Apr 23

Despre celebra schiţă a lui Caragiale intitulată „Cănuţă om sucit” nu cred să nu fi auzit vreun român. Cu fineţea ironiei şi satirei populare ce-l caracterizează, Caragiale a surprins în această schiţă portretul unui român care oricât s-ar fi străduit, toate lucrurile înfăptuire îi ieşeau pe dos. Omul nu se putea potrivi cu lumea şi bună pace!
După cum acţionează, de când a fost ales primar, Ovidiu Portariuc este pentru botoşăneni un fel de Cănuţă om sucit, pentru că nimic din tot ce face nu se potriveşte cu nevoile noastre.
Nu mai revin asupra unor acţiuni ale sale din urmă, devenite celebre şi demne să stea alături de faptele tizului său Cănuţă. Iau în discuţie doar modul în care a conceput organizarea Zilelor oraşului. Mai întâi că a desemnat ca organizarea evenimentului s-o facă o firmă ieşeană, jignind impardonabil firmele noastre de profil. Apoi, a dat semnalul petrecerii cu o săptămână înainte şi a oprit-o cu o zi înainte de adevărata sărbătoare: Sf. Gheorghe.
Focul de artificii l-a declanşat, de asemenea, cu o noapte înainte de a fi sărbătorit patronul spiritual al Botoşaniului, adică Sf. Gheorghe, cel care a doborât balaurul, salvând oamenii de ferocitatea acestuia.
Iată că Sf. Gheorghe, salvatorul Botoşanilor, n-a scăpat de umilinţa primarului sucit, care l-a sărbătorit înb felul său anacronic faţă de ziua hărăzită prin calendar.
Ieri, la Biserica Sf. Gheorghe, unde înaltele feţe bisericeşti au oficiat slujba, autorităţile locale au avut o prezenţă ştearsă, probabil emoţionate de moaştele Sf. Pantelimon care, iată, deşi este considerat vindecătorul de boli, pe aleşii noştri n-a reuşit să-i vindece de apucăturile sucite.
Nici sarmalele şi paharul cu vin n-auz fost oferite ca lumea, ci tot sucit. Dacă în anii anteriori mesele erau aşezate pe două rânduri, de această dată abonaţii la pomenile publice s-au încălecat pe un singur rând de mese. Buluceala cunoscută la astfel de evenimente n-a lipsit nici de această dată. Coatele, călcăturile pe picioare, mustrările creştineşti de inspiraţie satanistă au fost scuzate de mult rostita frază „Dacă-i digeaba, de ce să nu prin şi eu!”
Ineditul a fost şi el prezent. Două babe au leşinat, nu de la stropii de agheasmă că ar fi fost păcătoase, ci de la neatenţia Sf. Pantelimon, care nu le-a observat la timp să le poată vindeca de slăbiciunea lăcomiei după pomeni. Nu poţi fi creştin cu un ochi la racla cu moaşte şi cu celălalt la oalele cu sarmale, că te ia dracu’, pardon, SMURD-ul!
“Astăzi, Biserica îl prăznuieşte pe SF. Mare Mucenic Gheorghe, numit şi purtătorul de biruinţă. În lumea noastră obişnuită, se afirmă adesea despre o persoană care a reuşit în viaţă că este un învingător. Dacă reuşeşte în afaceri, se spune că este un învingător, dacă reuşeşte în politică, de asemenea, se spune despre el că este un învingător…” a cuvântat Înalt Prea Sfinţia Sa Tepfan.
Când a rostit cuvântul politicieni, oare o fi ştiind cine sunt cei de pe scenă? Nu cred, că ar fi cuvântat despre cum i.a pedepsit Dumnezeu pe cei din Sodoma şi Gomora.
În timp ce mitropolitul Teofan cuvânta, creştinii pătrunşi până în stomac de duhul credinţei se aşezau la rând la oalele cu sarmale, să prindă şi o felie de cozona undată cu un pahar cu vin că „Doar îi digeaba!…. Aşa s-a făcut că mitropolitul a cuvântat mai mult în pustiu, politicienii de pe scenă precum Portariuc, Macaleţ, Ţurcanu poftind cu gândul la şampania pusă la frapat.
După nicio oră de la sfârşitul slujbei religioase, în aerul din curtea Bisericii Saf. Gheorghe pluteau mirosuri de sarmale, cozonac şi vin amestecat cu cel de lumânare şi puţin, foarte puţin miros de tămâie, că-s vremuri de restrişte fiscală şi tămâia-i scumpă.
Zilele oraşului Botoşani au trecut. A rămas Cănuţă om sucit să ne fericească pe mai departe, că mai are dreptul la cel puţin trei ani de acum înainte.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia