Oct 08

Cătunul Strahova, din comuna Şendriceni, este situat sub buza dealului Dorohoiului, cum ieşi din oraş spre Suceava. În acest cătun trăiesc sub 100 de famnilii. Cândva aveau locuri de muncă în Dorohoi. Acum trăiesc din ajutoarele sociale de la primărie sau din roadele pământului. Numai că zona nu prea este propice agriculturii, fiind mai mult una păduroasă.
În acest cătun îşi trăieşte ultimele zile din viaţă, în chinuri groaznice, Silvia Pavăl. Despre drama vieţii sale am scris un articol separat. Dar problema ei nu este una singulară ci reflectă atitudinea actualei puteri politice aflată la guvernare faţă de un segment de populaţie din care face parte şi Silvia.
De când Guvernul Ponta s-a instalat la putere, sistemul de sănătate românesc s-a deteriorat continuu. Lipsa banilor la fondul de sănătate completată cu reformarea sistemului concepută pe restricţii medicale şi nu pe protejarea sănătăţii publice a creat multe drame umane şi mulţi dintre bolnavi au ajuns la cimitir cu zile.
Dacă Guvernul Boc, la traversarea crizei economice, n-a îndrăznit să introducă restricţii în internarea bolnavilor sau blocarea accesului acestora la un act medical care să le garanteze starea de sănătate, Guvernul Ponta, prin ministrul Eugen Nicolaescu are cu totul altă orientare.
De la minister continuă să fie bombardate spitalele cu fel de fel de reglementări prin care se limitează menţinerea stării de internare a bolnavilor iar mai grav interzicerea internării acestora în cazul anumitor boli. S-au limitat şi analizele medicale gratuite, s-a revizuit lista medicamentelor compensate şi gratuite, chipurile pentru o aşezare mai corectă a ei, dar în realitate s-au scos de la subvenţionare multe medicamente strict necesare în tratarea unor boli de natură canceroasă sau avansate la stadiul cronic.
Cum majoritatea celor în vârstă au pensii mici sau n-au venituri, scoaterea medicamentelor de strictă necesitate de la subvenţionare i-a lăsat fără tratament, i-a trimis pus şi simplu pe năsălia popii.
Acum ministrul Nicolaescu a venit cu o nouă găselniţă. A revizuit lista cu diagnosticele care pot genera pensie de handicap şi a stabilit pachetul medical care se va acorda gratuit. Este un mod mişelesc, fariseic şi ipocrit de a opera noi reduceri de cheltuieli la nivelul spitalelor, medicilor de familie cu consecinţe directe asupra bolnavilor.
Dar ştiţi ce este interesant? Românii au ieşit în stradă să apere câinii dar n-au ieşit şi nu ies în stradă dă-şi apere propria sănătate. Ştiţi şi de ce? N-a avut cine să-.i plătească să iasă la proteste publice. Soroş şi alte canalii nu finanţează astfel de proteste, pentru că au de câştigat pe seama sistemului de sănătate din România.
La Strahova, Silvia Pavăl îşi trăieşte ultimele zile în chinuri de neimaginat. Să facă bine deputatul dorohoian Adrei Dolineaschi, fostă pupilă a lui Geoană şi acum a lui Ponta, să se ducă la patul acestei femei şi s-o privească. Nu-i cer mai mult. Va înţelege şi singur că este părtaş la drama acestei femei. Sper că lui Dolineaschi ambiţiile politice i-au mai lăsat şi ceva urme de umanitate şi responsabilitate socială!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia