Oct 17

Condamnat pentru că era vinovat, după unii, nevinovat după alţii, nici nu mai contează pentru Constantin Conţac de vreme ce de ieri respiră din nou aerul libertăţii. Îmi menţin afirmaţia că episodul trist din viaţă pe care Constantin Conţac l-a trăit la bătrâneţe nu-l merita. Dar el a fost una din victimele Justiţiei care a dorit cu orice preţ să demonstreze Uniunii Europene că în România corupţii ajung după gratii. Corupţii da, dar Constantin Conţac a fost inclus în pachetul cu corupţii într-un mod cu totul incorect.
Toată „corupţia” de care a fost acuzat Conţac i-a fost înscenată de persoane din Prefectura Botoşani şi exterior din dorinţa de răzbunare. A fost suficient ca din arhiva Prefecturii să dispară un important document ca, apoi, Conţac să nu se poată disculpa de acuzaţiile care i s-au adus. Mai mult, mâna duşmanilor săi a ajuns şi în Ministerul Administraţiei şi Internelor, de unde a fost făcută dispărută şi copia acelui document. Nu ştiu dacă vreodată Conţac va fi dispus să spună adevărul asupra celor care i s-au întâmplat. S-ar putea ca timpul petrecut după gratii să-i i creat o teamă de ce i se mai poate întâmpla şi a doua oară. S-ar putea ca acest timp să-l fi înverşunat şi să-şi caute dreptatea, declarând public cauzele condamnării sale. Mă refer la cauzele din culise şi nu la cele din dosar.
Însă altceva vreau să evidenţiez. Câtă vreme  Conţac a deţinut demnităţi politice şi administrative, tot timpul s-au găsit persoane care să-l acuze că a profitat de aceste funcţii pentru a-şi asigura prosperitatea firmelor sale pe banii publici.
De ceva timp Conţac n-a mai avut funcţii publice şi şi-a pierdut şi libertatea. În tot acest timp firma sa Transporturi Auto n-a dispărut din peisajul economic al judeţului, cum sperau unii. Dimpotrivă, firma a câştigat licitaţii importante nu numai în judeţul Botoşani ci şi prin vecini.  Acum, cei care l-au acuzat de-a lungul timpului tac şi digeră cu greu succesul firmei lui Conţac.
Când era preşedintele Consiliului judeţean, toată lumea îl acuza că firma sa a câştigat deszăpezirea pentru că a fost favorizată. Iată că şi pentru această iarnă firma lui Conţac a câştigat deszăpezirea, deşi Conţac de după gratii nu putea influenţa cu nimic licitaţia.
Cei care l-au acuzat tot timpul de favoritisme n-au voit să vadă că firma lui Conţac s-a dotat cu utilaje pe care nicio altă firmă nu le posedă. Că utilajele lui Conţac pot scoate judeţul de sub zăpadă în orice situaţie. Ştim cu toţii ce s-a întâmplat astă iarnă. Conţac a deszăpezit imediat judeţul Suceava, cu care avea contract. Noi stăteam sub zăpadă pentru că deszăpezirea fusese atribuită unei firme care nu poseda utilaje adecvate dar avea putere de influenţă acolo unde a trebuit.
Există format un curent cum că bădia Costică nu va mai fi interesat vreodată de politică. Mie mi se pare mai degrabă că tristul episod trăit îl va ambiţiona să demonstreze că nu se dă învins. Am convingerea că dacă mâine ar fi alegeri şi ar candida, ar fi ales.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia