Nov 12

Daniela Nechita era cu ceva ani în urmă o anonimă învăţătoare din Drăguşeni. Ajungându-i soţul în funcţia de primar, ceva s-a revoltat în ea şi şi-a zis în sine: „Ce, eu îs mai proastă ca el?!” şi ca să rămână la nivelul anilor I – IV s-a apucat să înveţe „genurile verbului” şi să le predea la elevi. Poate că de la această nobilă strădanie dăscălească i se trage aprecierea „Este proastă ca noaptea!”, cu care a gratulat-o un localnic. Chiar de ce-o fi la români noaptea proastă, nu Daniela, că francezii abia o aşteaptă să le vină ca să le aducă un sfat bun pentru ziua următoare.
Văzând că-i ceva „uşor” şi doare mai puţin decât prostia, s-a înscris la facultatea de „sâmbetişti”, că întrunea ambele condiţii de a o absolvi: avea bani să-şi plătească taxele anuale şi timp să stea acasă s-o găsească cei care-i vor aduce diploma de licenţă. Dar cum facultatea la Spiru Haret îţi aduce doar diploma nu şi cunoştinţele de rang universitar, acum vreo patru ani a încercat la Iaşi să-şi i-a gradul II didactic. Tocmai când plagia mai bine din carte a fost descoperită de supraveghetorul de sală şi scoasă afară din examen. Cei care ştiu poveste mi-au zis că a fost dată afară din sala de examen aşa cum dă omul din casă mâţa căcăcioasă.
Cum fără gradul didactic II se simţea în inferioritate, deşi între timp şi soţul Eugen decăzuse din funcţia de primar şi se ocupa cu tranzacţii imobiliare menite să-i uşureze de bani pe fraieri, ambiţia a determinat-o să dea cât nu face numai să-şi vadă visul împlinit.
Aşa că s-a orientat spre Suceava, la Universitatea „Ştefan cel Mare”. Un anume domn Cuzic care cântă şi la propriu şi la figurat a găsit breşa către un profesor universitar corup şi, uşurând-o pe Daniela de 2000 de euro, a pricopsit-o cu gradul didactic râvnit. Între timp şi soţul se pricopsise cu funcţia de viceprimar.
Moartea primarului Neculai Cucu i-a prilejuit soţului să urce pe o treaptă mai sus, devenind primar. Nici Daniela n-a stat cu mâinile în sân. Imediat ce în toamna anului trecut Mihaela Huncă s-a cocoţat în fruntea IŞJ Botoşani, Daniela s-a făcut luntre şi punte şi a reuşit să primească huzmetul de director. Cred că este singurul director de şcoală din judeţ care are statut de învăţătoare dar care păstoreşte profesorii. Mai degrabă îi târnoseşte, că se pricepe de minune în a se stropşi şi a da ordine idioate, cretine, lipsite de noimă, după cum susţin cârcotaşii.
Nu cred că Daniela îşi face procese de conştiinţă cu privire la ce cred ceilalţi despre aptitudinile sale profesionale şi directoriale. De vreme ce ceilalţi habar n-au că verbele pot fi de genul feminin, masculin şi neutru, nu pot sta pe acelaşi piedestal cu ea.
Intrând ieri în şcoala din Drăguşeni, unde cu ani în ură familia de profesori Crâşmaru au sfinţit lăcaşul educativ, am simţit un miros pestilenţial. Nu-mi dădeam seama de la ce miroase aşa, că soţii Crâşmaru, înmormântaţi în curtea bisericii, dincolo de gardul şcolii, sunt de mult oale şi ulcele şi n-au cum emana astfel de mirosuri. De smirnă, da!
Explicaţia mi-a dat-o, în stradă, un cetăţean guraliv: Pe aici prea mulţi miroase a Spiru Haret.  Priceput la mirosuri, guralivul mai bine se făcea oenolog şi câştiga mult mai mult decât ca bugetar.

written by Ioan Rotundu


One Response to “„Este proastă ca noaptea!””

  1. 1. Anca Says:

    Intr-adevar, “proasta ca noaptea” e cel mai potrivit termen. Este singura profesoara din toti anii mei de studiu (vreo 17-18 la numar) pentru care declar cu mana pe suflet ca nu voi avea niciodata respect. De ce? Pentru ca in vremea in care mi-a fost profesoara nu era in stare sa predea o amarata de lectie ci ne dicta din carte. Nicio informatie in plus. Rusinos!

    PS. Poate dezvaluiti si magariile sotului dumneaei, prima care imi vine in minte fiind furtul podului metalic CFR, in cardasie cu niste suceveni, acum vreun an-doi. Sau poate scrieti despre cum a fost sechestrata fiica-sa.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia