Feb 13

Viceprimarul Viorel Iliuţă a început s-o ia razna. Probabil că boala primarului Ovidiu Portariuc, asemănătoare cu a personajului din schiţa lui Caragiale intitulată „Cănuţă om sucit” este molipsitoare iar Iliuţă a fost contagiat.
Aşa cum Cănuţă, eroul lui Caragiale, nu se potrivea nicidecum cu mersul firesc al lucrurilor lumii, nici Portariuc nu se potriveşte, ca primar, cu interesele botoşănenilor.
Iată că de ieri nici viceprimarul Iliuţă nu mai vrea să fie în ton cu doleanţele concitadinilor. I-a căşunat lui, hodoronc-tronc, că musai botoşănenii au nevoie de un regulament privind vopsitul blocurilor. Dacă Iliuţă ar fi propus un regulament de vopsit ouăle, poate că botoşănenii l-ar fi privit cu îngăduinţă şi ar fi pus totul pe seama apropierii sărbătorii Paştilor ori a unei confuzii în privinţa ouălor.
Dar când vrei ca toată lumea de la blocuri să se îmbrace la fel, să-şi vopsească doamnele părul la fel, poate chiar şi cel pubian şi asta printr-un regulament, s-ar putea să nu mai avem în faţă  reîncarnarea lui Cănuţă, ci un personaj a cărui judecată a cam luat-o razna.
Vrea Iliuţă ca toţi locatarii de la bloc să nu-şi mai vopsească cum vor muşchii lor faţada, lateralele şi spatele cutiei construite prin hei-rupismul socialist , nu în culori portocalii, că nu mai este PDL-ul la guvernare. Nici în roz-bombon pentru că aduce cu culorile aşternutului de pe masa celor din PSD.
Cică, cu voie de la primărie, vom putea vopsi blocurile în culori căcănii, cu nuanţe de bej şi crem, că sunt mai aproape de galbenul liberal. Iar ca nu cumva să ne prindem încotro bate gândul viceprimarului, el ne-a spus că putem vopsi blocurile în culorile pământului.
Abia au trecut 20 de ani de când am ieşit de după cortina cenuşie a omunismului şi Iliuţă vrea să ne bage după o cortină căcănie, semn al respectului pe care el i-l poartă lui Căcărău, şeful său politic.
Dar cine este acest Iliuţă, în afară de slujitor credincios al lui Căcărău din Isaccea? Este beizadeaua unui demnitar comunist, taică-său fiind un mare iubitor de carte roşie ce purta semnătura lui Ceauşescu, carte pe care o împărţea cu dărnicie forţată tuturor librarilor, el fiind directorul Librăriilor. Obişnuit din familie cu culorile cernite ale tatălui comunist, beizadeaua vrea acum să ne impună şi nouă culoarea giulgiului de mort putrezit.
Culorile vesele, săltăreţe în soarele dătător de viaţă, culorile calde, care-ţi inspiră linişte sufletească îi dă tremurici de handicapat beizadelei, pentru că ele sugerează libertatea, iar libertatea este periculoasă pentru noi că ne putem permite să gândim şi altfel decât ne-ar da voie Căcărău şi şleahta lui.
Culorile pământului sunt culori de camuflaj. Cum România se află deja sub scutul anti-rachetă al americanilor, nu mai avem nevoie de camuflaj. Şi aşa, fără camuflaj, cei care trec pe deasupra României, nu văd prin hubloul avionului decât un relief pământiu, ce pare lipsit de viaţă.
Suntem pe drumul cel bun. Primarul Portariuc ne-a anunţat că va reduce din becurile de iluminat, că nu-i bine noaptea să fie prea multă lumină, că ne bate la ochi şi nu putem dormi, iar cei au serviciu de noapte pe la uşile încuiate nu-şi pot exercita profesia. Ca să nu rămână mai prejos, viceprimarul Iliuţă vrea să reducă puterea lumenilor soarelui, obligându-ne să vopsim blocurile pământiu pentru a absorbi strălucirea soarelui. Prin aceste două măpsuri de îmbinare a întunericului cu lumina vom fi aruncaţi în zona crepusculară, că tot votăm orbeşte de vreo 20 de ani
E limpede! Dacă până ieri aveam în primărie numai un Cănuţă, pe Portariuc, de ieri avem doi. Şi mai am de lămurit o daravelă! De ce trebuie să scot autorizaţie ca să izolez bloocul în culori căcănii, că autorizaţia se eliberează pe bani, iar în campanie Portariuc ne spunea că el va fi un primar fără taxe şi impozite? Să cadă conciul mincinosului?

written by Ioan Rotundu


One Response to “Iliuţă cel sucit şi căcăniul lui Căcărău”

  1. 1. cata dangeanu Says:

    Pai si neata, bade ioane, ai fost “cititor de carti rosii”! De ce o dai cotita?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia