Feb 24

În legislatura trecută, adică 2008 – 2012, doi dintre deputaţii botoşăneni au intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate prin faptul că au angajat la Cabinetul parlamentar proprii copii. Mă refer aici la fostul deputat Nicolae Rebenciuc, liberal la început de mandat şi apoi liberal-democrat dar şi la deputatul liberal-democrat dărăbănean Stelică Strugaru.
Prinşi cu ocaua mică de ANI, cei doi deputaţi au fost nevoiţi să renunţe la odraslele lor şi să angajeze alte persoane. Când a sosit sorocul de a fi desemnaţi noii candidaţi, PDL a avut probleme cu Monica Macovei, cea care a pus bazele unei Comisii de selecţie a candidaţilor după criterii morale.
Iniţial şi Rebenciuc şi Strugaru fuseseră respinşi de la candidatură dare blândul Vasile Blaga i-a iertat de trecutele greşeli şi le-a dat undă verde. Degeaba a fost Blaga iertător că electoratul botoşănean n-a ţinut cont de această amnistie politică şi nu i-a mai votat pe cei doi.
Evenimentele neplăcute prin care au trecut cei doi foşti deputaţi au fost de învăţătură de minte pentru actualii, care s-au dovedit mai isteţi decât cei de la ANI şi au găsit portiţa de a fenta legea.
Deputatul liberal Verginel Gireadă, infractor cu acte perfect în regulă, nu şi-a făcut de râs statutul de infractor prin a intra în conflict cu ANI. El, ca orice infractor versat, a găsit soluţia inedită de a-şi angaja fiica la Cabinetul colegului de partid şi de Cameră Costel Şoptică. 1 – 0 pentru Verginel în faţa celor de la ANI.
Reciproca, ca efect al echilibrului politic de natură infracţională, aflat la modă în USL, infractorul Verginel Gireadă a angajat la Cabinetul său pe feciorul lui Şoptică. Cei de la ANIi au aflat de această ispravă dar legea nu prevede o interdicţie sau o incompatibilitate de această natură, aşa că inspectorii ANI n-au decât să privească neputincioşi cum,li se dă cu tifla de către cei doi botoşăneni.
Urmând modelul infracţional al lui Verginel Gireadă, ceilalţi deputaţi ai PNL n-au vrut să fie consideraţi mai proşti. Aşa că, Roxana Anuşcă, care avea o obligaţie mai veche faţă de Ionică Nechifor, ajuns în familia Ţurcanu prin a deveni consilierul frăţicului Mihai Ţurcanu preşedintele  al Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, s-a achitat de obligaţie prin a angaja la Cabinetul său fata lui Nechifor.
Concurenţa l-a supărat pe Verginel Gireadă, aşa că deputatul infractor a mai angajat la Cabinet şi pe fina sa Andreea Maria Hoinceriu, mai marcând un gol în poarta celor de la ANI.
Luând act de ce se petrece prin cabinetele parlamentarilor liberali, cei social-democraţi n-au dorit să rămână de căruţă. Senatorul Doina Federovici, fostă şefă de Cabinet la deputata Viorica Afrăsânei, s-a recompensat faţă de aceasta şi i-a angajat fiul, pe Dan Lucian. Beizadeaua are o tinereţe furtunoasă. Facultatea a urmat-o la Chişinău, că prin România n-a prins rând nici la Spiru Haret. Ca student prin Chişinău avea îndeletniciri şugubeţe. A şuguit ce-a şuguit cu legile nescrise ale moldovenilor până ce i-a supărat pe rakeţi, care au năvălit peste el în cămin şi i-au dat o primă lecţie de comportament în breasla lumii interlope.
Iată că până la urmă, bătaia s-a dovedit a fi ruptă din Rai şi a ajuns mâna dreaptă a senatorului PSD Doina Federovici. Să-i fie într-un cea bun şi să nu-şi piardă deprinderile de la Chiţşinău că iar vor veni rakeţii să-i mai dea o lecţie.
Cred că am ilustrat activitatea de prin cabinetele parlamentarilor botoşăneni cu suficiente exemple care să întărească convingerea oricărui Toma Necredinciosul cum că prin USL trecere au doar infractorii sau candidaţii la statutul de infractor.
În ce mă priveşte, am a-mi reproşa doar faptul că n-am fost la vot în decembrie 2012 pentru a fi şi eu în ton cu lumea bună care a votat candidaţii USL într-o proporţie care să nu mai dea loc la îndoieli.
Iar cei de la ANI să facă ciocul mic, de vreme ce au ajuns să primească lecţii de legislaţie de la un deputat liberal botoşănean, fost tractorist fruntaş promovat primar, post de pe care s-a remarcat cu două realizări importante: şi-a luat Bacul şi certificatul de infractor cu acte perfect legale. Remarcându-se astfel, societatea l-a recompensat cu statutul de deputat iar în curând va fi şi licenţiat. Poate în Drept, că stăpâneşte deja materia, iar la Comisia juridică a Camerei se simte nevoia unui Becali, după modelul originalului de la Senat!

P.S.Răzvan Şoptică, fiul deputatului Costel Şoptică, a demisionat din Cabinetul lui Verginel Gireadă. Un gest corect şi care-l onorează.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia