Sep 17

Despre înmulţirea în Botoşani a sălilor de joc ca ciupercile după ploaie am mai comentat. În jurul Mall-ului sunt peste zece saloane iar pe strada Primăverii saloanele sunt unul lângă latul. Dacă patronii de jocuri de noroc n-ar câştiga nu s-ar înmulţi numărul acestora.
Sunt foarte mulţi cei care au devenit pătimaşi şi dependenţi de jocurile de noroc. Joacă până la ultimul leu din casă iar când nu mai au bani joasă pe bunurile din locuinţă şi chiar pe nevastă.
Este cazul unui funcţionar din Botoşani care şi-a jucat nevasta şi a pierdut-o pentru două zile partenerului de joc. Nevastă-sa, femeie intelectuală, s-a trezit acasă cu soţul însoţit de un ţigănoi. Soţul a anunţat-o spăşit că timp de două zile va trebui să locuiască cu ţigănoiul. Stupefiată, de ruşine femeia a plecat din ţară vreme de-o săptămână.
Alţi împătimiţi şi-au pierdut locuinţa, creând drame greu de suportat când câştigătorul a venit să-şi ia în primire spaţiul. Cei mai mulţi îşi amanetează bijuteriile. Dacă veţi fi atenţi, veţi observa că pe lângă saloanele importante de jocuri de noroc există şi câte o casă de amanet. Afacerea este bănoasă pentru patronii acestor case. Ei primesc bijuteriile contra unor sume subevaluate. De regulă, posesorii bijuteriilor nu mai au alţi bani să-şi recupereze aurul amanetat pe care patronul casei de amanet îl va valorifica la un preţ aproape dublu.
Şi cămătarii prosperă. Ei se învârt prin saloanele de joc şi îi localizează pe cei care au pierdut banii, propunându-le împrumuturi în condiţii înrobitoare. Iar dependenţii de jocurile de noroc acceptă aceste condiţii şi-şi pierd casele sau bunurile din casă.
Deşi autorităţile cunosc toate aceste drame, poliţiştii de noapte ştiu ce situaţii dramatice se consumă în semiobscuritatea saloanelor, n-au legislaţie să intervină în vreun fel. Toată legislaţia actuală este în favoarea patronilor caselor de joc.
Fiscalitatea pe salarii, pe veniturile muncite este una extrem de ridicată. Fiscalitatea pe jocurile de noroc este permisivă. Culmea, nici guvernele anterioare, nici actualul Guvern Ponta nu impozitează mai aspru veniturile din jocurile de noroc.
Singurul ministru al Finanţelor din perioada postdecembristă care a făcut ordine în jocurile de noroc şi le-a impozitat pe măsură a fost Decebal Traian Remeş. Restul miniştrilor au umflat nivelul accizelor, a cotelor de impozitare pe veniturile din activităţile de producţie şi consum dar nu au luat în vizor şi veniturile celor care patronează jocurile de noroc.
Decât să se ocupe de bone şi alte trăsnăi, mai bine parlamentarii botoşăneni ar iniţia o lege prin care să se plafoneze sumele ce se pot juca de o singură persoană, cu sancţiuni aspre patronilor, să se interzică accesul cămătarilor în spaţiile de joc iar sălile de jocuri în care patronii acceptă joc pe locuinţa personală, pe familie sau pe bunurile din casă să fie închise imediat.
Se pot consulta poliţiştii, notarii, foştii patroni de săli de joc care au renunţat la afacere etc. care pot relata ce se întâmplă prin culise şi cum se pot preveni astfel de situaţii. Numai voinţă politică să existe, pentru că o astfel de lege va fi boicotată de cei vizaţi prin a mitui tot ce ar însemna pericol pentru afacerile lor.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia