Nov 21

* peste 70 de români care vor veni din Moldova şi Ucraina nu vor intra în primărie
În oraşul Darabani funcţionează de mai mulţi ani Asociaţia culturală Pro-Basarabia, care a dezvoltat strânse relaţii culturale şi de solidaritate naţională cu românii din Republica Moldova şi Ucraina ce trăiesc în raioanele de graniţă vecine cu partea de nord a judeţului Botoşani.
Printre cei care au iniţiat aceste strânse legături frăţeşti se află şi prof. Constantin Moroşanu. De la prof. Moroşanu am primit mesajul că duminică, 25 noiembrie, la Darabani s-a organizat o întâlnire cultural-istorică dedicată Zilei naţionale a României – 1 Decembrie. Istorici români din Moldova şi Ucraina vor susţine referate privind unirea Basarabiei cu România iar ansambluri culturale vor prezenta spectacole.
Sun aşteptaţi la Darabani primarii a zece comune moldovene şi ucrainene şi oameni de cultură în număr de aproximativ 70. Pentru ca evenimentul să nu primească o conotaţie politică, fiind în plină desfăşurare campania alegerilor parlamentare, prof. Moroşanu l-a rugat pe primarul oraşului, ing. Corneliu Aroşoaie, să-i permită să folosească Sala de festivităţi a Primăriei Darabani.
Numai că primarul l-a refuzat, declarându-i că nu are permisiunea celor de la USL Botoşani şi nu vrea să-şi facă necazuri. În schimb, primarul i-a propus lui Moroşanu să amâne evenimentul pentru ziua de 14 decembrie, adică după alegeri.
Firesc, evenimentul fiind dedicat zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, iar invitaţiile fiind deja lansate şi confirmate spre onorare, evenimentul este imposibil de reprogramat. Mai mult, ce rost ar mai avea o astfel de întâlnire frăţească după ce Ziua naţională a României trecut?
Iată cum, o formaţiune politică precum USL-ul, care pozează în susţinerea interesului naţional, blochează desfăşurarea unui eveniment istoric extrem de important , mai ales pentru imaginea judeţului nostru.
Duplicitatea politică a USL, cu rădăcini adânci din perioada comunismului, este extrem de periculoasă interesului naţional, mai ales că atât în Republica Moldova cât şi în România s-a creat un puternic curent unionist. Se pare că simpatiile Guvernului Ponta pentru politica de dominaţie a lui Putin, care vrea să împiedice cu orice preţ Unirea Basarabiei cu România,  se resimte şi la Botoşani.
Efectiv, decizia luată de către liderii USL Botoşani de a bloca evenimentul de la Darabani n-are raţiune politică, evenimentul, în forma concepută, neavând nici în clin nici în mânecă ceva comun cu alegerile parlamentare.
Însă cum se vor simţi cei peste 70 de români veniţi de peste graniţă, mai ales cei zece primari, când vor afla că primarul oraşului Darabani nu se poate întâlni cu ei pentru că are interdicţie de la şefii săi politici?
Duminică voi fi la Darabani ca să filmez evenimentul, realizând un reportaj la Lumea lu’ Rotundu. Am fost atenţionat că ar fi posibilă blocarea difuzării reportajului până după alegeri. Vacs, îl voi posta pe Ypu Tube şi pe site-ul Jurnalului, făcându-l public. La Jurnalul eu decid şi nu cozile politice ale USL Botoşani!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia