Jun 25

Joi, săptămâna trecută, primarul Ovidiu Portariuc şi-a prezentat la Tele’M Botoşani bilanţul activităţii pe un an de zile. N-a prea avut ce prezenta, dar le-a învârtit şi rotit cu abilitate din vorbe că, după o oră jumătate de dialog, am ieşit din emisiune fără să am ceva clar în minte. Adică ce a realizat din ce-a promis în campania electorală şi ce nu a realizat şi din ce cauze.
L-am întrebat pe primar de ce n-a revigorat economic Centrul istoric al Botoşaniului, aşa cum le-a promis în campanie cetăţenilor şi patronilor din zonă. Mi-a dat un răspuns care m-a lăsat fără replică. „Le-am trasat sarcină viceprimarului Viiorel Iliuţă şi directorului societăţii Locativa, Cătălin Flutur, să rezolve problema” – a fost răspunsul său.
Dar promisiunea a făcut-o cu guriţa sa, cum de a pasat acum răspunderea unor persoane care s-au arătat sceptici cu privire la promisiunea sa electorală? Ce-a făcut primarul Portariuc este ceva specific celor din PSD: fuga de răspundere atunci când sunt în situaţia de a da socoteală.
O altă manevră, care i-a reuşit primarului, a fost ca vreme de 20 de minute să ne ameţească de cap cu iniţierea unui parteneriat de afaceri între Primăria Suceava şi Botoşani. Primarul a încercat să ne convingă că prin conlucrarea cu primarul sucevean va crea mai multe proiecte de dezvoltare a turismului, de cooperare economică şi pe linie administrativă. I-am cerut concret ce proiecte vor fi luate în atenţie şi ce obiective vor fi vizate. Numai generalităţi, fără ceva concret.
Primarului de Suceava îi convine un astfel de parteneriat pentru că ei au o zonă turistică puternică şi ar putea atrage fonduri europene mult mai uşor fiind vorba de proiecte în parteneriat. Dar noi în ce turism să investim? N-avem drumuri accesibile de la Suceava la Dorohoi, de aici la George Enescu, la Ipoteşti etc. şi vrem să iniţiem proiecte?
Nu cred nicio secundă în declaraţiile primarului de a se realiza un parteneriat cu Primăria Suceava iar de se va realiza, va beneficia numai Suceava nu şi Botoşanii.
Avem tradiţii culturale dar nu avem o reţea turistică. Cultura botoşăneană este de natură spirituală şi prea puţin de ordin material. Ar merita de vizitat muzeul „George Enescu” din Dorohoi, de la Liveni, Casa Ion Pilat de la Miorcani, anumite clădiri de patrimoniu din Botoşani dar ce să araţi turiştilor când toate aceste obiective sunt în paragină?
Casa Ion Pila din Miorcani a încăput pe mâna unui preot şi acum latră câinii a pustiu, Casa Sofian din Botoşani a încăput pe mâna altui preot şi acum se dărâmă sub privirile nepăsătoare a celor de la Cultură.  S-ar putea realiza pelerinaj la Casa Sf. Ioan Hozevitul de la Horodiştea dar cine ştie de existenţa ei în afara celor din zonă?
Biserica ctitorită de Ştefan cel Mare din incinta Mănăstirii Popăuţi se repară de dinainte de 1989 şi nici acum nu s-au terminat lucrările. Practic, biserica este prizoniera călugărilor din mănăstire şi nimeni nu mai ştie de existenţa sa. Cine intră pe poarta mănăstirii habar n-are de existenţa acestei biserici, ce trece neobservată.
Toate aceste posibile obiective turistice nu sunt sub administraţia primarului Portariuc ci a Consiliului judeţean. Ce parteneriat face el cu sucevenii şi la ce? Vorbe goale, menite să ne ameţească şi să trecem mai uşor peste bilanţul activităţii sale de un an de zile de la alegere. I-a reuşit!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia