May 23

Când legea se aplică după haina purtată
Miercuri seară, în sătucul Balinţi din comuna Havârna s-a consumat o dramă de familie. Corina Coropcea, femeie aflată la vârsta de 33 de ani, şi-a ucis soţul în vârstă de 39 de ani. Totul a pornit de la un pahar băut în plus de soţ la barul din sat şi venit acasă cu sămânţă de scandal.
Pentru a se feri de violenţa soţului, femeia s-a refugiat în curtea unui vecin. Soţul a urmărit-o, iar femeia a pus mâna pe un par şi l-a lovit în cap. Lovitură fatală. Şase copii au rămas fără mamă, fără tată.
Astfel de cazuri, mai bine zis de drame de familie, sunt tot mai dese. Violenţa în familie a luat amploare. În marea lor majoritate, astfel de drame au la rădăcină sărăcia. Dezamăgit de lipsa unei perspective în viaţă, bărbatul îşi îneacă necazul într-un pahar de băutură. Femeia, ori îi ţine hangul, ori nu mai suportă viaţa mizeră şi nevolnicia soţului. Disperată,  într-un moment de rătăcire, se răzbună cum poate şi ea.
Corina n-a avut intenţia criminală de a-şi omorî soţul, deci n-a fost o crimă premeditată. Totul a pornit de la un scandal provocat de soţ pe fond de băutură. La nervi, femeia n-a mai raţionat că lovindu-l cu parul în cap îl poate omorî. Faptul s-a consumat iar procurorii de pin cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au reţinut-o pe femeie urmând să ceară judecătorilor arestarea.
Şase copii rămân pe drumuri, fără vreun viitor, fără vreun sprijin părintesc. Nu există o instituţie a statului care să instrumenteze astfel de cazuri. Probabil copii vor ajunge, în cel mai fericit caz, pe la rude, dacă acestea vor avea milă. Însă, cum se pune problema în momentul de faţă pe la noi, există toate şansele ca ei să fie despărţiţi prin preluarea în plasament de către Protecţia Copilului.
Fpră îndoială că femeia a greşit. Sunt convins că acum se căieşte amarnic, dar mortul de la groapă nu se mai întoarce. Va fi marcată pentru toată viaţa iar scena crimei n-o va putea uita vreodată. Dar marea ei suferinţă va veni de la copii. Privite astfel, lucrurile nu mi se par drepte iar cei care aplică legea o fac cu măsuri diferite.
Marţi, fiind băut la volan, primarul din comuna Cernăteşti, judeţul Buzău, primar PSD,  a omorât o adolescentă şi a rănit grav pe o alta. Primarul va fi cercetat în libertate. El purtând haina social-democraţiei, legea i s-a aplicat altfel.
Dar să revenim în ograda noastră. Nu departe de Havârna, la Viişoara, în 25 mai 2012 şeful de post de aici l-a omorât în bătaie pe cetăţeanul Lionel Ciobanu. L-a bătut la postul de poliţie până ce i-au zburat creierii pe pereţii camerei. O crimă oribilă, pe care şeful de post Mircea Gtigoraş a comis-o cu sânge rece.
N-a fost reţinut, nici arestat, ci cercetat în libertate. Şi acum se plimbă ţanţoş prin Viişoara şi-i sfidează pe localnici ameninţându-i cu puterea sa şi lăudându-se cu crima oribilă comisă. Purtând uniforma statului, legea i s-a aplicat cu o altă măsură.
Astfel de cazuri sunt frecvente. Sunt dovezi că sistemul nostru juridic este unul clientelar, politizat şi corupt. Corina Coropcea nu are banii necesari să-şi tocmească un avocat care s-o salveze de puşcărie. I se va pune un avocat din oficiu, care nici nu se va uita prin dosar, În trei fraze, din care una va fi de clemenţă cerută judecătorilor în mod formal, îşi va încheia pledoaria şi va încasa onorariul de la stat.
Corina nu poartă haina statului, nici o haină în culoarea politică a actualei puteri. Ea poartă haine de ţărancă, iar procurorul de caz va pedala insistent pe instinctele sale criminale care s-au declanşat în curtea vecinului, omorându-şi soţul şi va cere o pedeapsă exemplară.
Agentul şef de poliţie din Viişoara n-are instincte criminale. El a acţionat sub protecţia legii şi, cine ştie, poate că va fi şi premiat.
Astfel de stări de fapt ale sistemului juridic românesc nu este conştientizat de marea masă a celor care votează. El este văzut , însă, din afară, de aceea  avem atâtea piedici în a fi respectaţi şi primiţi cu sinceritate pe unde ne ducem. Purtăm cu noi povara unui sistem juridic alterat de politic, corupt de relaţiile pe care le au bogaţii în sânul puterii, iar străinii n-au nevoie de poverile noastre. De aceea suntem respinşi şi huliţi de toată lumea. Iar noi, cei mulţi, nu facem nimic să îndreptăm lucrurile. Să ne ajutăm!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia