Aug 26

Printr-un demers total neinspirat, primarul Ovidiu Portariuc a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca să scape de viceprimarul liberal Viorel Iliuţă. Se spune că principalul motiv pentru care Portariuc a dorit să scape de viceprimarul liberal ar fi fost anunţul acestuia că la alegerile din 2016 va fi candidatul PNL la funcţia de primar al Botoşanilor.
Chir şi aflat în faţa unui astfel de anunţ, Portariuc n-ar fi trebuit să-şi dorească să scape de Iliuţă. Este ştiut că pe un potenţial duşman îi bine să-l ţii prin preajmă, să-l urmăreşti, să ştii ce face şi cum acţionează pentru a şti cum să te fereşti de atacurile sale. Ori, Portariuc, a gândit total invers. Să mai adăugăm faptul că de-ar fi candidat, Iliuţă rupea din voturile lui Cătălin Flutur, ceea ce pentru Portariuc ar fi fost un avantaj bine venit.
Viorel Iliuţă nu este profilul de candidat care să-i dea pe spate pe botoşăneni. Este domol, discret şi nu are veleităţi de cocoşel american dispus să lupte până la ultima suflare. Unii îl consideră prea lipsit de vlagă, de fermitate, este prea feminizat în comportament. Un astfel de profil de candidat nu se potriveşte cu preferinţele electoratului botoşănean care apreciază mai mult un candidat luptător, un colţos, chiar dacă suferă la capitolul educaţie.
Desigur, acest mod în care este perceput Iliuţă poate fi şi unul greşit. Să nu uităm că pisica blândă zgârie rău.
Din momentul în care Iliuţă şi-a anunţat intenţia de a candida în 2016, Portariuc trebuia să adopte o tactică menită să-i erodeze acestuia imaginea publică, să-i şubrezească credibilitatea. Şi avea multiple mijloace la dispoziţie. L-a făcut erou pe Iliuţă luându-i atribuţiunile încredinţate. Eu i-aş mai fi dat. I-aş fi dat şi apoi aş fi ieşit public şi l-aş fi compătimit că nu poate face faţă sarcinilor primite, că nu se pricepe, că este comod, că este interesat mai mult de partid decât de trenurile primăriei.
În trei ani câţi mai sunt până la alegeri îi făceam lui Iliuţşă atâtea zile fripte că renunţa el singur la funcţie, nu să-l dau eu afară, transformându-l în victimă a PSD şi generând faţă de el sentimente de compătimire şpi simpatie.
Numai că primarul Ovidiu Portariuc, şi el lipsit de experienţa unei lupte politice, înconjurat de sfătuitori care par să aibă alte interese decât să-l ajute să-şi consolideze poziţia faţă de botoşăneni, a preferat să-l înlăture pe Iliuţă într-o atmosferă de scandal care nu i-a adus decât dezavantaje politice.
Locul lui Iliuţă va fi luat de consiliera liberală Cătălina Lupaşcu, supranumită şi „Gogoşica parfumată”. Aflată în conducerea IŞJ Botoşani, Lupaşcu pare să prefere funcţia de viceprimar.
Am urmărit-o pe Lupaşcu şi cât a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani. Este o luptătoare şi nu renunţă uşor la ce-şi propune a realiza. În numai câţiva ani, dintr-o anonimă directoare de grădiniţă a ajuns în ierarhia politicii botoşănene. Femeia asta are ambiţii politice mari şi ştie cum să-şi atingă scopul, să-şi împlinească dorinţa de mărire.
Intrată viceprimar la Primăria Botoşani, Portariuc poate să nu-i dea nicio atribuţiune. Îşi va lua singură. Lupaşcu nu este Iliuţă să tacă şi să înghită. Lupaşcu se va lupta cu Portariuc de la egal la egal şi nu se va sfii să-l atace public. Pentru primarul Ovidiu Portariuc, Cătălina Lupaşcu îi va fi un fel de piază rea. Aş putea spune că şi-a făcut-o cu propria mânuţă.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia