Oct 28

La două zile după ce l-a primit pe premierul României Victor Ponta, la Casa Albă, vicepreşedintele SUA l-a sunat pe preşedintele Traian Băsescu pentru a se convinge dacă discuţia avută cu Ponta poate fi luată în serios.
Ce anume l-a intrigat pe Joe Biden în urma discuţiei cu Ponta nu este greu de dedus. Biden ştia din declaraţiile anterioare ale lui Ponta că acesta nu este un pro-american convins şi nici un adept al unei democraţii care să susţină statul de drept. Biden nu avea cum să uite remarcile acide ale lui Ponta din vara anului 2012 când a persiflat Casa Albă pentru că l-ar susţine pe preşedintele Băsescu. Nu avea cum să uite Biden modul în care Ponta i-a ironizat şi pe ambasadorii SUA de la Bucureşti.
Apoi, cum putea Biden să-l trateze pe Ponta cu toată seriozitatea când, invitat oficial în SUA, mai bine zis autoinvitat, premierul român s-ţa dat în spectacol jucând baschet cu Mureşan, un gest care nu cadrează cu poziţia unui demnitar de rang înalt aflat într-o vizită oficială.
A mai fost şi acel protest al românilor cu care Ponta a fost întâmpinat la poarta Casei Albe. Cum  credeţi că s-a simţit Biden în dialogul cu Ponta în timp ce acesta era huiduit de afară? Normal că nu prea confortabil, pentru că în america protestele sunt tratate cu multă seriozitate faţă de cum sunt tratate de Ponta cele din România.
Din dialog, Biden şi-a dat seama că Ponta nu cunoaşte substraturile politicii din Orientul Apropiat, nu stăpâneşte relaţiile bilaterale româno-americane şi direcţia spre care acestea evoluează.
Iată motivele pentru care l-a sunat pe preşedintele Băsescu pentru a avea garanţii că România nu-şi va schimba poziţia faţă de SUA şi că democraţia statului de drept va fi respectată inclusiv de premierul Ponta.
În loc ca premierul să trateze telefonul lui Bniden cu întreaga seriozitate şi responsabilitate de premier de ţară şi să-l asigure pe Biden printr-o declaraţie oficială că ce a discutat la Casa Albă rămâne bătut în cuie, Ponta a făcut ce ştie el să facă de obicei: l-a ironizat pe Biden că l-a sunat pe Băsescu. Indirect l-a făcut şi pe el băsist. Aşa ceva nu este permis în diplomaţia dintre demnitarii care reprezintă statul lor la cel mai înalt nivel dar Ponta, lipsit de maniere diplomatice şi de puterea înţelegerii consecinţelor ce le pot genera astfel de ironii nestăpânite ni-a întărit lui Biden convingerea că premierul român nu poate fi credibil în ce spune.
Şi cum să-l mai creadă Biden când Ponta numai ce a venit din SUA şi a declarat că se pregăteşte să plece la Moscova. O jignire cum adusă statului ce l-a vizitat oficial cum rar se poate întâlni în diplomaţia internaţională. Dacă Ponta făcea această declaraţie peste câteva aluni de la vizita la Casa Albă, Biden nu s-ar fi alarmat ca să-l sune pe preşedintele Băsescu. Însă graba lui Ponta i-a dat de gândit. Se va duce Ponta la Moscova să dea raportul despre ce a vorbit la Washington?
Eu cred că americanii ştiu mai multe despre trecutul şi prezentul lui Ponta de cât ştim noi, românii. Cert este că prin declaraţiile sale ofensatoare la structurile UE, ale comisarilor europeni şi ale SUA dar adulatoare faţă de Moscova el a creat multe suspiciuni asupra sincerităţii dintre afirmaţiile oficiale şi acţiunile întreprinse.
Cert este că Biden l-a citit bine pe Ponta şi de aceea l-a sunat pe preşedintele Băsescu. L-a sunat pe Băsescu ca să-i dea de înţeles lui Ponta că nu poate fi păcălit de aparenţe. Iar Ponta a priceput mesajul şi i-a răspuns printr-o mârlănie. Iată cine ne reprezintă ţara în lume!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia