Feb 04

Joi, săptămâna trecută, am văzut la Ştirile Tele’M un sondaj de opinie despre impozitarea averilor celor bogaţi. Printre cei chestionaţi, cu toţii de acord cu această impozitare, unii vizibil bucuroşi, am reţinut două personaje feminine care au ieşit din peisajul comun.
O doamnă îmbrăcată într-o superbă blană naturală, cu ochii şi buzele vopsite strident şi aflată la o vârstă când se munceşte cu spor, a spus cu o răutate ieşită din comun că averile celor bogaţi ar trebui confiscate şi nu impozitate. Doamna era pensionară dar dacă ar fi fost întrebată de ce nu munceşte, cu siguranţă că ar fi adoptat o mimă de femeie neajutorată şi ar fi spus că este grav bolnavă.
O altă femeie, modest îmbrăcată, vizibil obosită de muncă, cu aceeaşi răutate a spus că patronii s-au îmbogăţit de pe urma muncii angajaţilor aşa că să le fie impozitate averile.
Ambele femei, deşi cu provenienţă din clase sociale diferite, mânate de o răutate diferită ca motive, doresc impozitarea sau chiar confiscarea averii celor bogaţi. Până la o anumită limită, impozitarea s-ar justifica. Din moment ce printr-o cercetare legală se constată că averea a fost dobândită pe căi ilegale, este corectă confiscarea ei. Dar să confişti averea dobândită prin muncă ar fi o nedreptate, chiar dacă dă bine electoral.
Dar despre alt aspect vreau să comentez. Sunt peste tot şi la toate nivelurile personaje publice care s-au îmbogăţit pe căi necinstite, nu numai patroni. Interesant este că răutatea şi invidia celor săraci asupra celor avuţi se exprimă diferenţiat şi de cele mai multe ori în contradicţie cu opinia exprimată.
Să luăm exemple de îmbogăţiţi botoşăneni dovediţi sau în curs de a fi dovediţi că averile lor au fost acumulate prin infracţiuni. Verginel Gireadă, cât a fost primarul comunei Mihai Eminescu, a adunat o avere frumuşică. Nu din leafa de primar, ci din afacerile făcute cu eludarea legii. A fost prins, judecat şi condamnat. Ce-au făcut cei care au un dinte împotriva bogaţilor? I.-au votat nevasta primar în locul său iar pe Verginel l-au votat masiv ca deputat.
Viorel Grigoraş, patron al unei societăţi de transport persoane, este cercetat penal pentru că a decontat la stat cupoanele de transport gratuit ale pensionarilor fără a ca ceştia să efectueze călătoria. Pur şi simplu a înşelat statul şi s-a înfruptat din banii publici. Ca recompensă, botoşănenii l-au votat masiv să ajungă senator.
Şerban Mihăilescu, poreclit Miki Şpagă, a furat la greu statul cât a fost secretarul general al Guvernului Năstase. Şi mită a primit la greu. Are o avere de invidiat şi pe care n-avea cum să o realizeze din leafa de bugetar. Botoşănenii s-au înghesuit la vot şi la-u făcut senator.
Să urcăm mai sus. Despre Dan Voiculescu se spune că ar fi pus mâna pe banii lui Ceauşescu. Nu l-a dovedit nimeni dar nici nu l-a întrebat  nimeni de unde are adunată o avere colosală. A devalizat Institutul de Cercetări Alimentare şi a păgubit statul cu peste 60 milioane euro. Fuge de Justiţie ca dracul de tămâie. Pentru a treia oară bucureştenii l-au votat senator. Îl vor vota şi a patra oară!
La ţară, cei care nu-şi mai lucrează de mulţi ani pământul, stau vara pe sub pereţii barurilor şi aşteaptă ziua când vor putea pune mâna pe averea arendaşului care le lucrează pământul. Dar când sunt chemaţi la urna de vot, tot cu chiaburii satului votează.
Aparent, nimic n-are logică. Aparent, pentru că dacă facem o introspecţie în modul nostru de a gândi, o să descoperim că zecile de ani de propagandă comunistă s-au aciuat în mintea noastră. De aici  ne vin răbufnirile de răutate şi invidie faţă de cei bogaţi. Şi tot de aici se descătuşează energiile negative care ne orbesc raţiunea şi votăm anapoda.
Puţini dintre noi ne dăm seama că anii de îndoctrinare comunistă nu s-au sfârşit în decembrie 1989 şi că îndoctrinarea a continuat şi după. E drept, cu alte mijloace, sub alte forme dar în acelaşi scop de a fi dominaţi şi manipulaţi în interesul unor escroci cu gulere albe, îmbrăcaţi eleganţi, amabili şi binevoitori, care ştiu când să ne arunce o fărâmă din ce-au adunat, pentru a ne câştiga de partea lor.
Iar noi, stăpâniţi de răutate şi invidie, în loc să ne ferim de a le fi unealtă, ne gudurăm şi le facem voia, după care ne lăsăm din nou dominaţi de răutate şi invidie. Când vom fi în stare să diferenţiem escrocii de cei capabili să devină bogaţi pe căi cinstite, respectându-ne munca, atunci vom deveni proprii noştri stăpâni. Până atunci însă, îi vom urî pe avuţi, de-a valma escroci şi cinstiţi, devenind preş în faţa lor atunci când ne-o cer.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia