May 26

La meciul ultim al FC Botoşani pe Stadionul municipal jucat în Divizia II-a, primarul Ovidiu Portariuc, aşa cum cere protocolul, a coborât pe gazon să-i felicite pe fotbalişti pentru succesul lor de a promova în Divizia I-a de fotbal. Observat de spectatorii din tribună, aceştia l-au huiduit copios.
Primarul a declarat ulterior că cei care l-au huiduit au fost tocmiţi de fostul primar Cătălin Flutur şi că a fost avertizat de consilierii săi că va fi huiduit dar şi-a asumat riscul.
Dacă domnul primar Ovidiu Portariuc chiar crede în cele declarate, atunci suferă de o naivitate greu de înţeles pentru pregătirea sa profesională şi experienţa de viaţă pe care susţine că a acumulat-o.
Huiduielile n-au venit de la un grup de spectatori, aflat în vreun colţ de tribună. Huiduielile au venit, în cor, de pe toată întinderea tribunei. Este greu de crezut pentru cineva normal că poţi cumpăra spectatorii unui întreg stadion, câteva mii, care să-ţi împlinească ţie o dorinţă de ordin politic.
Să nu uite Portariuc că Flutur n-a avut atâtea voturi anul trecu în alegeri câte huiduieli a adunat el sâmbătă pe stadion. Nui cine i-a pus să-l huidui ar trebui să fie îngrijorat primarul ci de ce l-au huiduit.
În primul rând, primarul n-a avut abilitatea politică de a evita o declaraţie directă că el nu are bani să susţină modernizarea stadionului la nivelul cerinţelor din Divizia A şi nici n-a lăsat loc de întors la nevoie. Microbiştii nu sunt acei cetăţeni manieraţi, care judecă lucrurile prin filtrul raţiunii, care au o anumită educaţie şi un comportament civilizat. Dovadă limbajul folosit pe stadioane, bătăile dintre suporteri, actele de o violenţă ieşită din comun, distrugerile de bunuri de pe stadioane şi împrejurimi. Toate acestea nu se înfăptuiesc de un cetăţean educat.
Ori, pentru a evita conflictul cu o astfel de masă umană, mai ales când eşti persoană publică aleasă, trebuie să fii atent în dialogul, în comunicarea cu ea. Mă mir de excesul de sinceritate de care a dat dovadă primarul, în dialogul cu microbiştii, când prin promisiuni irealizabile a reuşit să prostească o comunitate mult mai largă ca să-l voteze primar.
La nemulţumirea microbiştilor că nu dă bani la echipa de fotbal, din huiduielile celor din tribune a răzbătut şi nemulţumirea asupra modului în care se află oraşul Botoşani, de cum arată el, de cum îl conduce primarul Portariuc. Au mai fost apoi vărsat năduful că au votat cu USL pentru promisiunile făcute în campanie şi nu s-au ales cu nimic până acum.
Nu Flutur i-a tocmit să-l huidui, ci nemulţumirile adunate pe seama activităţii sale şi a modului în care acţionează Guvernul Ponta. Toate aceste ar trebui să-l îngrijoreze pe Portariuc.
Dacă Valeriu Iftimie şi Cornel Şfaiţer se simt interesaţi de echipă şi de câştigul pe care-l pot scoate jucând cu echipa în Divizia A, vor găsi ei banii necesari să modernizeze stadionul.
Primarul să fie îngrijorat de cum va onora promisiunile sale din campania electorală, iar ca preşedinte executiv al PSD cum îşi va onora partidul promisiunile făcute românilor. Dacă un grup de derbedei care-şi spun microbişti vor ieşi în stradă să protesteze, botoşănenii nu-i vor susţine iar jandarmii îi vor împrăştia. Dacă în stradă vor ieşi miile de nemulţumiţi, situaţia va fi total diferită. Protariuc să arate botoşănenilor că este un primar capabil şi stăpân pe situaţie şi să nu mai caute fel de fel de justificări pe seama lui Flutur că nu mai ţine.
S-au săturat românii ca cei veniţi la putere să-şi justifice neputinţa pe seama celor plecaţi. Să arate ei că sunt mai buni, după care să-i critice şi pe cei plecaţi.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia