Feb 18

Aflat în bârlogul de după gratii, probabil plictisit de aşteptarea eliberării, fostul premier Adrian Năstase îşi mai rupe din plictiseală scriind pe blog.  Scrie despre toate şi despre toţi. La sfârşitul săptămânii trecute, de exemplu, a scris pe blog că Guvernul Ponta ar putea introduce o tacă pe pâine. Una mai micuţă dar care poate aduce bani mulţi la buget.
Năstase nu explică ce calcule a făcut dar susţine că aplicarea unei taxe de 10 bani pe fiecare pâine vândută ar putea aduce la bugetul ţării, anual, 426 milioane de euro. Sugestia lui Năstase n-a stârnit nici un fel de revolte publice, dimpotrivă, a fost trecută cu vederea. Psihologic vorbind, cine îşi face griji pentru 10 bani când se vorbeşte de impozite şi taxe de sute de lei.
Dar să analizăm ce impact ar avea o astfel de taxă. Pentru cei ca Năstase, pentru baronii centrali şi locali ai USL, pentru cei cu averi acumulate fără prea mult efort şi sudoare 10 bani nu înseamnă nimic. Pentru omul de rând înseamnă foarte mult.
Ca să ajungă la buget cei 10 bani, comerciantul ar trebui să încaseze de la client 13 bani. Diferenţa de 3 bani va reprezenta TVA-ul pe care vânzătorul de pâine trebuie să-l plătească tot statului. Până acum, de teama că nu va mai avea cui vinde pâinea, brutarii au ţinut preţul jos scăzând gramajul la pâine.
Dfe ceva timp însă, Guvernul a stabilit un gramaj minim la pâine sub care brutarul nu poate coborî. O pâine la gramajul limită o mănânci singur şi la o masă de orânz.
În momentul de faţă, o familie cu doi copii cumpără patru pâini pe zi. Dacă s-ar aplica taxa propusă de Năstase ar însemna să plătească zilnic în plus 50 de bani, adică 15 lei pe lună sau 180 lei pe an. Iată că aceşti zece bani la o pâine, aparent de nebăgat în seamă, într-un an se apropie de 200 lei, o taxă care nu ne mai face să râdem sau s-o ignorăm.
Ceea ce a propus Năstase pare să fie o inspiraţie din politica de preţuri a benzinarilor. Societăţile distribuitoare de combustibil precum benzină şi motorină, la anumite intervale de timp, majorează preţul cu câţiva bănuţi. Posesorii de autoturisme nu reacţionează în nici un fel, dar iată că preţul unui liutru de benzină a ajuns la 7 lei. Guvernul este complice la aceste majorări de preţuri gen picătura chinezească pentru buzunarul nostru pentru că aproape jumătate din preţul încasat intră la bugetul statului.
Taxa propusă de Năstase este extrem de periculoasă. Aplicarea ei n-ar stârni mari proteste dar ea ar putea deveni din ce în ce mai mare şi mai mare, nevoia de bani la buget pentru pensii şi salarii la bugetari fiind şi ea mare. Cum de pâine nu ne putem lipsi cum nu putem renunţa la combustibil, de la 10 bani taxa s-ar putea majora treptat şi nesemificativ dar cu timpul ar putea deveni dezastruoasă pentru buzunarul nostru.
N-am văzut nicio reacţie din partea premierului Ponta cu privire la propunerea de pe blogul lui Năstase dar în curând Bombonel va ieşi de după gratii şi reveni în politică. Iar odată cu el noi ne-am putea pricopsi cu această taxă, aparent micuţă, dar care poate aduce bani mulţi la buget. Să fie USL-ul cel care ia românilor pâinea şi le lasă numai circul politic al parlamentarilor? Nu m-aş mira!

written by Ioan Rotundu


One Response to “Impozit din bârlogul de după gratii”

  1. 1. fan Says:

    Problema este la painea care nu se fiscalizeaza,credeti ca painea pe care o produce fam.Turcanu la Dracsani si imprastiata spre comercializare prin toate comunele apropiate are acte de provenienta?
    Pe premier ar trebui sa-l intereseze in primul rand painea care se vinde fara documente si sa nu dea in cap micilor producatori corecti prin taxe noi, ei oricum platesc taxe si nu de neglijat.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia