May 14

Sunt multe şarlataniile prin care cei ajunşi la putere fură din banul public. Aceste şarlatanii, numite pompos programe sociale, n-au fost şi nu cred să fie vreodată criticate de cei aflaţi în opoziţie.
Cel mai elocvent exemplu este Programul „Cornul şi laptele” inventat de Guvernul Năstase pe motiv de a se asigura o gustare minimă elevilor care provin din familiile nevoiaşe. Conceput iniţial ca o destinaţie pentru elevii nevoiaşi, programul a fost extins la toţi elevii, ca să le fie poftă celor consideraţi ca provenind din familii avute.
În realitate, programul s-a dovedit o sursă de îmbogăţire a baronilor locali, la acea vreme ai PSD. După 2004, când la putere a venit Alianţa DA, s-a mârâit ceva pe seama acestui program, cum că se face risipă de bani şi că ar trebui restrâns la nivelul elevilor care sunt cu adevărat nevoiaşi. Repede, însă, s-a aşternut tăcerea şi programul a continuat cum l-a conceput Guvernul Năstase.
Mai mult, Guvernul Boc a inventat Programul „Un măr pentru fiecare elev”, o altă sursă de bani publici dirijată către baronii locali, de această dată ai PDL. Guvernul Ponta I a constatat că Programul „Laptele şi cornul” este o mare risipă de bani publici şi că aceste alimente nu se consumă,. Mai degrabă ajung la porcii directorilor de şcoli. S-a anunţat că se va renunţa la el.
Nu numai că nu s-a renunţat, dar ieri Guvernul Ponta a anunţat că Programul „Un măr pentru fiecar5e elev” se extinde şi la nivelul clase pregătitoare. Foame mare… de bani, trebuie să fie în rândul baronilor locali ai PSD dacă programul s-a extins.
Sunt şi alte programe care au viaţă, indiferent de cine este la putere. Programul „Rabla” a rezistat şi la Guvernul Tăriceanu, şi la Boc şi acum la Ponta. Chiar s-a ridicat ştacheta sumei.
Ministrul Eugen Nicolaescu, în Guvernul Tăriceanu, a risipit o sută milioane de euro pe un program de verificare a sănătăţii populaţiei care n-a avut nicio eficienţă socială şi pentru sistemul de sănătate. Acum alocă 200 milioane de euro pentru a relua programul. Aţi auzit vreo voce a opoziţiei zicând ceva? Nu! Nu zic nimic pentru că de acest program vor beneficia toţi baronaşii locali, indiferent de culoarea politică. Important este să fie pe filiera de derulare a programului şi totul va fi OK.
Vedeţi, unde sunt oportunităţi de a se putea fura din banul public, opoziţia tace şi îşi aşteaptă rândul la putere pentru a continua ce-au început cei proaspăt trecuţi în opoziţie. Iar cei trecuţi în opoziţie nu vor zice nimic pentru că au pe căciulă un bârzoi, nu o muscă.
Guvernanţi, furaţi liniştiţi, opoziţia veghează!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia