Jun 03

Înainte de 1989, Eugen Tudose era măcelar în hala de carne. Vindea carnea de porc, ascunzând sub ea bucăţi de slănină, învelea osul sub carne ca să pară marcă şi fura la cântar ca orice neisprăvit ce ţinea securea de coadă.
Carte n-a prea învăţat, doar cât să adune şi să scadă în defavoarea clientului. Nici la capitolul educaţie n-a excelat şi nu excelează nici acum la bătrâneţe. Singurul lui talent, ca a mai tuturor celor cu puţină carte şi multă impertinenţă şi tupeu a fost să facă bani, furând şi înşelând pe oricine a putut.
A cumpărat clădirea unde acum funcţionează restaurantul şi hotelul Belvedere. Deşi monument istoric, a renovat, refăcut şi adăugat la clădire tot ce a crezut el de cuviinţă. Nu l-a deranjat nimeni de la Direcţie de Cultură şi Patrimoniu, pentru a-i cere socoteală.
Tudose crede că dacă are bani, legea nu mai are putere asupra lui. Ciocoi semianalfabeţi ca el cred că dacă au bani li se cuvine orice. Ei nu conştientizează că banii nu le aduc respect, onoare sau le completează lipsa de cultură şi educaţie. Iar când ajung după gratii se comportă la fel ca şi pungaşul de duzină.
Spuneam că la Belvedere a renovat clădirea, după care a ridicat chiar în faţa ei şi la stradă o şandrama de terasă mai slută decât un cort ţigănesc. Nu i-a dat nimeni autorizaţie dar nici nu l-a tras nimeni la răspundere că a construit în faţa unei clădiri declarată monument istoric. Dealtfel, la cultura şi educaţia sa, nu cred că Eugen Tudose poate pricepe ce înseamnă o clădire monument istoric. Şi am dreptate când fac o astfel de apreciere.
După retrocedare, Tudose a cumpărat de la proprietar şi casele Antipa, de asemenea clădiri monument istoric. Le-a renovat şi pe acestea, ttot fără a obţine cuvenitul aviz de la Direcţia de Cultură şi Monumente, deşi casele sunt monument istoric şi au pentru Botoşani o simbolistică aparte
Acum, după renovare, vrea să le transforme  într-un Cazinou. Pentru el numele de Grigore Antipa nu înseamnă nimic. Şi nici n-ar putea însemna ceva pentru un măcelar obişnuit să ţină satârul de coadă şi să dea scurt şi îndesat ca să taie osul.
Cu puţina sa brumă de educaţie, când fost întrebat de un reporter de la Tele’M dacă vrea să facă Cazinou, el a replicat că poate face şi WC-u public, pentru că este casa lui. Iată dovada că bani are, cinste şi educaţie nu!
Dacă cei de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu şi-ar fi făcut datoria, acum Eugen Tudose era după gratii şi nu mai făcea WC-u din casa în care s-a născut şi a copilărit unul dintre marii savanţi nai României şi ai lumii.
Cum cei de la Cultură au ei însăşi o problemă de cunoaştere a civilizaţiei spaţiului botoşăneană, de respect pentru valorile arhitecturale autohtone, ar trebui ca legea să le fie aplicată mai întâi lor pentru neglijenţă în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu.
Parveniţi ca Eugen Tudose au existat ăn toate epocile istoriei. Să ne amintim de Costea Chiorul bogasierul din cartea Ciocoii vechi şi noi a lui Nicolae Filimon. Şi el era needucat dar îmbogăţit prin fraudă. A sfârşit cu urechile  ţintuite în cuie de poarta publică unde se pedepseau neisprăviţii ca el. Suntem acum o altă civilizaţie. Tudose ar trebui pedepsit, nu ţintuit de urechi într-un loc public, ci mai întâi impozitată averea adunată prin fraudarea statului şi apoi condamnat la muncă publică obligatorie în folosul comunităţii.  De exemplu, să spele WC-ul public de la piaţă, că tot are o cultură de căcat şi vrea să facă WC-u din casele Antipa.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Bogat o fi, dar tot măcelar a rămas”

  1. 1. Mosandrei Says:

    Asta se intampla in primul rind pentru ca nu exista la cultura cineva mai breaz decit Tudose si nici la prefectura cineva mai breaz decit cel de la cultura. Nu mai vorbiti despre cultura la botosani ca a ajuns de batjocura. O apa s-un pamint.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia