Aug 25

Multă vâlvă a fost prin municipiul Botoşani la sfârşitul săptămânii trecute pe seama faptului că primarul de Botoşani, Ovidiu Portariuc, a părăsit emisiunea „Dialog deschis” de joi seară, difuzată în di9rect pe Tele’M.
Ca unul ce am fost prezent în emisiune, îmbrăcat într-o cămaşă albăstruie şi cu o cravată violet, s-a lansat zvonul că primarul s-a ars la „cravata violet” a lui Rotundu.
Cu o zi înainte de emisiunea buclucaşă am filmat reportajele la Lumea lu’ Rotundu şi Dinamica economiei îmbrăcat într-o cămaşă verzuie la care am asortat o cravată de culoare gri cu picăţele. Nu era recomandat ca a doua zi să apar în aceeaşi ţinută şi la emisiunea de dezbatere a Raportului de activitate pe care primarul Portariuc urma să-l prezinte botoşănenilor, aşa că mi-am schimbat ţinta şi doar întâmplarea a făcut că am ales o cravată de culoare violet.
Dar cum mulţi telespectatori au încă vie în memorie „flacăra violet” cu care preşedintele Băsescu l-a ars, la figurat, pe Mircea Geoană în alegerile prezidenţiale din toamna anului 2009, nici cravata mea n-a trecut neobservată.
Problema este că primarul nu de la „cravata violet” a luat foc şi a părăsit emisiunea. Pur şi simplu el s-a prezentat la emisiune cu intenţia de a găsi un motiv cât de firav să plece şi să nu-şi mai prezinte raportul.
Dacă plecarea primarului s-a făcut ca urmare a deciziei sale, proastă decizie a luat. Dacă a plecat în urma SMS-ului primit, prost sfat i-au transmis cei care monitorizau emisiunea.
Se spune că demnitarii PSD, liderii naţionali şi locali, când sunt invitaţi la câte o televiziune pentru dezbaterea unor probleme, ei anunţă acest lucru la Bucureşti, unde există un centru de monitorizare. De la acest centru primesc prin SMS-uri sfaturi despre cum să se comporte în emisiune şi cum să procedeze.
Cred că există o astfel de formă de monitorizare, numai că nu de fiecare dată sfaturile transmise de la acest centru se potrivesc cu realităţile din teren, adică dintru-un studio de televiziune.
În cazul primarului Ovidiu Portariuc, care avea de prezentat un Raport de activitate pentru un an de zile de mandat, emisiunea fiind anunţată cu mult înainte de a avea loc, indiferent de cum ar fi procedat moderatorul, Portariuc nu trebuia să părăsească emisiunea.
Ar fi fost în interesul său să rămână şi să demonstreze moderatorului că realizările sale nu sunt simple poveşti ci fapte concrete de care mulţi dintre botoşăneni beneficiază.
Nu la cravata mea s-a ars primarul Portariuc ci de la propria sa prostie sau, şi mai grav pentru el, a sfătuitorilor din umbră. Oaia care nu-şi poate duce lâna o mănâncă lupul spune o veche zicală românească.
Se pare că primarul Ovidiu Portariuc are probleme cu propria sa lână. Sunt prea mulţi cei care s-au agăţat de ea şi el nu-i poate duce. Bine ar fi să se scuture aşa cum o face câinele după ce iese din apă, îndepărtând căpuşele, şi să încerce să-şi croiască propriul drum. Când greşelile îţi aparţin, încerci să lupţi ca să le îndrepţi. Când îţi sunt induse de cei de pe margine, eşti un om terminat.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Portariuc nu la cravata mea violet s-a ars”

  1. 1. Birica Says:

    Sa nu dea Dumnezeu cel sfant, Sa vrem noi sange, nu pamant! Cand nu vom mai putea rabda, Cand foamea ne va rascula, Hristosi sa fiti, nu veti scapa Nici in …

    Versurile sant de George Cosbuc nu de Tudor cum ati spus in emisiune….

  2. 2. Ioan Rotundu Says:

    Sânziano, ţi-ai cunoscut tatăl ca părinte şi nu ca politician. Ca politician l-am cunoscut eu. Nu-mi cere dovezi, că de încep să le ofer ai să regreţi amarnic. Sunt jurnalist postdecembrist care am urmărit cu atenţie viaţa politică şi puţine lucruri mi-au scăpat. Ai puţină răbdare şi în decembrie vei putea citi volumul meu “Doar politicieni sau şi ticăloşi?” Vei afla multe lucruri interesante.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia