Mar 08

Marii şefi de state care fac şi desfac politica lumii obişnuiesc să-şi organizeze vizite de lucru pe la alţi şefi de state în sistem turneu. Astfel de contacte la nivel aşa de înalt le practică preşedinţi precum cei ai Rusiei sau SUA, cei cu influenţă mai mică mulţumindu-se cu vizite izolate.
La scară mai mică, preşedintele nostru Traian Băsescu a efectuat vizite izolate, prin stătuleţe mai mici dar cu care avem anumite daraveli economice, unele moştenite de la Ceauşescu.
Acum, că s-a purtat neprietenos cu Relu Fenechiu, ministrul liberal al Transporturilor, acuzându-l de fapte penale, ministrul s-a supărat şi l-a lăsat pe Băsescu fără avion. Acum, preşedintele va sta cumincior la Cotroceni şi în locul său va pleca premierul Victor Ponta, că tot are acesta mania plimbărilor. De când este premier s-a dus în Austria, Italia, Franţa, pe la Bruxelles la câte un perdaf. E drept, de când am ratat intrarea în Schengen, sar putea ca şi Ponta să stea la Palatul Victoria şi să primească vizita muncitorilor de la Oltchim, Mechel, Metrorex şi de pe unde vor apărea noi conflicte de muncă.
Probabil că prefectul Macaleţi a privit la televizor astfel de vizite şi s-a aprins în el dorinţa de a-şi plimba funduleţul social-democrat la scară mai mică, adică prin judeţ. El b-are a se teme că-i va confisca cineva maşina de serviciu, că se are bine cu premierul Ponta de pe vremea când erau colegi de deputăţie.
Aşa se face că Macaleţi a anunţat un turneu pe la cele 78 de primării din judeţ, 4 dându-le deja spate. În urma trecerii prin cele patru primării a aflat că primarii n-au bani la buget, n-au bani să cofinanţeze proiectele cu finanţare europeană, n-au bani de apă şi canalizare, n-au bani pentru investiţii la şcoli, n-au bani de salarii… n-au nimic.
Ca să fi aflat aceste plângeri ale primarilor nu cred că prefectul trebuia să ardă benzina pe banii publici, deplasându-se prin judeţ. Exact marţi, această săptămână, preşedintele Consiliului judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, a adunat primarii la Botoşani să le dea vestea cea mare: n-are de unde le da bani la buget pe măsura nevoilor lor. Era un bun prilej ca şi prefectul să participe la şedinţă şi să afle aceleaşi lucruri pe care le află în vizetele pe la primării.
Dar nu de vizitele prefectului le arde primarilor. Ei vor bani, vor promovarea de investiţii de la nivelul judeţului, vor sprijin guvernamental să termine şcolile începute a fi construite încă de Guvernul Tăriceanu, să găsească o destinaţie pentru fundaţiile turnate de Ceauşescu pentru construcţia unor case de cultură, fundaţii care rânjesc şi acum în soare, după atâţia ani postdecembrişti de prosperitate promişi chiar de partidul prefectului: PSD.
E drept, o soluţie le-a oferit prefectul primarilor. Dacă vor bani, să se împrumute de la Ministerul Finanţelor. Da, se pot împrumuta, dar de unde să-i dea înapoi? Impozite şi taxe locale noi nu mai pot pune, că le-a luat-o Biserica înainte.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia