Dec 03

Duminică, la Darabani, s-a sărbătorit Ziua Naţională a României într-un context special, cu invitaţi din Ucraina şi Republica Moldova. Primarul Cornel Aroşoaie, băiat de-a Vrâncioaiei cum este, le-a oferit dărăbănilor cârnaţi cu fasole şi sarmale de post.
De la festin n-a lipsit părintele Nicodim de la biserica din Teioasa, cel care este cunoscut în zonă ca administratorul firmei „Milogul” SRL. Era părintele într-o vervă deosebită şi prinsese plăcerea de a dialoga cu mine. Părintele a mâncat o porţie zdravănă de fasole, a înfulecat cârnaţul, a băut ţuică din belşug şi a înecat sarmalele cu mai multe pahare cu un vin roşu, cu gust de căpşunică.
Bine dispus, părintele a început să mi se destăinui că are mari necazuri cu biserica din Teioasa, pe care de ani de zile încearcă s-o termine şi numai nu reuşeşte. Dacă i-aş face un reportaj despre truda sa duhovnicească, despre vrednicia sa, poate că se vor găsi sponsori să-l ajute să ducă la bun sfârşit lucrarea închinată Domnului.
Nu i-am promis nimic, cum nu i-am promis nici că discuţia noastră va rămâne una de spovedanie reciprocă şi, deci, nu va fi făcută publică. Cred că părintele cunoaşte regula de aur că nu-i bine să te destăinui unui jurnalist cu informaţii confidenţiale sau ferite de ochii lumii pentru că jurnalistul, mai devreme sau mai târziu, le va pune pe note într-un text ce va fi dat publicităţii. Pornind de la această minimă judecată de raţionament, consider că a face publică discuţia mea cu părintele Nicodim este un atribut al profesiei. Mai ales că părintele nu s-a angajat să-mi fie o sursă, ca să-l ţin în anonimat cu cea mai mare sfinţenie.
În timp ce părintele mă lămurea cum ar trebui realizat reportajul, mie îmi defilau prin minte faptele sale ce aparţin trecutului. De exemplu, faptul că părintele n-a finalizat lucrările la biserică dar a reuşit să-şi ridice şi să finalizeze o vilă personală de toată frumuseţea. Apoi, a primit părintele mulţi, foarte mulţi bani guvernamentali, bani care au dispărut în buzunarul larg al sutanei sale.
Mulţi localnici, acum realizaţi prin străinătate, au făcut donaţii substanţiale bisericii, bani care iarăşi au dispărut nu se ştie unde. Mai are părintele un succes nebun prin satele româneşti din Ucraina, pe unde spovedeşte, mai ales femeile, pe bani frumoşi. Şi iar aceşti bani nu se lipesc nicidecum de zidurile bisericii porin vreo pictură după canoanele credinţei ortodoxe.
În timp ce părintele se încălzise, explicându-mi cum va da el interviul în reportajul meu, mie tocmai îmi veniseră în minte proaspăta discuţie avută cu un cetăţean din Teioasa, care-mi povestise cum părintele Nicodim a dat dezlegare credincioşilor, încă de sâmbătă, să mănânce fasolea cu cârnaţ şi să bea vinul. Mă luminasem, adică găsisem explicaţia pentru care părintele înfulecase fasolea cu cârnaţ: avea dezlegare de la Domnul!
Am mai avut onoarea să-l cunosc şi pe părintele de la biserica din Bajura, care este şi proprietarul cazanului de ţuică din zonă. Părintele a venit cu concubina, pardon, doamna colonesă, pardon, cucoana preoteasă. O blondă de culoarea grâului înspicat, rumenă şi gata să plesnească de dragostea… creştinească ce a cuprins-o de când a făcut tandem cu părintele.
Cu părintele din Bajura numai m-am salutat, n-am dialogat. Am aflat după ce-am plecat că s-a arătat extrem de supărat pe prezenţa mea în spaţiul protocolului, aşa că s-a dedat lui Bachus cu tot trupul până seara târziu. Să-i fie de bine, mai ales că-i un creştin voinic şi dolofan aşa cum numai pochii de prin cărţile de joc mai arată.
De realizat un reportaj popesc la Darabani îl voi realiza. Dar nu despre părintele Nicodim, om simpatic dealtfel şi fără fandoseli popeşti. Părintele Nicodim este tipul omului care ce are în guşă are şi-n căpuşă. Mi-a căzut cu tronc, adică mi-şa devenit simpatic, nu cumva să vă gândiţi la apucăturile pe care le au unii preoţi catolici şi mai nou pastorii penticostali.
Voi realiza un reportaj despre isprava unei beizadea de popă care a nenorocit un tânăr care acum se chinui la pat. Pe curând, aşadar, în Lumea lu’ Rotundu!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia