi să nu mai avem de aşteptat în Vereşti. Este o altă ciudăţenie, pentru că decizia aparţine Regionalei Iaşi în primă fază şi Companiei Naţionale CFR Călători în final. Când trenul Botoşani – Bucureşti a fost desfiinţat, decizia a fost luată din raţiuni economice. De atunci nu s-a îmbunătăţit cu nimic activitatea Companiei CFR Călători ca să-şi permită cheltuieli în plus.
Apoi, în Botoşani sunt cel puţin trei Agenţii private de călători care fac Bucureştiul la ore convenabile oricui. Preţul este mai mic ca la tren, se ajunge mai repede şi se fac opriri de-o cafea sau de luat o gustare. Avem deja vagoane directe Botoşani – Bucureşti, care pleacă mai mult goale, aşa că la ce ar fi necesar un tren direct primarul n-a mai argumentat.
Şi încă o ciudăţenie. S-a lăudat Portariuc că va rezilia toate contractele încheiate de Flutur în mod păgubos. Nu ne-a explicat niciodată care sunt aceste contracte şi în ce constă pagubele aduse primăriei, dar săptămâna trecută s-a dat învins şi a recunoscut că nu poate rezilia nici un contract. Era firesc să fie aşa, pentru că încheierea contractelor nu se face în raport de cine este primar ci de reglementările cuprinse în Codul civil. Dacă fiecare şef ajuns în fruntea unei instituţii ar modifica contractele încheiate cu partenerii după cum îi este voia, în întreaga economie s-ar crea un haos de nedescris.
Aceste trei exemple se adaugă altora mai vechi şi constituie dovezi clare că primarul nostru n-are nici un fel de maturitate profesională şi lucrează pompieristic sau după cum i se cere de clica de afacerişti de care s-a înconjurat şi despre care am mai scris.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia