Jan 31

De când în fruntea Consiliului Judeţean Botoşani se află iubitorul crescător de oi Florin Ţurcanu, prin această instituţie pare să bântuie duhurile necurate.
De exemplu, în vremea când preşedinte era Mihai Ţâbuleac, elevii de la şcolile din oraşele şi comunele judeţului primeau zilnic laptele şi cornul hărăzit de Guvernul Năstase dar şi merele dăruite de Guvernul Boc.
De când Florin s-a aşezat ţeapăn în scaunul de preşedinte, elevii primesc cornul mai uscat ca posmagii din povestea lui Ion Creangă cu leneşul iar laptele s-a acrit şi el de atâta aşteptare să ajungă la destinaţie. Asta în cazul fericit că mai ajunge ceva pe la şcoli pentru că a devenit o obişnuinţă să nu ajungă chiar cu săptămânile.
Anul şcolar a început în septembrie, că n-a mai apucat săraca Abramburica să-i schimbe începutul, fiind descoperită de băsăscienii de la ANI că este incompatibilă pe postul de ministru al Educaţiei. Anul şcolar a început, dar merele dăruite elevilor de Guvernul Boc n-au ajuns nici în ianuarie 2013. Şi nici măcar nu-s toate portocalii la culoare, ca să fie interzise din motive politice, pentru că sunt şi mere roşii, culoare atât de dragă celor din PSD dar şi galbene, adică pe placul celor din PNL.
Nu din cauza distanţelor a rămas Florin fără mere. Distanţa este aceeaşi ca şi la Mihăiţă a lui Ţâbuleac, care a avut mere tot anul şcolar. Mai mult, rumene la faţă sau galbene de ciudă, merele stau în depozitele fermierilor de la Curteşti şi aşteaptă să ajungă în mâinile elevilor. Şi Florin ar vrea acelaşi lucru, numai că nu se înţelege la preţăluit.
Fermierii sunt oameni răi, zgârciţi şi avari. Nu vor să lase la comision, cică munca lor nu se poate măsura în comisioane. Florin vede altfel lucrurile. De vreme ce merele s-au copt la soare şi nu la focul cu lemne din sobă, atunci fermierii să plătească un comision de valorificare. Adică el, Florin, le ia merele cu zecile de tone şi nu cu ţârâita ca la piaţă, aşa că afacerea merită un comision de vreo 15 – 20%. Ce-i mare scofală?!
Cum spuneam, prin Consiliul judeţean păstorit de păstorul ancestral Florin bântuie duhurile rele. De câte ori Florin na sunat adunarea merarilor, tot de atâtea ori nu s-a înţeles din cauza a cât trebuie să dea ei şi să primească el. Şi pentru că nu se pot înţelege, elevii vor primi mere mai pe la vară, când le vor putea lua şli singuri din pom, fiind în vacanţă.
Însă nu elevii sunt marea problemă şi nici merele cuvenite lor. Marele păcat este că se pierde frumuseţea de comision, şi-i vreme de secetă pe la stâna ciobănaşului mioritic de pe plaiul Dracşanilor. Omul are cinci copii, nevastă deputat, „famelie grea, coane Victoraş”, ar fi spus bădiţa Caragiale, dacă ar fi aflat de această tărăşenie a merelor.
Dar celor de la DNA ce culoare le-o fi plăcând la mere, că portocaliul nu se mai poartă?!

written by Ioan Rotundu


One Response to “Mihai avea mere, Florin n-are mere. De ce oare?”

  1. 1. cotusteanu Says:

    Ca bine le mai zici, coane Ioane! Da-i inainte tot asa!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia