Mar 25

Pe la ţară oamenii când îl văd pe Ponta la televizor râzând  în stilul său caracteristic spun că arată de parcă ar fi handicapat. Eu am o altă comparaţie. Cu faţa sa rotundă şi cu rânjetul ironic, cu trupu-i deşirat,  îmi aminteşte de Oliv, buna prietenă a lui Popey Marinarul.
Dar după cum a apărut ieri pe la mai multe canale de televiziune şi a râs în stilu-şi caracteristic de scrisoarea pe care i-a trimis-o preşedintele Traian Băsescu, mă asociez comparaţiei celor de la ţară şi mă întreb la modul serios dacă n-o fi cumva handicapat, săracul?!
Cum poţi să râzi şi să iei în batjocură un document oficial, care va aparţine istoriei, şi care vizează soarta viitoare a acestui popor. Preşedintele Băsescu i-a cerut ca în calitate de prim-ministru, Victor Ponta să rezolve o serie de probleme aflate în monitorizare severă de către Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare şi Supraveghere. Lui Ponta pare să nu-i pese de cele vreo trei milioane de români care muncesc prin ţările Uniunii Europene şi care din cauza faptului că nu am intrat în spaţiul Schengen nu pot beneficia de libera circulaţie în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit.
Lui Ponta nu pare să-i pese de faptul că neaparţinând spaţiului Schengen, economia românească nu poate beneficia de anumite avantaje, de o liberă circulaţie a bunurilor, fără şicanele vameşilor din punctelor vamale de pe graniţa cu Ungaria.
Ponta a tratat scrisoarea lui Băsescu ca un gest politic menit să-i mai repare imaginea şifonată tot de prigoana, în cea mai mare parte nedreaptă, a USL. Cu o astfel de atitudine, Ponta s-a descalificat iarăşi în faţa instituţiilor Uniunii Europene dar şi în faţa acelor ţări care au ambasadori acreditaţi la Bucureşti. Pentru că gestul lui Ponta de a persifla un document oficial de stat nu poate fi trecut cu vederea de ofiţerii de informaţie care există prin fiecare ambasadă. Cu certitudine că deja rapoartele întocmite sunt pe masa conducătorilor lor de stat.
Lăsându-l pe Ponta cu apucăturile sale de persoană cu handicap, interesant este să descifrăm de ce a adoptat preşedintele Băsescu metoda scrisorii şi mai ales de ce în acest moment, tocmai când în PDL sunt grave probleme de coeziune. Voi reveni asupra acestui aspect pentru că mi se pare extrem de important.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia