Jun 10

Am mai comentat pe această temă dar reiau comentariul într-o formă dezvoltată pentru a clarifica un aspecte care mi se pare foarte important pentru administraţia publică locală a municipiului Botoşani.
Primarul Ovidiu Portariuc a declarat în mai multe rânduri că este nevoit să angajeze Primăria într-un credit de 10 milioane de euro pe care în momentul de faţă îl negociază cu cei de la Banca Mondială.
El susţine că aceşti bani îi sunt necesari pentru a putea începe investiţia Cornişa şi a putea continua modernizarea sistemului termic al oraşului.
Da, declaraţiile primarului sunt corecte şi chiar are o nevoie acută de aceşti bani. Ce nu explică primarul Portariuc este modul în care s-a ajuns ca Primăria Botoşani să nu poată începe şi continua aceste investiţii.
Să ne amintim cum imediat ce s-a instalat la putere Guvernul Ponta şi a început procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, încălcându-se în picioare toate principiile de bază ale Constituţiei şi adoptându-se legi contrare sistemului democratic, premierul Ponta şi Crton Antonescu având şi o atitudine impertinentă şi de sfidare a forurilor Uniunii Europene, cei de la Comisia Europeană au căutat noduri în papură şi au găsit, tăind Guvernului Ponta finanţările europene sectoriale.
Aşa s-a ajuns ca Guvernul Ponta să fie blocat în a mai putea continua investiţiile începute de Guvernul Boc şi Ungureanu. Aşa s-a ajuns ca la Botoşani primarul Ovidiu Portariuc să nu mai aibă bani pentru a continua investiţiile începute de Flutur cu finanţare europeană.
Portariuc nu numai că a rămas fără finanţările europene, dar n-a primit nici bani de la Guvernul Ponta, deşi Victor Ponta a fost în repetate rânduri la Botoşani şi a promis că de va ajunge la guvernare va aloca bani să scoată oraşul şi judeţul din sărăcia în care, ne prostea el şi prosteala i-a ţinut, l-a adus Băsescu şi Guvernul Boc.
Acum, cei de la Comisia Europeană au reluat finanţările dar au pus bo condiţie. România să înceapă investiţiile pe banii din cota ei de participare şi pe măsură ce lucrările avansează şi constructorul facturează la plată, Comisia va deconta contravaloarea facturilor.
La Botoşani, primarul Portariuc n-are bani să înceapă investiţiile sau să le continue până la primele decontări ale Comisiei Europene,. N-are bani pentru că Guvernul Ponta nu i-a dat nici un leu. Iată de ce primarul este nevoit să se împrumute.
Numai că, orgolios cum este, primarul Portariuc este pe cale să comită o mare gafă şi să provoace Primăriei Botoşani o pagubă imensă. El negociază creditul de 10 milioane de euro de unul singur, fără a fi asistat de consilieri locali, iar dobânda anunţată precum şi plata anuală a unui comision de garanţie de 5000 de euro nu sunt avantajoase. Pe piaţa creditelor se pot găsi surse de creditare în condiţii mult mai avantajoase.
De vreme ce la un credit angajat, beneficiarul plăteşte comision de risc, de ce ar trebui să plătească şi un comision de garanţie? Ce se garantează  băncii prin acest comision care pe o durată de 12 ani se va ridica la 60 mii euro? Este clar că avem în faţă un comision mascat, o sursă de îmbogăţire a băncii care o aplică acolo unde ţine şi unde negociatorii sunt slabi de înger. Iar primarul Portariuc, a demonstrat-o, nu are abilităţi de negociator şi nici de a simţi, pipăi, unde se încearcă manipularea adversarului.
Pretenţia consilierilor locali liberali de a participa la negocieri este justificată iar Portariuc îşi asumă o mare răspundere dacă va negocia de unul singur un credit aşla de important ca mărime. Când vine vorba de angajjat veniturile Primăriei pe durată aşa de mare de timp, nu-i loc de orgolii sau de mofturi personale. Te faci luntre şi punte, frate cu dracul, numai să obţii un maxim de avantaj.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia