Dec 11

Cineva m-a oprit ieri să mă întrebe dacă mă uit pe postul Tv B1. Mă uit când am timp, mai ales seara târziu, cam după ora 22.00, i-am răspuns eu. „Luni seară, pe postul Tv B1, la dezbaterile cu Ion Cristoiu, acesta a reprodus aproape cuvânt cu cuvânt ce a-ţi spus dvs. duminică noaptea pe Tele’M Botoşani” a ţinut să mă informeze persoana. „A vorbit ca după dictare” – m-a asigurat ea. Cel în cauză era curios şi în acelaşi timp intrigat de această coincidenţă.
L-am asigurat că Cristoiu nu cred să aibă habar de Tele’M Botoşani, aşa că nu s-a uitat la emisiunea din noaptea de duminică, la comentariile mele pe seama rezultatelor de la alegeri. De existenţa mea, cred că Cristoiu îşi mai aminteşte. Ne-am întâlnit de câteva ori în ţară, pe la diverse simpozioane, mi-a dat şi o carte cu autograful său, m-a invitat de câteva ori la tok-shourile sale de pe fostul post Tele 7abc.
Dar dacă Cristoiu a rostit cam aceleaşi vorbe cu ale mele, înseamnă că eu am gândit corect în comentariile făcute. Este firesc ca doi oameni să comenteze la fel despre acelaşi eveniment, dacă o fac la modul corect cu realitatea şi nu cu alte interese obscure.
Ieri am comentat în editorialul de pe site-ul Jurnalului şi pe blog afirmaţia premierului Ponta de a atrage UDMR-ul la guvernare şi am căutat să dau o explicaţie gestului său, în condiţiile în care USL-ul deţine în Parlamentul României cele două treimi de voturi necesare să schimbe Constituţia.
Afirmam că gestul său este de a se pune bine în plan internaţional, de a da parfum de democraţie viitoarei dictaturi socialiste care s-a instalat deja în România. Desigur, comentariile mele le-am scris luni seara.
Iată că ieri, prin declaraţiile sale, Ponta mi-a confirmat supoziţia. El a declarat că vrea să demonstreze celor din UE şi SUA că în România tronează democraţia şi nu cumva să fie acuzat de un comportament politic dictatorial. Şi în cazul Ponta am intuit bine intenţiile sale politice.
Problema care se pune este preţul pe care-l vom plăti noi, românii, pentru ca Ponta să pară democrat în ochii ţărilor, instituţiilor şi organismelor democratice internaţionale. Ungurii, cum ştim, nu vor participa la guvernare doar de dragul aparentei democraţii pe care vrea Ponta s-o sugereze străinilor. Vor cere ceva la schimb. Iar cerinţa lor este schimbarea Constituţiei şi autonomia Ţinutului Secuiesc. Au două variante cu acest Ţinut. Ori îl declară autonom administrativ, ceea ce este mai greu dar şi cel mai periculos pentru unitatea statului român, ori la reforma administrativă a ţării prin înfiinţarea de regiuni, una din regiuni va fi delimitată pe graniţele pretinse ale Ţinutului Secuiesc. A doua variantă este cea mai uşoară de obţinut şi mai de nebăgat în seamă de români, convenabilă şi pentru Ponta ca să nu fie acuzat de trădare naţională.
Dacă am gândit în acelaşi mod cu Cristoiu şi am intuit bine intenţiile politice ale lui Ponta de ce n-ar fi corectă şi această ultimă ipoteză a mea? Eu cred că dacă nu se va forma un curent puternic care să-l oprească pe Ponta de a guverna cu UDMR, atunci ultima mea ipoteză va deveni o realitate. Din acel moment va începe destrămarea teritorială a României, ca o consecinţă a votului românilor din 9 decembrie 2012.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Care va fi preţul?”

  1. 1. mudava Says:

    Rotundule, sau mai bine zis triunghiule, nu crezi sa ai un cult al personalitatii? Inventezi tot felul de lucruri, poate te lasi de practicile astea idioate.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia