May 15

Primarul oraşului Bucecea, doctorul veterinar Andron Ţâmpău, pare să fi găsit calea cea mai eficientă de a reduce numărul dosarelor de asistenţă socială din partea primăriei.
Când as intrat primar în anul 2004, avea în plată vreo 800 de dosare de asistaţi sociali. O sumă importantă din buget se ducea către aceşti asistaţi şi aceasta în dauna investiţiilor de strictă necesitate.
Bucecea, fostă localitate muncitorească graţie Fabricii de zahăr, după închiderea acesteia a ajuns o localitate plină de şomeri. Colac peste pupăză, premierul Adrian Năstase a decis ca localitatea să devină oraş, o povară în plus pentru localnici, taxele şi impozitele locale crescând substanţial.
De lucru s-ar fi găsit, numai că foştii muncitori de la fabrică nnu mai voiau să pună mâna pe sapă. Ca şi prin alte locuri, socoteala lor era una simplă. Dacă merg la muncă cu ziua, pot câştiga vreo 5 milioane lei lunar. Dacă stau acasă, primesc ca ajutor aceeaşi sumă. Aşa că foştii muncitori, între muncă şi şomaj, au ales şomajul şi apoi asistenţa socială din partea primăriei.
Când a apărut acea lege prin care asistaţii sociali au fost obligaţi să presteze lunar un număr de zile de muncă în folosul comunităţii, din dorinţa de a-şi păstra zestrea de voturi a asistaţilor sociali, majoritatea primarilor n-au aplicat condiţia muncii.
Andron Ţâmpău nu s-a gândit la voturi, ci la economiile care se por face prin munca prestată de către cei vreo 800 de asistaţi. Aşa că le-a cerut să iasă la muncă, dându-le de lucru. Cei care n-au prestat munca, n-au primit ajutorul social. În vreo trei ani de zile a scăpat de această povară. Nedispuşi să iasă la muncă, beneficiarii de ajutor social au ieşit din plată şi au rămas să se descurce pe cont propriu.
Acum mai acordă asistenţă socială doar la câteva zeci de persoane, adevărate cazuri sociale şi nu simulanţi.
Poate că primarul Botoşanilor, Ovidiu Portariuc, ar trebui să aplice aceeaşi metodă cu ţiganii asistaţi social sau înscrişi la masă la Cantina socială. Cu aceşti asistaţi sociali s-ar putea săpa spaţiile verzi, semăna cu iarbă, planta flori şi mătura mizeria de pe străzile unde nu ajung angajaţii Urban Serv.
Mi-ar plăcea să văd acele cucoane brunete îmbrăcate elegant şi încărcate cu mult aur, care fac coadă odată pe lună la Agenţia de plăţi sociale să-şi ridice ajutorul, cât de bine le stă plantând florile multicolore. Şi mai mult l-aş lăuda pe primar dacă i-aş vedea pe ţiganii cu ghiuluri mari şi lanţuri groase la gât din aur cum coboară din Merţan şi dau cu mătura.
Dacă tot au dreptul de a fi respectaţi social, să aibă aceleaşi drepturi şi la muncă. La fel şi cu cei consideraţi cazuri sociale şi care stau în locuinţele primăriei şi nu-şi plătesc chiria. Să fie scoşi la muncă şi să le fie compensată chiria. Că tot despre ţigani este vorba şi în aceste cazuri.
Ce ziceţi domn’ primar, riscaţi un astfel de experiment cum a riscat colegul dvs. de partid de la Bucecea? S-au c-ar trebui bun specialist neamţ care să vă consilieze?

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Leac pentru puturoşii satelor şi ţigani”

  1. 1. Coltunash Says:

    Dar ce tigani sunt cu Mercedes la coada la somaj ? Aveti dovezi sau sunteti putin rasist ?

  2. 2. amuzant Says:

    Domnule prea mult rasism in primu rand vezati de ale tale si cu aberatile astea daca era asa cum zici tu cu ghiuluri si cu mertan nu cred ca stau coade ei pentru ajutorul social in primu rand uitativa la voi politiceni care furati pe rupe de la bani oamenilor suntei niste coruptii.Voi ati adus tara asta de rapa boschetarilor nu stiu cum puteti minti atatia oameni

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia