Nov 05

Comentariile mele despre candidaţii la alegerile parlamentare au stârnit vii dispute. Nu puţini sunt cei care mă chestionează asupra analizelor mele cu privire la şansa de câştig pentru unii candidaţi şi de pierdere pentru alţii. Apariţia în peisajul politic botoşănean a candidatului ARD Valentin Făgărăşian a stârnit un interes aparte dar şi multe semne de întrebare.
Am fost solicitat să dau mai multe informaţii despre acest Făgărăşian dar nici eu nu cunosc prea multe din trecutul său şi nici nu l-am întâlnit încă faţă-n faţă.
Ştiu doar că este originar din Darabani şi că a plecat în Italia imediat după 1990 unde s-a implicat în industria confecţiilor devenind patronul unei fabrici. Dispune de putere financiară şi a negociat cu patronul francez, prin directorul botoşănean Năstase, cumpărarea fostei Fabrici de confecţii Darabani pe care doreşte s-o redeschidă.
Nu ştiu cum de-a ajuns să fie recrutat de către ARD candidat. Dar ştiu că face echipă cu actualul deputat PDL Stelică Strugaru. În cele două apariţii publice, la zilele comunei Avrămeni şi Vorniceni, Făgărăşian a avut o prestaţie bună, fiind bine primit de public.
În Colegiul Darabani este deja bine cunoscut, mai ales că prin respingerea candidaturii sale de către Biroul Electoral Judeţean Botoşani el a fost propulsat în atenţia presei botoşănene. Câştigând procesul împotriva deciziei BEJ şi validându-i-se candidatura la Senat, Făgărăşian a câştigat mai multă
popilaritate şi simpatie.
Contracandidatul său este Şerban Mihăilescu, alias Miky Şpagă, din partea UNPR. Chiar dacă Şpagă candidează sub sigla USL, botoşănenii din acest colegiu n-au pentru el prea mare simpatie. Nici primarii, chiar cei ai USL, nu consideră să-şi epuizeze forţele luptând în favoarea acestuia. Primarii ştiu că după alegeri, ca şi fostul senator Răzvan Teodorescu, Miky Şpagă nu va mai fi văzut prin zonă.
Mi se pare normal ca primarii să privească cu mai multă simpatie candidatura lui Făgărăşian, care fiind localnic şi legat cu afacerile de Darabani, cu certitudine va fi mult mai interesat de viaţa politică, economică şi socială din Colegiul Darabani – Săveni.
Apoi, în acest colegiu, covârşitor rural, sunt puţini salariaţi bugetari şi pensionari de sorginte intelectuală care să voteze împotriva lui Făgărăşian numai pentru că este candidatul ARD, un fel de urmaş al Guvernului Boc.
De obicei oamenii de la ţară simpatizează cu cei pe care-i consideră de-ai lor, ridicaţi din mijlocul lor, şi mai greu pe cei veniţi de-aiurea.
La alegerile locale am indicat corect primarii câştigători în proporţie de peste 90%. Şi sunt 78 de unităţi administrative în tot judeţul. Acum, că avem numai 9 candidaşi care pot fi validaţi în urma acestor alegeri, sper să nu mă înşel prea mult. Desigur, pot apărea evenimente sau situaţii neprevăzute şi care să răstoarne anumite ierarhizări dar o situaţie similară cu cea a lui Conţac este greu să se mai repete.
Iată de ce am convingerea că în Colegiul Darabani – Săveni Valentin Făgărăşian are prima şansă de a obţine mandatul de deputat.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia