Nov 26

Ieri, după ce am publicat ştirea intitulată „Patinoarul din Centrul istoric, o decizie inspirată” un personaj pitoresc din politica locală de opoziţie m-a abordat şi mi-a reproşat că m-am dat de partea puterii şi că mă pun bine cu primarul Ovidiu Portariuc. „Ce ţi-a dat sau ţi-a promis primarul de l-ai lăudat aşa?” Mi-a fost milă de bietul om ce pretinde a fi o voce a opoziţiei, dar o voce care n-a impresionat şi este prea puţin cunoscută în spaţiul public.
Mi-a fost milă pentru că în puţina sa putere de judecată n-a înţeles că atunci când un ales al comunităţii face un lucru bun pentru acea comunitate, el trebuie încurajat şi nu desconsiderat. Omul nu poate pricepe că pe mine nu mă interesează lupta sa politică dusă cu orice preţ pentru a discredita actuala putere şi că ura care-l domină pe el nu mă poate caracteriza şi pe mine atunci când mă aflu în faţa unor lucruri bine făcute.
Cunosc bine acest gen de oameni, de politicieni micuţi la caracter, lipsiţi de forţa argumentului şi care atunci când cineva nu le face jocul murdar sau nu le promovează interesele mărunte au o singură replică „Te-au plătit să scrii aşa!”
Nu fac parte din categoria jurnaliştilor care acceptă să scrie ce li se ordonă pentru ca apoi să li se înâneze un plic cu o sumă derizorie de bani, semn că cel care-l plăteşte îl şi dispreţuieşte. Am avut şi am contracte de publicitate cu formaţiuni politice dar nu mi s-a cerut niciodată să scriu într-un anume fel.
Recent un anume lider politic din sfera puterii a dat ordin unei societăţi comerciale să-mi reducă publicitatea cu 65% din suma stabilită prin contract. Dacă acel lider al puterii a crezut că mă voi duce umilit la biroul său şi voi face penitenţă în biroul secretarei să mă primească ca semn al pocăinţei mele de a-l mai critica, s-a înşelat amarnic. Nu m-am pus în astfel de situaţii în faţa altora mai mari şi care poate că ar fi meritat nişte scuze.
Eu am scris şi voi continua să scriu despre ceea ce cred că poate fi de ajutor cetăţeanului de rând să înţeleagă mersul unor evenimente politice, ce se ascunde în spatele unor decizii politice sau administrative, economice ori sociale. Mă simt util şi mulţumit atunci cînd sunt oprit pe stradă şi felicitat pentru ce am scris, filmat  sau comentat pe postul local de televiziune. Desigur, pot şi greşi, pot să mă poziţionez de partea unor opinii care să nu fie confirmate de derularea evenimentelor, dar aceste erori de percepţie a fenomenelor din spaţiul public pot fi lesne înţelese dacă nu sunt scoase din contextul lor.
Îmi menţin afirmaţia că decizia primarului Portariuc de a amplasa patinoarul în Centrul istoric a fost una inspirată şi voi aprecia orice demers al acestuia de a iniţia activităţi publice în acest spaţiu, activităţi care au menirea de a-l atrage pe botoşănean în această zonă a oraşului.  Refacerea vieţii economice, revigorarea comerţului în Centrul istoric al oraşului Botoşani nu se poate realiza peste noapte. Zona aceasta a murit economic încetul cu încetul vreme de peste 20 de ani. Sunt necesari cel puţin câţiva ani de muncă pentru ca ea să se refacă iar botoşăneanul amator de cumpărături şi consumator de plăceri să-şi facă un obicei de a frecventa zona. Important va fi să i se ofere motive.
Revenind la politicianul nostru, îi recomand să încerce să gândească ceva mai mult înainte de a da verdicte iar dacă vrea să se facă remarcat în politica botoşăneană să nu mai fie pătimaş cu adversarul. Ura orbeşte raţiunea şi distruge personalitatea!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia