Mar 26

Spuneam în comentariul de ieri că preşedintele Băsescu n-a trimis întâmplător acea scrisoare premierului Victor Ponta, prin care l-a somat să ducă la îndeplinire cerinţele Uniunii Europene incluse în Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).
Scrisoarea a fost trimisă premierului după ce a avut loc Convenţia Naţională a PDL şi simultan cu anunţarea de la Cotroceni, de către consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a înfiinţării Fundaţiei Mişcarea Populară.
Toate aceste elemente converg spre concluzia că preşedintele Traian Băsescu are un plan politic de viitor pe care a început să-l pună în aplicare imediat ce s-a convins că PDL-ul nu mai este un partid care să convingă electoratul că poate guverna din nou România.
Nici înfiinţarea cu puţin timp înainte de Convenţia Naţională a PDL a Alianţei „DA” dintre Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu şi avocatul ţărănist Aurelian Pavelescu n-a fost o mişcare politică iniţiată din capul celor doi. Şi acest pas politic cred că face parte din planul lui Băsescu.
Preşedintele Băsescu a afirmat hotărât că după ce i se expiră mandatul se va întoarce în politică şi îşi doreşte să unifice forţele de dreapta pentru ca din 2016 să preia guvernarea României. Dar în momentul de faţă Băsescu stă prost la capitolul încredere. Este nevoie de ceva care să-i ridice încrederea, care să-l revigoreze în faţa românilor. Ce anume l-ar putea ridica din nou în ochii românilor?
Eu cred că preşedintele vrea ca cei doi bufoni politici care conduc USL să-l suspende din nou. Scrisoarea trimisă lui Ponta a avut menirea să-l instige la declaraţii necontrolate. În completarea scrisorii a venit şi cu acea despărţire inedită de PDL, anunţată pe pagina sa de face-book. Iar astfel de declaraţii au apărut prin vocea ministrului de Interne Radu Stroe care a şi trâmbiţat că este necesară suspendarea preşedintelui că s-a implicat politic.
Sărac cu duhul, Stroe n-a priceput capcana lui Băsescu. În schimb Ponta şi Antonescu s-au prins şi n-au muşcat cu declaraţii de suspendare.
De ce ar vrea Băsescu suspendarea? O astfel de decizie ar fi dezastruoasă pentru USL şi în special pentru premierul Ponta. România ar fi izolată extern şi n-ar mai primi nici un sprijin financiar de la FMI sau Uniunea Europeană. Ţara ar da în clocot iar vinovaţii ar fi Ponta şi Antonescu cu tot USL-ul lor.
Suspendat, Băsescu n-ar mai ieşi la bătaie. El va poza în victima politică a USL şi a celor doi lideri care vor deveni pentru români un fel de paria. Ajuns din nou la Cotroceni, Antonescu se va compromite definitiv şi în plan extern nu va fi băgat în seamă de nici un şef de stat.
Cu un astfel de scenariu apocaliptic pentru guvernarea USL, care se potriveşte perfect cu caracterul parşiv al lui Băsescu, acesta ar creşte din nou în ochii românilor iar Fundaţia Mişcarea Populară va aduna în jurul său principalii lideri politici de dreapta şi se va transforma într-un partid politic numit Mişcarea Populară, preluând din teritoriu structurile PDL. PSD şi PNL fiind compromise la guvernare, alternativa românilor va fi să voteze Mişcarea Populară.
Dacă preşedintele Băsescu va continua să-i zgândări pe cei doi bufoni ai USL ca să-l suspende, făcându-le şicane şi comiţând gesturi sfidătoare vde implicare politică, înseamnă că presupusul meu scenariu există în realitate.
Eu cred însă că Ponta şi Antonescu nu-l vor suspenda pe Băsescu, indiferent de ce ar face el, tocmai pentru că şi ei intuiesc că acesta are un plan din care suspendarea lui face parte. Oricum, Ponta şi Antonescu nu vor mai avea zile uşoare cu preşedintele Băsescu, care le va crea fel de fel de şicane folosindu-se de MCV şi spaţiul Schengen dar şi de incapacitatea Guvernului Ponta de a angaja fondurile europene repartizate României.
Cert este cî n perioada ce va urma în România nu va fi linişte politică.

written by Ioan Rotundu


One Response to “De ce ar vrea Băsescu să fie suspendat?”

  1. 1. dorohoian de Spania Says:

    cert este ca orice ar face Basescu,lui Ponta si Antonescu le tremura nadragii.Chiar daca ar fi sa-i ajute cu ceva,fara vre-o intentie ascunsa,ei ar deveni suspiciosi,crezand ca ceva li se coace.Greu e sa fii “vanat”…pentru ca “vanatorul” mereu e in avantaj.Iar cei doi mascarici USL-isti sunt o prada usoara.Mai ales pentru Basescu.D-zeu cu mila.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia