Dec 02

Pentru că dintr-o prostie sau poate incompetenţă a „specialiştilor” din Ministerul Agriculturii, încă de pe vremea Guvernului Tăriceanu, Comisia Europeană le-a interzis românilor să mai mănânce carnea sănătoasă obţinută de la porcul ţăranului, politicienii au rămas fără tradiţionala slănină.
Aşa că, la mitingurile politice, la sărbătorile de rang naţional, românii nu mai primesc pomană din bugetul public o strachină cu fasole cu slănină, aceasta fiind înlocuită cu nişte cârnaţi preparaţi dintr-o carne obţinută de la porci furajaţi chimical şi condimentată cu multe E-uri.
Şi de Ziua Naţională a României Guvernul Ponta a dat ordin  nescris primarilor USL să împartă românilor câte o strachină cu fasole şi cârnaţ. Iar românii s-au înghesuit la pomană.  Primarii opoziţiei nu s-au lăsat mai prejos şi au împărţit şi ei fasole cu cârnaţ, mai puţine porţii, pentru că premierul Ponta nu le-a dat bani de la buget.
La Botoşani, nici nu s-a terminat partea oficială a festivităţii că cei prezenţi pe post de gură cască+ au şi format rând la strachina cu fasole. S-au împins, si-au dat coate, au strigat unii la alţii şi au rânjit cu gura până la urechi când au prins cu mâna farfuria din plastic de unică folosinţă mânjită cu nişte fasole şi un căcăţel de cârnaţ cam cât vedem noi pe aleea din parc pe unde-şi face nevoile câte un pekinez.
Dacă înghesuiala ţiganilor mi se pare ceva firesc, cerşitul şi pomana publică fiindu-le modul de viaţă, munca pentru bei fiind ceva înjositor, nedemn etniei lor, înghesuiala unor cetăţeni, aparent onorabil, bine îmbrăcaţi, a unor cetăţence cu părul, sprâncenele, buzele şi unghiile făcute nu poate decât să exprime decăderea socială şi morală produsă în rândul membrilor comunităţii, în cazul de faţă cea botoşăneană.
Mi se pare ruşinos, înjositor, să vorbeşti din vârful limbii, cu aer de intelectuală îmbrăcată cu cojoc lung din piele naturală şi să te înghesui pentru o strachină cu fasole. Astfel de scene nu s-au consumat numai la Botoşani ci în întreaga Românie.
Astfel de scene amintesc om ului educat de cele din Roma antică, de acele momente de mărinimie a împăraţilor sau a celor bogaţi care aruncau cu pâine în plebea care se îngrămădea, culegând pâine de pe jos, după care aplaudau  frenetic trecerea cortegiilor împărăteşti şi ale patricienilor.
Aceleaşi scene se consumau şi în Principatele Române ale epocii fanariote, când domnitorul şi boierii fanarioţi dădeau ospeţe publice săracilor, schilozilor, ciungilor  adunaţi la Podul Mogoşoaiei ori, în Iaşi, în zona calicimii.
Scenele consumate prin oraşele ţării de Ziua Naţională au fost aidoma celor antice şi medievale, numai că locul domnitorului şi al boierilor l-au luat politicienii.
Sărăcimea, calicimea, fudulă până la prostie au lins lacomă fundul străchinii din plastic de resturile de fasole iar duminică se va duce puhoi la vot şi vor vota cu cei care le-au cumpărat conştiinţa cu o strachină cu fasole.
Ruşinos dar adevărat, la români conştiinţa naţională trece prin strachina cu fasole. De atâta fasole cu cârnaţ pute întreaga ţară. Va puţi şi mai mult după ce votul prostimii se va duce la cei care le promit prosperitate fără muncă şi nu la cei care le cer muncă pentru a avea prosperitate.
Însă marea putoare generată de fasolea cu cârnaţ va îngreţoşa ţara din luna ianuarie încolo. Mai ales că românii sunt ghinionişti iar anul 2013 are în componenţa sa simbolul cel mai puternic al ghinionului – cifra 13.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Conştiinţa naţională trece prin strachina cu fasole”

  1. 1. ion Says:

    13 nu este cifra ci este un numar. nu-i asa d-le rotundu?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia