Sep 25

Ieri, am continuat să filmez emisiunea Lumea lu’ Rotundu în municipiul Botoşani, având mai multe solicitări în acest sens venite de la cetăţenii care se confruntă cu diverse probleme a căror rezolvare s-a împotmolit la nivelul Primăriei Botoşani.
Felicia Ciobanu locuieşte pe strada Libertăţii nr. 28 în cartierul Luizoaia. Din cauza izvoarelor de apă destul de frecvente în zonă, apar şi probleme la imobilele construite cu ani în urmă. Ea susţine că de la Primăria Botoşani i s-a spus că zona este una interzisă noilor construcţii. Cu toate acestea, în zonă s-au ridicat vile semeţe şi case masive, adânc ancorate în pământul plin de izvoare.
Un vecin al doamnei Ciobanu şi-a ridicat casă mare la stradă. Ciobanu susţine că pe autorizaţia acestuia scrie ridicarea unei gospodării anexe şi nu a unei case solide.
Prin noua construcţie a vecinului, apa din izvoare a fost dirijată spre curtea şi casa sa iar acum are mari probleme, apa izvorând de peste tot, inclusiv în casă.
Fiind no problemă de urbanism, am ajuns la Primăria Botoşani şi am stat de vorbă cu arhitectul Dan Sandu, cel care are în răspundere problemele de urbanism ale oraşului.
Sandu nu s-a arătat defel impresionat de problemele locuitorilor din zonă şi nici n-a dorit să explice care este regimul construcţiilor din acest cartier. În schimb, s-a arătat extremn de afectat când i-am explicat că una stă scris pe autorizaţia de construcţie şi cu totul altceva s-a construit.
Supărat, Sandu mi-a spus că nu-i poate împuşca pe oameni şi nici n-ar fi drept să le demoleze casele, chiar dacă au fost construite ilegal. L-am întrebat dacă legea nu este obligatoriu de respectat şi de către bogaţi şi de către săraci. A evitat un răspuns, susţinând că nu-i poate împuşca pe cei care au încălcat legea dar dacă eu doresc pot încerca să mă împuşc.
Ciudată poziţie a celui care are puterea de a decide viitorul urbanistic al Botoşanilor şi care ar trebui să vegheze la respectarea legii în construcţie, urmărind respectarea autorizaţiei eliberate. Acum îi explic cum de a reuşit Sorin Harasim să obţină autorizaţie de „renovare a garajului”, construcţie care n-a fost ridicată vreodată. Sandu i-a semnat autorizaţia „de renovare” cu intenţia ascunsă de a-i da posibilitate lui Harasim să ridice garajul, punând autorităţile în faţa faptului împlinit.
CVât despre protestele vecinilor lui Harasim a căror drepturi de proprietate sunt încălcate prin construcţia garajului, Sandu le-ar fi putut spune că nu-l poate împuşca pe Harasim doar pentru un amărât de garaj.
Îi aduc la cunoştinţă domnului arhitect (n-am dorit să-i spun acest lucru pe cameră pentru a auzi şi cei peste o sută de mii de privitori la emisiunile mele) că eu n-am nici un motiv să mă împuşc deoarece am conştiinţa curată. Dumnealui poate că ar avea multe motive s-o facă dar îl opreşte laşitatea. Eu pot primi o invitaţie a procurorilor de la DNA şi a onora fără a mă impacienta. Dumnealui poate la fel?
Cu arhitectul Sandu voi mai avea de dialogat pentru că mai sunt probleme de natură urbanistică a căror rezolvare depinde de semnătura sa. Sper ca pe viitor să fie mai cooperant, pentru că în joc este prestigiul său profesional şi nu al meu, pentru că el poate face imagine pozitivă sau negativă Primăriei şi nu eu. Eu doar sunt mesagerul problemelor pe care cetăţenii nu reuşesc să le rezolve la nivel de Primărie din cauza birocraţiei sau a unor interese meschine ale funcţionarilor cu muncă de răspundere.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Ciudăţeniile din gândirea arhitectului Dan Sandu”

 1. 1. Alexandra S. Says:

  Buna ziua!!
  O problema de genere întâmpina si eu si familia mea in momentul de fata!
  Din luna lui mai anul acesta încerc sa imi dobândesc o Autorizație de construcție.
  In prima faza mi s- a respins datorită faptului ca o straduta vecina cu marginea Proprietății mele este prea îngustă,de doar 3 metri,si ca nu reprezintă o cale de acces deși ieșirea din proprietatea mea se face pe alta strada.
  Rezolvarea problemei domnului sandu este la noi,si anume desprinderea a 72 mp din proprietatea mea pentru lărgirea acelei stradi.
  Deși mi se cere cedare din bunul meu propriu,cedare fără vreo plata ulterioară,dar in folosul orașului,am fost de acord ,insa condițiile acestei cedari întrec Imaginația oricărei creatura umană.costurile desprinderii atat de natura cadastrale cat si de natura notariala,juridică trebuiesc suportate integral de către mine,costuri care se ridica in jurul sumei de 25 mil lei vechi.
  Aceasta este condiție ca acea Autorizație de construcție sa imi fie eliberată .
  Din nenumăratele întrevederi cu acest stimabil,care ocupa scaunul acela inutil,acest stimabil nu a putut replica decât următoarele:
  “Mai trageti de bretele pana săptămana viitoare”…timp in care se va gândi ce soluție imi poate găsi pentru a nu plăti acești bani de care efectiv nu dispun!
  La afirmativ “domnule sandu am împrumut in banca pentru următorii 40 ani,nu imi permit sa cheltui un leu in plus fata de bănuții care sunt strict pentru ridicarea unei casute” răspunsul inteligent al domnului “bine măcar ca sunteți tineri si aveți viața inainte”.
  “De ce nu mi- ați spus domnule sandu ca puteam in 30 zile sa fac Contestație la decizia luată de către dumneavoastră .”…raspuns: ” nu era in interesul meu!”
  Așadar am exemplificat un pic din conversatiile cu acest incapabil as spune eu !
  E un abuz la propriu,un abuz asupra bunului pe care il dețin,cedez teren pe banii,cheltuiala si timpul meu!!!
  Este absolut incredibil ca dupa atat de multe cazuri pe care domnul de pe scaun “LE REZOLVA”…nimeni din conducerea orașului nu ia măsuri!!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia