Jan 23

Mitropolia Moldovei a interzis preoţilor din parohiile arondate să facă slujbe de înmormântare pentru decedaţii care urmează a fi înmormântaţi în cimitire private. Întreaga tărăşenie a pornit de la Botoşani.
Un întreprinzător privat a cerut Primăriei Botoşani autorizaţie pentru înfiinţarea unui cimitir. Aflând, cei de la Mitropolia Iaşi au cerut primarului să anuleze toate autorizaţiile date. Biserica vrea monopol asupra cimitirelor şi asupra tuturor materialelor şi obiectelor de cult. Nu acceptă nici un fel de concurenţă. Un loc de înmormântare concesionat pe zece ani ajunge la 1000 şi 4000 de lei. Depinde de oraş şi celebritatea cimitirului.
Prin decizia luată, Mitropolia urmăreşte eliminarea concurenţei şi menţinerea preţurilor practicate de Biserică. Deşi susţine că cimitirele private „sunt afaceri pe seama lui Dumnezeu”, ceea ce este un grav păcat, în realitate Biserica face acelaşi lucru: L-a transformat pe Dumnezeu într-o fabrică de bani.
Decizia Mitropoliei Iaşi de a interzice preoţilor a face slujbe de înmormântare în cimitirele private este luată în cadrul unei alte decizii a Patriarhiei. Însă apare o problemă şi încă una extrem de importantă.
Preoţii sunt plătiţi din bani publici, din banii contribuabililor, aşa că ei sunt în serviciu public şi nu numai al Bisericii. Dacă refuză prestarea serviciilor publice, atunci, firesc, Guvernul să elimine plata clericilor BOR din banii bugetului public. N-au decât preoţii să-şi rezolve problema salariului din veniturile bisericii şi atunci nu mai avem nimic de obiectat.
Decizia Mitropoliei se va întoarce asupra Bisericii. Oamenii nu mai au bani să cheltuiască pe o înmormântare cât pentru o nuntă. La ortodocşi înmormântarea a devenit extrem de costisitoare. Nu-i departe vremea când credincioşii vor alege o migrare masivă spre celelalte culte unde credinţa nu costă bani.
Şi mai apare o problemă despre care am mai comentat. Monopolul bisericii asupra producţiei de lumânări, odoare bisericeşti, obiecte de cult este o activitate de producţie neimpozitată şi nepurtătoare de TVA.
Actualul ministru al IMM-urilor, această matracucă numită Maria Grapini, vrea impozit forfetar pe activitatea hotelurilor, pensiunilor şi a tot ce înseamnă unitate turistică sau prestatoare de activităţi turistice. Dacă acest impozit se va aplica, toate hotelurile şi locurile de cazare ale Bisericii din mănăstiri, schituri şi alte aşezăminte monahale, care nu sunt plătitoare de nici un fel de impozite, vor prospera enorm. Numai că de câştigul lor va beneficia biserica şi nu românii. Iată o nouă formă de discriminare a celor care muncesc în favoarea bisericii.
Este momentul ca Guvernul României să facă ordine cu Biserica în ce priveşte activităţile sale economice şi obligaţiile publice ale angajaţilor săi. Dacă Biserica nu acceptă să se supună legislaţiei mirene, atunci să-şi rezolve singură problemele de existenţă şi să plătească statului impozite pe activităţile de producţie, comerciale şi turistice aşa cum se procedează în toată lumea civilizată.
În nicio ţară Biserica nu desfăşoară activităţi economice nesupuse impozitării, cu excepţia României şi a unor puţine ţări ortodoxe din Estul Europei.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Bani din afaceri pe seama lui Dumnezeu”

  1. 1. Vijelie Says:

    Acest articol merita mult mai mult de un 10. Daca statul ar deschide ochii si ar vedea evaziunea din cadrul BOR ar rezolva multe probleme. 700 lei o inmormantare la tara?!?!?! Asta fara chitanta ….la care se adauga alte si alte taxe…

  2. 2. fan Says:

    Mai nou in unele pensiuni de pe langa biserici se fac si nunti in post.
    Daca biserica ar folosi profiturile pentru infiintarea unor azile pentru batranii neajutorati,camine pentru copii abandonati…as fi deacord ca acestia sa nu plateasca impozite ,dar cand ii vezi vesminte cu fir de aur,jeep-uri de ultima generatie,tablete ,i-pod-uri,case care mai de care ,vacante inafara tarii, ,sfidand pe amaratul de rand la care impune bani pentru o inmormantare…,ca si cand omul nu are suficient necaz.Doamneee! Eii, si de ce sa-i supere pe mai marii bisericii cu impozite,nu mai bine mai bine introduci un imp. pe venitul agricol sau majorezi alte impozite si taxe la prostime ?!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia