Apr 29

Biserica din Teioasa, Darabani, a fost botezată de creştinii din tonă „Milogul” SRL. Aici slujeşte preotul Nicodim Nechita, căruia i s-a dus veste nu numai peşte şapte dealuri şi şapte văi cu tot atâtea sate ci şi dincolo de Prut, în Ucraina. Pentru bani, părintele prestează orice servicii religioase, de la slujbele de botez, cununie, înmormântare la cele de sfinţire a animalelor din curte, precum vaci, oi, capre.
Nevoia s-a de bani este una de nestins. Ca să mai aducă ceva venituri în familie, pe lângă cele câştigate pe seama Domnului, a făcut ce-a făcut şi şi-a pus feciorul dascăl la biserică. Aşa că leafa dată de Guvern din banii publici pentru serviciul de dascăl intră lunar în buzunarul fără fund al părintelui Nechita.
Din când în când, atunci când n-are nici un mort pe masă prin parohie, părintele trece Prutul în Ucraina. S-a oploşit prin comuna Costiuşani, unde a devenit de-al casei. Bea cot la cot cu românii ucraineni şi le spovedeşte pe nevestele, acceptând orice fel de plată, de la grivne, kopeici şi orice alte bunuri.
Într-una din deplasările sale prin comuna ucraineană a cam depăşit limita la votcă şi a nimerit pe la o nevastă care l-a uşurat de tot ce avea asupra sa. A fost nevoie de intervenţia primarului şi a unui jandarm ca să recupereze de la nevastă bijuteriile popeşti de care fusese văduvit.
Acum, părintele Nicodim ţine slujbele premergătoare Învierii. Duminică oamenii au venit la biserică cu lumânări de acasă, le-au aprins şi le-au pus la lumânărar. S-a supărat rău de tot preotul că oamenii n-au cumpărat lumânări de la biserică şi au adus de acasă. Aşa că a stins lumânările aprinse pentru pomenirea morţilor şi i-a pus pe oameni să cumpere altele de la sfinţia sa. Cu trei lei bucata, susţinând că-i un preţ mic.
O profesoară, cu prenumele Nicoleta, s-a plâns luni la şcoală de ce-a păţit la biserică. Un coleg de cancelarie, hâtru nevoie mare, i-a explicat că preotul a procedat corect. Nu te duci la bar cu ţuica de acasă, o cumperi de acolo. Aşa şi la biserică, nu vii cu lumânarea de acasă, cumperi de la părintele, adică îţi aduci obolul la prosperitatea societăţii „Milogul” SRL.
La biserica din Teioasa, părintele Nicodim are simţul banului. Te miroase imediat de cum ai intrat în biserică câte parale faci. Nu s-a întâmplat ca vreunul care i-a intrat în biserică, să plece de la slujbă cu toţi banii cu care a venit.. Până acuma nu se cunoaşte nici un caz de creştin venit la biserică care să fi reuşit să înşele vigilenţa „Milogului” SRL.
Pentru că se apropie sărbătoarea Paştilor, îi urez şi eu simpaticului popă „Spor la bani!, că aşa îşi urează patronii între ei şi aş mai adăuga de la mine „Să n-ai parte de Fisc., părinte! Că ăştia n-au nici un Dumnezeu .

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Biserica „Milogul” SRL”

  1. 1. Luca Says:

    Toti preotii au simtul banului de zici ca fac cursuri de marketing la seminarul teologic.

  2. 2. Chirpac Says:

    Cica strang banii pentru amarâți, săracul preot de la biserica din cartier a ramas cu Fordul de acu 3 ani.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia