Nov 17

Liviu Dragnea a declarat duminică, la emisiunea “După 20 de ani” de la ProTV, că nu poate fi de acord cu impozitarea activităţilor  Bisericii. Dragnea a afirmat că nu ştie ca Biserica să desfăşoare activităţi aducătoare de venituri care să fie neimpozitate, nu cunoaşte că ar desfăşura şi alte activităţi în afara celor dedicate credinţei. Nici cu impozitarea bunurilor Bisericii, Dragnea nu s-a arătat a fi de acord, pentru că ele sunt folosite în scopul credinţei.
Când moderatorul i-a spus că urmând logica sa ar trebui ca nici medicamentele şi bunurile spitalelor să nu fie impozitate pentru că sunt destinate sănătăţii omului, Dragnea s-a aflat în mare încurcătură şi cu jumătate de voce a declarat că aşa ar trebui dar că acum nu se poate aplica o astfel de măsură şi pentru Sănătate. Adică se poate scuti Biserica de orice formă de impozitare, pentru că se ocupă de sufletul omului, dar Sănătatea care se ocupă de starea fizică a corpului uman trebuie impozitată. Ciudată logică de politician.
Dar să pătrundem dincolo de vorbele lui Dragnea şi să vedem cum stau lucrurile în realitate. În toate campaniile alegerilor electorale post decembriste slujitorii Bisericii s-au situat de partea PSD-ului. Ciudată această alegere a Bisericii, de vreme ce PSD-ul este nepotul fostului PCR, partid care a limitat drastic credinţa şi activităţile Bisericii.
Să ne amintim de acea imagine televizată la Iaşi, când premierul Ponta făcea campanie în alegerile locale iar preotul Chirilă, reprezentant al Mitropoliei Iaşi, aflat la dreapta lui Ponta, îi explica acestuia cum susţine Biserica campania USL.
Nu mai departe în Botoşani, campaniile alegerilor locale din vara şi toamna anului trecut au fost susţinute la greu de preoţii din parohii, unii primind bani de la Guvernul Ponta, alţii în speranţa că vor primi astfel de fonduri.
Mai mult, unii preoţi, lipsiţi de orice scrupule şi fără neruşinare au luat bani de la mai multe partide, chipurile pentru a ale face campanie la slujbe. N-am să uit niciodată gestul protopopului Lucian Leonte care în vara lui 2000 i-a jurat credinţă lui Simionovici, atunci prefect. Jurământul i-a fost oferit în biroului medicului Cornel Enache, atunci manager al Spitalului judeţean Botoşani, loc unde Simionovici a ţinut o întrunire cu apropiaţii săi pentru a se stabili strategia campaniei pentru alegerile locale. După ce i-a jurat credinţă lui Simionovici, Leonte a făcut acelaşi lucru şi faţă de PSD-ul care a şi câştigat alegerile. Mai vreţi o altă dovadă de ipocrizie popească?!
Dar să revenim la impozitarea averilor Bisericii. Un astfel de impozit nu ar fi pus pe credinţă. Impozitul pe credinţă există deja şi este pus de Biserică prin preoţii săi.
Din moment ce la spovedanie, împărtăşanie, pomenire, praznic, botez, cununie, înmormântare unii preoţi îţi impun tarif şi nu abdică de la suma cerută nici în ruptul capului, toate aceste sume sunt în realitate impozit pe credinţă. Să mai precizăm că aceste sume nu sunt impozitate de stat, deşi statul plăteşte de la bugetul public salariile angajaţilor Bisericii.
Dar nu de impozitarea sumelor încasate de Biserică pe seama credinţei s-a pus problema în spaţiul public. Organisme neguvernamentale şi care formează societatea civilă a cerut să fie impozitate afacerile Bisericii şi bunurile care nu sunt destinate credinţei. A impozita, veniturile din turism realizate de mănăstiri, schituri şi alte aşezăminte bisericeşti cu statut de hotel, restaurant sau case praznicale este ceva firesc. A impozita terenurile, pădurile, fabricile de lumânări şi odoare bisericeşti, fabricile de cherestea şi mobilă iar este ceva normal.
Peste tot în lume afacerile Bisericii, indiferent care este forma de credinţă promovată, sunt impozitate. Mai mult, puţine sunt statele care asigură salarii clerului din bugetul public şi mai puţine cele care nu impozitează inclusiv veniturile realizate de preoţi pe seama enoriaşilor. De ce în România, unde cetăţeanul de rând este impozitat la sânge, slujbaşii Bisericii să huzurească în lux şi să prospere tocmai pe seama celor pe care statul nu-i iartă de nici un venit pe care să nu-l impoziteze?
De asemenea, mi se pare firească acea solicitare a asociaţiilor neguvernamentale ca de la bugetul public să nu se mai aloce bani Bisericii. Nu construim şcoli şi grădiniţe, nu alocăm bani materialelor didactice în şcoli, nu acordăm salarii decente cadrelor didactice şi alocăm banii pentru ridicarea de biserici care au ajuns ca un număr impresionant: o biserică la o mie de locuitori.
Dragnea n-a făcut decât să apere interesele Bisericii pentru că şi Biserica apără şi promovează interesele PSD. Biserica Catolică cum poate sta deoparte de orice implicaţie politică. Cea Ortodoxă de ce n-ar putea proceda la fel?

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia