May 10

Ieri, aşa cum fa aproape în fiecare zi, am trecut pe la „Brutăriile nPanex” pentru a-mi cumpăra obişnuita pâine intermediară ce costă numai 1 leu. Am cumpărat pâine din diverse locuri, dar am devenit clientul casei, cum se spune, al Panex pentru că pâniţa intermediară are un miez pufos, care-mi aminteşte de pâinea de acasă, când copil fiind, păzeam cuptorul din curte pentru a mânca o felie de pâine caldă şi frumos mirositoare.
Iau pâinea care mi-o întinde vânzătoarea şi o duc în mână până acasă, fără s-o înfofolesc în vreo pungă de plastic sau s-o pitesc în vreo sacoşă, de parcă aş fi furat-o şi nu am plătit-o din banii mei.
Ieri, însă, vânzătoarea ţinea ca neapărat să-mi dea pâinea într-o pungă de plastic, pent6ru că, spunea ea, aşa  o obligă inspectorii sanitari-veterinari. Am refuzat punga şi am luat pâinea în mână, aşa cum o fac zilnic. Am întrebat-o pe vânzătoare de ce trebuie să-mi dea pâinea în punga de plastic, care mai are şi un miros specific. Cică, pusă în pungă, pâinea este protejată de microbii de pe stradă. Aşa i-a explicat un inspector sanitar-veterinar şi că aşa cer normele europene.
Fac eu ceva pe normele europene şi pe idioţeniile impuse de Inspecţia Sanitar-Veterinară. Cum adică, merg pe stradă, inspir aerul plin de microbi, de gaze toxice, de fel de fel de bacterii expirate de către cei bolnavi de boli molipsitoare şi normele europene, inspectorii sanitari îmi dau voie să-mi intoxic organismul cu toată această mizerie a civilizaţiei umane pe care o conţine aerul din atmosferă. În schimb, aceleaşi norme europene, aceiaşi idioţi de inspectori sanitari care aplică astfel de norme în mod mecanic, nu-mi dau voie să merg pe stradă cu pâinea în mână.
În schimb, dacă am ajuns cu ea acasă şi o pun pe masa din bucătărie, muştele care vin de la subsolul mizerabil al blocului, iar la ţară de la WC-ul din spatele grădinii, au voie să se aşeze pe pâine înainte de a o mânca, în spaţiul din bucătărie normele europene şi autoritatea sanitar-veterinară fiind lovită de impotenţă profesională şi legislativă.
Desigur, fiecare dintre noi avem grijă ca alimentele pe care le consumăm să fie cât mai ferite de bacterii şi microbi în doze periculoase organismului şi care să ne îmbolnăvească. Organismul chiar are nevoie de o doză zilnică de microbi şi bacterii pentru a-şi stimula producţia de anticorpi şi a proteja organismul. Occidentul, care într-o perioadă consuma numai alimente aseptice, adică sterilizate, şi-a dat seama că n-a făcut decât să şubrezească organismul şi să-l expună îmbolnăvirii. A redus din pretenţia vânzării alimentelor sterilizate dar greşeala lor au preluat-o noi.
Inspectorii noştri sanitar-veterinari care nu gândesc, ci aplică mecanic orice normă europeană emisă de nişte idioţi şi mai calificaţi în domeniul idioţeniei sau din nevoia acestora de a proteja anumite interese de grup ale marilor companii de produse alimentare, acasă mănâncă în condiţii mult mai neigienice decât vinde pâinea cel de la brutărie. Dar el are plan de încasări la amenzi, are plan de venituri la stat, aşa că atunci când îl prinde pe vânzătorul de alimente că nu respectă idioţeniile celor de la Comisia Europeană, îşi freacă mâinile bucuros că poate aplica o amendă.
Normele europene nu cer ca eu, cetăţean care am ieşit cu pâinea din magazin, să n-o ţin în mână pe stradă. Este problema mea cum îmi protejez organismul, dar nu sunt la fel de idiot ca inspectorii veterinari sau comisarii Comisiei Europene ca să-mi fac singur rău. Avem suficientă educaţie alimentară de acasă şi luată din viaţă ca să ştim cum să ne ferim organismul folosindu-ne de o alimentaţie care să nu ne facă rău
Ţăranii, de mii de ani au mâncat la câmp din castronul de ciorbă peste care câte o pală de vânt aşeza un strat de praf adus de pe ogor şi n-au murit din această cauză. Au murit în războaie, de epuizare fizică dar nu de cancerul de care murim noi şi care este produs de aerul pe care-l inspirăm, un aer tot mai toxic şi tot mai dăunător întregii naturi, nu numai omului.
De când românii sunt obligaţi să consume alimente aseptice nu mai ajung banii de la Sănătate şi prosperă farmaciştii şi lanţurile de farmacii. Probabil că asta se urmăreşte de către comisarii europeni iar inspectorii noştri sanitari, în idioţenia lor profesională, nu înţeleg că şubrezesc sănătatea unui întreg popor şi-l transformă într-un mare consumator de medicamente.
Apropo, domnilor inspectori, dar alimentele cu E-uri avem voie să le consumăm?
Ele ne fac mai sănătoşi?

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia