Dec 11

Preşedintele Băsescu a anunţat încă înainte de alegerile parlamentare că nu-l va desemna premier pe Victor Ponta. Motivele înşirate cu statutul moral şi profesional, cu lipsa unui program de guvernare, a unei viziuni economice sunt subţiri. Mai mult, Băsescu ştie că dacă nu-l va nominaliza pe Ponta va fi suspendat. Dar mai ştie că va fi suspendat şi dacă îl va nominaliza.
Însă, pentru România, situaţia actuală cere ca Băsescu să-l nominalizeze premier pe Ponta pentru a preveni o criză economică în plină iarnă.
Desigur, preşedintele ştie lucruri pe care noi n-avem de unde le cunoaşte. El are informaţii de la SIE, de la SRI, discută cu oficialii cancelariilor europene, cu cei de la Bruxelles, c u cei de peste Ocean şi probabil că primeşte anumite sfaturi.
Dar dacă jocul preşedintelui Băsescu este greu de descifrat, mi se pare extrem de ciudat jocul periculos al premierului Ponta. Deşi USL poate hotărî în parlament, fără vreo oprelişte, orice-şi poate dori, Ponta a anunţat că vrea guvernare cu UDMR.
Cei de la UDMNR mai, mai să leşine la auzul propunerii. Dar şi-au revenit repede şi au declarat cu ifose că acceptă gestul de mărinimie al lui Ponta dar nu oricum. Vor schimbarea Constituţiei pentru a putea ca apoi să declare Ţinutul Secuiesc autonom administrativ şi să-l scoată de sub administraţia Guvernului României şi, apoi, a Statului Român.. Iar premierul Ponta n-a zis nu. Deocamdată!
În schimb, gestul lui Ponta de a se însoţi la guvernare de către UDMR îi dă lui Băsescu apă la moară. Preşedintele va spune că nu-l poate desemna premier pentru că ar pune în pericol unitatea şi indivizibilitatea teritorială a României. Un astfel de motiv este destul de puternic şi dă bine la români.
Dacă Ponta nu va fi desemnat premier şi USL îl va suspenda pe Băsescu, atunci preşedintele, în campania ce va urma referendumului va avea temei de curme şi s-ar putea ca românii să nu valideze suspendarea.
Cert este că decizia lui Ponta de a guverna cu UDMR nu-i aparţine. Cineva i-a sugerat-o, i-a pus-o pe masă ambalată frumos în ceva ispititor. Există suspiciunea c manevra lui Ponta ar fi fost determinată de oamenii lui Băsescu infiltraţi în USL.
Lucrurile sunt extrem de încurcate, cum numai pe la români pot fi. Se pare că nu vom avea Un Crăciun şi un An Nou liniştit. Nu din partea iernii ci din partea politicienilor.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Apă la moara lui Băsescu”

  1. 1. PontaNooB Says:

    Sai ia d***u pe base si pe ponta

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia