Nov 24

Conflictele armate de la sfârşitul săptămânii trecute i-a permis liderului de Sindicat al Poliţiei Române „Diamant”  să iasă în spaţiul public şi să se plângă că totul are drept cauză diminuarea autorităţii poliţistului. Omul vrea ca în noul Statut al poliţistului, agenţii de poliţie să primească puteri sporite care să-i dea autoritate în faţa cetăţeanului.
Liderul de sindicat doreşte ca poliţistul să fie transformat în miliţianul comunist care te oprea pe stradă numai pentru că nu-i plăcea de privirea ta. Vrea ca poliţistul să mă ia de pe stradă fără a-mi explica de ce şi să mă ducă la post numai ca să-şi arate el puterea pe care o are asupra mea. Vrea acest lider ca poliţiştii să mânuiască pistolul în spaţiul public, trăgând ca în ţintele mişcătoare din poligon numai că aşa i s-a năzărit lui şi ava a văzut el că fac poliţiştii americani..
Aproape zilnic aflăm de la televiziuni, din prea scrisă cum poliţişti beţi comit accidente, sunt implicaţi în conflicte ale interlopilor, sunt înnărăviţi la acte de corupţie, îţi cer mită pentru orice infracţiune imaginată de el, te hărţuieşte chemându-te la post pentru a da explicaţii tâmpite etc.
Mi se pare normal ca prin noul Statut al poliţistului să se stabilească clar că dacă poartă uniforma de poliţist să nu mai aibă dreptul de a presta şi alte activităţi  după program, activităţi care-l epuizează fizic, că intelectual nu prea este cazul, făcându-l ineficient a doua zti la program. Mi se pare normal ca poliţistul şi familia sa să nu fie implicat în afaceri ce intră sub incidenţa Fiscului, pentru a fi protejat de tentaţia de a comite acte de evaziune fiscală sau de asociere la astfel de infracţiuni.
La Darabani, fostul miliţian devenit comisarul şef al Poliţiei, Mihai Rizac are afaceri comerciale prin magazine proprii şi este suspectat de concurenţă neloială faţă de ceilalţi agenţi economici. În ce priveşte contabilizarea corectă a veniturilor se spune că funcţia doboară orice controlul Fiscal. Să vrea liderul de sindicat al Poliţiei să protejeze astfel de afaceri miliţieneşti? Vrea o Poliţie formată din Rizaci? Vrea poliţişti ca Vasile Ciobanu de la Drăguşeni, considerat şeful mafiei locale alături de primarul Eugen Nechita?
Eu vreau ca pe stradă, când văd un poliţist, să am sentimentul siguranţei depline şi nu să retrăiesc coşmarul din vremea miliţienilor când nu ştiai dacă nu te va lua la întrebări de unde vii, unde te duci, de ce eşti îmbrăcat într-un anume fel, de ce ai părul lung şi de ce porţi pălărie şi nu şapcă muncitorească etc.
Poliţistul nu trebuie să devină o spaimă pentru trecători obişnuiţi ci pentru cei care au pe conştiinţă comiterea unor infracţiuni. Ori, în zilele noastre, poliţistul este mai degrabă un aliat al infractorului împotriva cetăţeanului. Dacă liderul de sindicat al poliţiştilor nu înţelege situaţia în care se află poliţistul în momentul de faţă este grav. Treaba sindicatului este să lupte ca poliţiştii să aibă salarii pe măsura riscului profesiei, a cerinţelor muncii sale, să-şi primească drepturile salariale şi materiale conferite prin lege legate de desfăşurarea profesiei.
În ce priveşte raportul poliţistului cu cetăţeanul de rând, în slujba căruia se află şi nu invers, cum vrea liderul de sindicat, obligaţiile profesionale şi modul de acţiune, acestea sunt atribute ale parlamentarilor când sunt puşi în situaţia de a elabora Legea poliţistului şi Statutul acestuia. Nu liderul de sindicat al poliţiştilor este alesul poporului, ci parlamentarul. Nu liderul de sindicat stabileşte poporului cum trebuie să se comporte în faţa poliţistului ci parlamentarul, ca ales al poporului, stabileşte poliţistului ce atitudine şi obligaţii trebuie să aibă faţă de cetăţean. Dacă legea o face poliţistul şi nu alesul poporului, atunci suntem un stat poliţienesc şi nu unul democratic.
Din păcate, liderul de sindicat al poliţiştilor a rămas tributar mentalităţii sale de fost miliţian, ceea ce nu-l mai recomandă să reprezinte statutul poliţistului de astăzi. Gândirea sa de fost miliţian va rămâne refractară faţă de modelul poliţistului civilizat, acest lider văzând în cetăţeanul de pe stradă un potenţial pericol pentru poliţist şi de aici dorinţa sa ca poliţistul să aibă puteri discreţionare asupra cetăţeanului aflat în spaţiul public.
Pe de altă parte, şi politicienii au comis grave greşeli faţă de poliţişti. A numi Poliţie Locală această adunătură de foşti gardieni publici care n-au nici cele mai elementare cunoştinţe de activitatea poliţienească a dus la crearea unei grave confuzii. Incompetenţii adunaţi sub sigla Poliţiei Locale creează prejudicii de imagine adevăratului poliţist şi-i subminează autoritatea în spaţiul public.
Suprapunerea de competenţe între poliţistul de carieră şi făcătura numită poliţist local iiară a creat grave confuzii în rândul cetăţenilor şi a subminat autoritatea profesională a poliţistului profesionist.
Eu cred că pentru a se îndrepta aceste erori şi confuzii create prin lege ar trebui să lupte liderul de sindicat al Sindicatului Poliţiei Române „Diamant” cât şi pentru o salarizare corespunzătoare muncii de poliţist.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia