May 02

Este ştiut că în vremurile de grea sărăcie tendinţa oamenilor este de a-şi îndrepta atenţia către jocurile de noroc, în speranţa că vor câştiga o sumă importantă care să le dea siguranţă asupra viitorului. În perioada crizei economice, Dan Voiculescu, zis şi Varanul, o şopârlă extrem de feroce, a reinventat jocul de noroc Bingo, botezându-l Super Bingo. Românii, avizi după câşltigul nemuncit, s-au îngrămădit să cumpere bilete de joc, sperând să dea lovitura. Din toată şmecheria inventată pe seama sărăciei românilor a câştigat Varanul, prin postul de televiziune Antena 3.
Pentru că jocul as avut o perioadă de glorie, după care românii şi-au pierdut speranţa de îmbogăţire şi n-au mai jucat, Varanul a pus la cale marea diversiunea cu controlul de la Finanţe. Sub camerele de luat vederi, adică în direct, controlorii de la Fisc au dat năvală peste organizatorii jocului, chipurile pentru un control fiscal.
Jocul a fost oprit, iar Varanul a ieşit cu faţa curată, lăsând să se înţeleagă că jocul a căzut din cauza Fiscului şi nu că românii nu mai aveau chef să-şi încerce norocul care îi ocolea.
Acum, în prima zi de Paşti, Varanul va relua jocul de Super Bingo. Sărăcia s-a accentuat, românii au cam uitat de perioada când jucau fără să prindă norocul din urmă, aşa că vor juca din nou cu speranţa îmbogăţirii prin nemuncă. Deja pe străzile din Botoşani au apărut vânzătorii de bilete.
Din toată afacerea care s-a pus din nou la cale va câştiga doar Varanul, fraierii de români urmând să-i alimenteze puşculiţa cumpărând bilete. Se vor uita din nou la panarama de duminică seara oferită de cei doi clovni: Tociu şi Palade, aşteptând cu inima cât un purice să le vină rândul la noroc.
Câtă vreme românii pun mai mult preţ pe câştigul nemuncit decât pe muncă, şmecheri ca Varanul, care să le ia şi ultimul bănuţ din casă se vor găsi permanent.
Pe la noi prostia nu prea are leac iar memoria socială este extrem de scurtă. A picat Caritas-ul lui Stoica, mii de români pierzându-şi economiile de-o viaţă, alţii ,locuinţele iar peste puţin timp alţi români au făcut rând la SOV – Invest, pierzându-şi şi ei economiile. A apărut apoi moda jocurilor de Bingo. Aproape fiecare televiziune naţională înfiinţase câte un joc de Bingo. Românii abia aşteptau ziua de leafă, cei care mai munceau, şi fugeau la vânzătorii stradali să cumpere bilete la cât mai multe jocuri. Au fost şi care au câştigat, dar mult prea puţini faţă de câţi au jucat.
Dar de ce să-l acuzăm de ferocitate financiară numai pe Varanul sau cei care au fost ca el, precum Sorin Vântu, când şi statul procedează la fel. Din octombrie anul trecut nu s-a mai câştigat la Loto România la nici un joc din cele organizate săptămânal şi mai nou de două ori pe săptămână. S-au adunat multe milioane de euro care fac cu ochiul la cei dornici de câştig.
Pentru jocul din această duminică, ziua întâi de Paşti, biletele au preţ dublu. Se va câştiga pe toată linia, pentru că se va da drumul la joc, după care se va mai câştiga în decembrie, la Crăciun sau Anul Nou. Statul câştigă bani frumoşi din jocul de Loto. Reţinerile statului din banii colectaţi trec de 50% din total sumă. Câştigul individual obţinut este şi el impozitat cu 25%. Dar măcar aceşti bani intră la bugetul public şi ne place să credem că sunt folosiţi tot în interesul general.
Dar să nu-şi imagineze cineva că jocul Loro România este un joc curat şi că numai norocul este cel care decide câştigul. Intervalele mari la care se câştigă potul cel mare este dovada certă că se umblă cu şmecherii menite să adune câştiguri care la rândul lor să atragă mai mulţi jucători.
Toate aceste jocuri au la bază lăcomia omenească de îmbogăţire fără muncă, dramele umane generate de aceste jocuri de noroc nelipsind din peisaj. Dar cui îi mai pasă de ele?!

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Sărăcia norocului şi prostia fără leac”

  1. 1. Cristina Says:

    Buna seara si Paste Fericit !
    Chinezii pariaza constant si nu e nici o problema . Cred ca fiecare poate face ce vrea cu banii personali inclusiv sa parieze .

  2. 2. mara Says:

    Cristina, draga, n-ai inteles nimic din articol. Pentru astia ca tine sunt facute jocurile astea, esti perdantul perfect!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia