Feb 23

Chiar dacă pe căi politice şi nicidecum profesionale comisarul Cristian Curoreanu a ajuns în fruntea Poliţiei Judeţului Botoşani, vechile sale deprinderi de miliţian încă-i domină personalitatea.
De pe vremea când era numai comisar şef adj., Cucoreanu lansase în spaţiul public propunerea ca şcolile să-i oblige pe elevi să poarte uniforme. Cucoreanu crede că un elev îmbrăcat în uniformă va fi mai puţin predispus actelor de indisciplină sau de natură infracţională. Iar dacă pe mână, aşa cun ştie el de la comunişti din vremea când era miliţian, se va aplica lşi o etichetă cu număr matricol, atunci elevii vor sta cuminţi în bănci, vor pleca acasă legaţi de mână doi câte doi şi nu vor mai scoate limba la trecători ori persoanele vârstnice pentru că numărul matricol le va divulga identitatea.
De când Cucoreanu a ajuns comisar şef al IJP, şi gândirea sa a făcut un salt calitativ. Nu mai vrea ca în şcoli să fie introdusă uniforma dar vrea ca elevii să poarte atârnată de gât câte o eşarfă sau cravată, aşa cum a văzut el la politicienii care l-au promovat şef.
Cu certitudine că fostul miliţian şi actual poliţist habar n-are de provenienţa la români a eşarfei din jurul gâtului politicienilor sau a cravatei de pionier. Dar, de vreme ce cu cravata s-a născut şi ne-am născut cei din generaţia mea şi a sa, nu ne împiedică nimic să transformăm cravata pionierilor americani ce-au cucerit Vestul într-un limbaj individual de comunicare publică, legând-o din nou de gâtul elevilor, păstrând doar nodul din vremea comunismului.
Cu eşarfa este ceva mai greu. Ea a pătruns în mediul nostru public fiind adusă la noi în perioada postdecembristă de politicieni de la laburiştii englezi . Numai că eşarfele au fost deja împărţite după culori între politicieni şi a lega de gâtul unui licean o eşarfă roşie şi de-a altuia una portocalie, în loc de linişte şi disciplină, liceenii se vor încăiera precum politicienii. Nu-i bine!
Eu aş propune domnului comisar şef să creară directorilor de şcoli, conducerii IŞJ, propunând ministrului său Duşa, cel care deja a ocupat cel mai înalt piedestal al prostiei, ca elevii să fie crotaliaţi precum animalele. Tot le place unor elevi să-şi pună cercel în ureche! Venim în întâmpinarea dorinţei lor şi le opunem câte un crotal cu număr de identificare aşa cum ne-au cerut cei de la Comisia Europeană să facem cu animalele.
Apoi, crotalul poate fi confecţionat din metale diferite. Cei săraci să poarte crotal din bronz, mijlocii din argint iar beizadelele de baroni locali, îmbogăţiţi prin jaf public sau de politicieni să poarte crotal din aur.
Iar dacă domnul comisar vrea să demonstreze gândirea sa avansată şi independentă de mentalitatea de miliţian, poate cere ministrului său să oblige şcolile ca fiecare elev să aibă implantat un CIP. Dacă a-i însemna pe elevi cu o eşarfă colorată sau o cravată, orice derbedeu poate procura o astfel de podoabă şi pătrunde în şcoală, un CIP nu poate fi falsificat. La intrarea în scoală va sta profesorul de serviciu, în mână cu un cititor de CIP, şi nici dracu’ nu va mai putea pătrunde ăn şcoală pentru că-l va da de gol CIP-ul.
Noi, românii, suntem foarte inventivi. Am reuşit să le golim occidentalilor bancomatele, conturile bancare şi tot ce ţine de domeniul electronic. Domnul Cucoreanu, care cunoaşte câte ceva din genul acestor infracţiuni, ar putea obiecta că CIP-ul sau crotalul sunt uşor de falsificat, chiar de elevi.
M-am gândit şi eu la o astfel de neplăcere, aşa că propun domnului comisar şef să ceară autorităţilor ca fiecare elev să fie marcat la încheietura mânii, prin tatuaj, cu câte un număr de ordine. Elevii preferă tatuajele, aşa că nu se vor revolta. În ce privesc organizaţiile non-guvernamentale, dacă vor începe să chiţcăie că şi Hitler i-a tatuat pe evreu la Auschwitz, Dachau etc., Cucoreanu le va putea replica uşor să este din partea noastră un gest de solidaritate cu evreii şi o dovadă certă că nu suntem antisemiţi, cum ne mai acuză unii.
Ar mai fi doar o problemă cu numărul tatuat! Să nu se supere puşcăriaşii, ştiindu-se că tatuajul este apanajul lor. Şi aici avem o explicaţie legată de libertăţile şi drepturile umane. Fiind tatuaţi şi elevii, în societate nu se va mai putea face deosebirea dintre puşcăriaş şi elev sau student, ambii fiind la fel de bine primiţi în societate şi trataţi cu acelaşi respect.
Iată, dar, că propunerea comisarului şlef Cucoreanu cu eşarfa sau cravata suportă critici, excitând metode de marcaj mult mai avansate ştiinţific şi mai moderne. Nu pot să nu mai menţionez că introducerea CIP-ului sau a tatuajului va fi pentru România un pas înaintea cerinţelor europene. Nu-i departe vremea când chiar cei din Comisia Europeană ne vor cere să ne crotaliem aşa cum ne cer acum să fim CIP-aţi, ei nefiind adepţii tatuajului.
În fond, dacă este să fim realişti, între animalele crotialiate, CIP-ate sau tatuate şi unii dintre funcţionarii noştri publici, în uniforma statului su nu, nu-i mare diferenţă. Doar la numărul de picioare, dacă ne referim la anumite patrupedele!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia