Mar 19

Urmând învăţătura vechiului proverb românesc „vara să-ţi faci sanie şi iarna car”, conducerea PNL Botoşani au anunţat încă din această iarnă principalii candidaţi la funcţia de primar pentru alegerile din vara anului 2016.
Măsura este una de apreciat, pentru că cei desemnaţi candidaţi au timp suficient să se facă cunoscuţi electoratului, să-şi popularizeze programul, să ia atitudine şi să se implice în principalele probleme ale comunităţii din care fac parte pentru a câştiga simpatii.
De exemplu, pentru Primăria Bucecea, PNL l-a anunţat pe inginerul zootehnist  Bogdan Dăscălescu. Om de afaceri şi actual consilier judeţean, Dăscălescu, dacă nu se va răzgândi până în 2016, va trebui să se înfrunte cu actualul primar Anton Ţâmpău, mult mai experimentat în administraţia publică şi bine consolidat în conştiinţa localnicilor.
La Dorohoi, actualul viceprimar Constantin Bursuc va trebui să se lupte cu şeful său, primarul Dorin Alexandrescu. Faptul că deja Alexandrescu îşi cunoaşte adversarul, nu-i deloc un avantaj pentru Bursuc. Alexandrescu are şcoala vieţii regimului comunist şi ştie cum să-şi anihileze adversarul, folosindu-se de maşinăria propagandei social-democrate, în special de răspândacii partidului. Cu o astfel de luptă pe la spate, Bursuc va trebui să găsească cheia de a intra în sufletul dorohoienilor.
Alexandrescu are suficiente puncte vulnerabile iar Bursuc va trebui să se impună prin a demonstra dorohoienilor că este un om al faptelor şi nu al cuvântărilor goale de conţinut şi al fugii de răspundere atunci când nevoile administraţiei municipiului le o cer.
Dorohoienii au ales până acum numai primari social-democraţi şi le-a mers prost. Ar cam fi momentul ca în 2016 să aleagă şi un primar liberal, că poate aşa va da norocul şi peste ei.
Şi La Darabani liberalii au pus ochii pe un candidat de marcă. Liviu Hrimiuc, om local de afaceri, dacă ar fi candidat la alegerile din iunie 2012 acum era primarul oraşului. L-au vrăjit Costel Nazare şi Cornel Aroşoaie şi l-au convins să nu candideze. Dacă în 2016 nu se va mai lăsa tras pe sfoară şi va candida, va fi primarul oraşului pentru el puţin 4 ani.
Cu Relu Târzioru la Săveni, iarăşi liberalii sunt pe drumul succesului, pentru că actualul primar nu are încă un concurent capabil să-l învingă. Mai problematic va fi pentru Dan Oloieru la Flămânzi, care până la alegerile din 2016 riscă să-i dezamăgească pe localnici. Fostul primar Constantin Pitorac îi suflă-n ceafă şi nu-i iartă nicio greşeală.
Florin Butura va fi candidatul pentru oraşul Ştefăneşti. Numai că actualul social-democrat Ştefănel Rusu va fi greu de bătut. Rusu, ca şi toţi ceilalţi primari PSD, folosesc maşinăria infernală a propagandei de tip comunist în care sunt înregimentaţi toţi foştii comunişti cu influenţă în plan local. Până ce nu se va curăţa societatea de această generaţie de activişti-propagandişti, maşinăria de campanie a PSD-ului  va di greu de învins.
Am lăsat la urmă candidatul PNL pentru municipiul Botoşani, actualul viceprimar Viorel Iliuţă. Ca şi dorohoianul Bursuc, şi Iliuţă va avea de luptat cu armata de propagandişti ai PSD. Flutur a pierdut alegerile pentru că n-a ţinut cont de erodarea imaginii sale prin campania de la om la om pe care a dus-o PSD.
Apoi, Iliuţă n-are plămădeală de luptător cu lovituri sub centură şi nici nu se poate sprijini pe o echipă liberală puternică, care să-i promoveze imaginea. Botoşănenii sunt majoritari de stânga, iar electoratul de dreapta se va împărţi prin a susţine candidaţi diferiţi. Pe Iliuţă nu cred că-l vom vedea vreodată primar al Botoşanilor. E o opinie personală.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia