Jan 15

Geanina Pintilii a fost promovată directorul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani în perioada când preşedintele CJ era Constantin Conţac. Declanşându-se starea de incompatibilitate dintre tată şi fiu, Liviu Conţac a demisionat din funcţia de director al DJDP iar locul său a fost luat de Geanina Pintilii.
Când preşedintele CJ a ajuns Mihai Ţâbuleac, în urma alegerilor locale din iunie 2008, acesta a ţinut cu orice preţ s-o schimbe pe Pintilii, având pregătit un alt supus care să mănânce cozonacul pe care-l oferă această funcţie.
De ştiut că funcţia de director al DJDP nu este una oarecare. Prin această Direcţie se cheltui anual multe zeci de milioane de lei cu mentenanţa drumurilor judeţene şi deszăpezirile dar şi prin derularea investiţiilor de modernizare.
Spun cei din interiorul Direcţiei că un director, oricât de mormoloc ar fi, tot va câştiga anual bani cât nu câştigă alţii într-o viaţă.
Iar dacă directorul este pus cu binecuvântarea preşedintelui CJ, cum s-a întâmplat şi se întâmplă şi acum, acesta va primi dezlegare la dijmuit banii derulaţi, făcând parte şi binefăcătorului său.
Iată de ce este mare bătălie pe această funcţie ori de câte ori se schimbă preşedintele CJ. Ţâbuleac a ţinut s-o schimbe pe Pintilii dar aceasta şi-a pregătit o internare prin Urgenţele Medicale şi apoi un concediu medical. Mi-a spus un medic care era de serviciu în seara când Pintilii a fost adusă la Urgenţe şi internată că aceasta „n-avea nici pe dracu’”. Pe filiera unei rude şi cu anumite influenţe politice din partea PSD, Pintilii a fost internată.
Ţâbuleac a făcut cercetări şi a aflat cum a fost tras pe sfoară. Numai că, având jurişti de slabă calitate la CJ, nu i s-a spus că demiterea lui Pintilii în perioada cât este în concediu medical este nulă şi că CJ va plăti bani grei dacă aceasta se va judeca cu CJ şi va câştiga.
Ţâbuleac s-a bazat pe influenţa politică a vremurilor Guvernului Boc şi a unui Băsescu în plină ascensiune asupra controlului puterii. Pintilii a ieşit repede din spital, că „n-avea nici pe dracu’” şi începuse procurorii să se intereseze de soarta sa, aceştia fiind sesizaţi de Ţâbuleac.
Administrativ, Ţâbuleac i-a anulat certificatele medicale şi i-a considerat zilele respective drept lipsă de la program. Cât la putere a fost Guvernul Boc şi apoi Ungureanu, Pintilii n-a reuşit să câştige vreun proces definitiv şi irevocabil. Iată că numai la jumătate de an de la Instalarea Guvernului Ponta ea a câştigat toate procesele, inclusiv integrarea pe postul avut şi plata salariului pe întreaga perioadă până la reepunere în funcţie. Cu tot cu daune morale CJ va trebui să-i plătească 50 mii euro.
Interesant este ce vrea Ţurcanu să facă. Acesta, deşi cu pretenţia de a fi licenţiat în drept, habar n-are de legislaţia muncii.
Mai întâi să clarific partea financiară. Potrivit unei OUG a Guvernului Boc şi menţinută de Guvernul Ponta, drepturile salariale câştigate prin instanţele de judecată se vor achita beneficiarului pe parcursul a cinci ani. În acest an i se va plăti doar 5% din sumă, adică 2.500 de euro, în 2014 – 10%, în 2015 – 25%, în 2016 – 25% iar în 2017 – 35%. Raportate aceste sume la dimensiunea anuală a bugetului CJ nu înseamnă nimic.
Dar cel mai interesant este cum vrea preşedintele Florin Ţurcanu să rezolve integrarea lGeaninei Pintilii pe postul avut. Ţurcanu vrea să-l păstreze pe actualul director Sorin Clim, cel care a dovedit o incompetenţă crasă în deszăpezirea drumurilor judeţene. Pentru Ţurcanu ar fi prilejul să scape de Clim cu faţă curată. Numai că nu este aşa simplu. Un astfel de post se cumpără cu bani grei. A-l da afară pe Clim ar însemna ca acesta să reacţioneze într-un mod neaşteptat şi periculos pentru unii din conducerea CJ.
Cu Pintilii pe acest post, Ţurcanu ar pierde controlul asupra multor zeci de milioane de lei, ceea ce nu-i convine nicidecum. Are o „vacă” bună de muls şi care dă lapte în cantităţi record. Cum să dai din lanţ o astfel de „vacă!? Imposibil de renunţat la Clim.
Ţurcanu i-a oferit lui Pintilii o variantă de compromis: funcţia de şef birou investiţii în CJ. Da, dar o astfel de funcţie se ocupă prin concurs. Apoi, Pintilii se află în situaţia de a da vrabia din mână pe cioara din par.
Dacă Pintilii acceptă, cu garanţia că participarea la concurs va fi o formalitate, ea riscă să piardă enorm de mult. În primul rând, revenind pe postul de director automat anii cât a stat pe tuşă i se consideră vechime în muncă. Revenirea pe post se face în baza Deciziei judecătoreşti şi nu trebuie să mai dea examen. Decizia administrativă de demitere este nulă iar ea beneficiază de continuitate de funcţie ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.  Revenind pe post are garanţia că-şi va încasa şli cele 50 mii de euro, chiar dacă în cinci ani.
Dacă acceptă varianta lui Ţurcanu, apar problemele. Presupunând că examenul va fi o formalitate şi va obţine funcţia de şef birou investiţii, de pe ce post i se face încadrarea şi cu ce dată? Cum rămâne cu vechimea în muncă a anilor cât a stat pe tuşă? Renunţând la reintegrarea pe post riscă enorm de mult să piardă banii câştigaţi. Acum Ţurcanu este lapte şţi miere, dar când se va vedea cu sacii în căruţă poate iniţia o acţiune în anularea drepturilor băneşti pe motiv că Pintilii a renunţat la reintegrarea pe post.
Dacă m-aş numi Geanina Pintilii aş cere să se respecte Decizia judecătorească, adică să fiu repus pe postul avut. Mai mult, în baza OUG 71/2009 privind plata unor sume, actualizată, aş introduce o acţiune în constatare prin care CJ să fie obligat s-o menţină în funcţie până la plata integrală a acestor drepturi salariale.
Este interesant de urmărit cum va proceda Geanina Pintilii.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Va da Geanina Pintilii vrabia din mână pe cioara lui Ţurcanu?”

  1. 1. dolofanu Says:

    Gianina Pintilii a fost acuzata nefondat de coruptie la DNA, impreuna cu Contac, iata ca DNA le-a dat NUP la toti, deci cine face justite, cine distruge oameni “pt ca asa vrea el”?. In ce tara traim? toate acuzele lui Tabuleac sunt nule, cine plateste pt asta? 4 ani din viata unui om distrusi, cine plateste pt asta? domnule Tabuleac? normal ar fi sa platesti sumele respective care sunt foarte mici si sa mergi si matale prin tribunalele cu multa echidistanta, asa vreo 7 ani! sa vezi cum e cu dreptatea!

  2. 2. icastan Says:

    Prostii, prostii, prostii, numai idioti.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia