Mar 31

La Ziua Poliţiei, o parte dintre publicaţiile locale s-au bucurat de o recompensă morală, primind de la şeful Poliţiei Judeţului Botoşani, comisarul şef Cristian Cucoreanu, câte o „diplomă de excelenţă”.
Am fost întrebat de o persoană binecunoscută la nivel de Botoşani de ce Jurnalul n-a primit o astfel de diplomă, mai ales că este cea mai veche publicaţie postdecembristă şi a apărut fără nicio întrerupere începând cu 15 august 1993.
I-am răspuns că acei care critică n-au cum primi astfel de recompense, fie ele şi simbolice. Cum să ni se acorde „diplomă de excelenţă” când noi am arătat judeţului şi ţării cum în posturile de poliţie de la Botoşani sunt bătute persoane nevinovate, cu o cruzime animalică, până ce şi-au dat ultima suflare?
Jurnalul n-a ascuns nici un eveniment negativ din activitatea Poliţiei şi le-a dezvăluit public ori de câte ori ni s-a invit prilejul.
Apoi, în emisiunea mea de pe Tele’M intitulată Lumea lu’ Rotundu am filmat atât de multe abuzuri ale poliţiştilor că nici şefilor din Poliţia judeţului nu le-a venit a crede că printre ei se află atât de mulţi poliţişti certaţi cu legea şi buni amici cu infractorii.
Pentru o astfel de atitudine critică, când mulţi poliţişti au pierdut şansa promovării la termen sau chiar înainte, nu se acordă diplome. În cel mai fericit caz eşti lăsat în pace dar când au ocazia te plesnesc cu toată ura adunată în sufletul lor. Trebuie ştiut că poliţiştii din zilele noaste nu se diferenţiază prea mult de foştii miliţieni. Deşi declarativ se spune că sunt în slujba noastră, faptele lor zilnice ne arată că ei văd în noi principalii duşmani ai tihnei lor profesionale. Când te duci la ei să reclami un necaz, mai că ţi-ar da cu ceva în  cap. Iar când le reproşezi că-şi iau salariul din impozitele noastre, te privesc cu o ură vecină cu moartea.
Şi miliţienii, şi actualii poliţişti se consideră deasupra legii şi nu concep să fie egalul civilului pe care-l consideră o fiinţă inferioară uniformei lor, deşi prostia de care suferă din mai toate punctele de vedere, ştim cu toţii, este legendară.
Totuşi, mă simt obligat să menţionez că de-as lungul existenţei sale Jurnalul a primit o „diplomă de excelenţă” de la fostul inspector şef Costică Holca şi, culmea, tocmai pentru că am avut curajul să scriem despre abuzurile poliţiştilor. Holca a văzut în Jurnalul un prieten şi nu un duşman. A avut un mod diferit de a privi în jurul său.
Şi dacă tot am scris despre relaţiile Jurnalului cu Poliţia, să adaug şi relaţia noastră cu primarul Ovidiu Portariuc. Pe site-ul Primăriei Botoşani sunt trecute publicaţiile locale online. Jurnalul nu figurează printre ele, deşi a fost prima publicaţie locală botoşăneană care a apărut online şi care a adunat de-a lungul celor zece ani aproape 32 milioane de cititori.
Noi avem contor public şi oricine ne poate verifica zilnic şi la orice oră doreşte câţi cititori ne-au accesat. Dar cum putea primarul Portariuc să ne menţioneze pe site-ul Primăriei când noi îl criticăm zilnic? Site-ul Primăriei este susţinut din banii publici şi oricine îl accesează are dreptul să fie informat corect cu tot ce există în municipiul Botoşani. Numai că, aşa cum s-a practicat şi sub Guvernul Năstase, publicaţiile care nu sunt pro-PSD trebuie eliminate. Portariuc ne-a eliminat de pe site-ul Primăriei.
Pagubă-n ciuperci, domn’ primar! Primăria Botoşani are câteva zeci de accesări pe zi şi noi avem o medie de zece mii de cititori, în unele zile chiar şi mai mulţi. Promitem ca în schimbul serviciului pe care ni l-aţi făcut dvs., pe banii publici, să vi-l întoarcem şi noi, pe bani privaţi. O să vă scriem numele numai cu litere boldite ca să vă ţină minte Google atunci când ne indexează iar de câte ori va căuta cineva numele dvs. pe acest motor de căutare, să-i apară în faţă întreaga dimensiune a personalităţii dvs. Să ştie tot românul de acasă, din ţară şi din străinătate cu ce fel de primar s-au pricopsit cei din Botoşani.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Jurnalul, pedepsit de Portariuc şi Poliţie”

  1. 1. bubu67 Says:

    O sa va treaca Domnule Rotundu . De ce nu faceti o reclamatie la Guvern ?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia