Jan 30

Primarul Ovidiu Portariuc ne-a anunţat că a depistat un teren la margine de Botoşani pe care va ridica mândreţe de locuinţe pentru tineri. Să ni-l imaginăm pe primarul nostru simpatic cum a depistat el terenul. Îmbrăcat într-un balonzaid, cu o pereche de ochelari fumurii pe ochi, cu o pălărie care să-i acopere şi ea faţa, mergând ferit la vreme de seară pe străzile Botoşaniului, primarul Portariuc a luat la rând spre verificare toate terenurile virane.
Într-una din seri paşii l-au purtat şi spre capătul străzii Ion Creangă, ajungând până în zona cunoscută drept poligon. Aici a fost întâmpinat, dând vesel din coadă, de o haită de căţele aflate în călduri şi în căutare de un ciobănesc care să le asigure perpetuarea speciei cu pui sănătoşi. Căţelele şi-au recunoscut binefăcătorul datorită căruia se află în libertate şi pot hălădui în voie pe străzile municipiului.
Dând din coadă şi scâncind la lună, căţelele l-au călăuzit spre un teren de vreo 4 ha, afla în afara perimetrului urban. Portariuc şi-a dat pălăria mai spre ceafă, şi-a scos ochelarii fumurii şi a privit terenul aflat sub clar de lună plină, semn al prosperităţii.
Mulţumit că efortul său de detectiv a fost răsplătit de providenţă, Portariuc s-a retras în vila sa oferită cu dărnicie de investitorul italian, aflată la margine de oraş şi pe teritoriul comunei Curteşti şi a început să mediteze adânc.
Broboane mari de sudoare îi acopereau fruntea, iar nevastă-sa s-a retras discret în dormitor ca nu cumva acela micu să scâncească şi să-i tulbure întâi stătătorului nostru meditaţia. Cufundat în adânca sa meditaţie transcedentală, deodată fu cuprins de o clarviziune ce-l făcu să exclame:
- Asta e! Am găsit!
Ar fi putut rosti Evrika şi ar fi rămas în istoria oraşului ca Arhimede de Botoşani dar acest cuvânt îi este necunoscut, neîntâlnindu-l în limba lui Goethe, nu în scrierile acestuia ci în cele ale lui Goebels de ale cărui învăţături ideologice se simte atras, mai ales se simte fascinat de modul în care ministrul lui Hitler a inventat maşinăria unei propagande ce nu poate greşi ţinta aleasă.
A doua zi dimineaţă, de cum intră în biroul său din Primărie, chemă secretara şi-i ordonă să convoace o conferinţă de presă. O atenţionă să nu cumva să lipsească cei de pe lista sa specială de invitaţi şi să facă tot posibilul ca nu cumva să afle cei de la tele’M.
La conferinţa de presă, relaxat şi misterios la faţă, primarul explică reporterilor cum vor arăta blocurile cu noile locuinţe pe care le va ridica pe terenul viran din capătul străzii Ion Creangă. Pentru început, din bugetul acestui an va aloca câteva miliarde de lei vechi pentru a se face studiile geotehnice şi de fezabilitate, eventual chiar şi proiectarea, urmând ca în anii ce vor urma (n.a. – mai pe la Sfântul Aşteaptă) să fie construite şi blocurile. Guguştiucii lui Cristoiu  şi-au notat mărgica de sticlă ouată de primar şi au dat fuguţa s-o transforme într-una de mărgăritar pe site-urile lor.
Conferinţa de presă încheiată, primarul s-a retras în birou. Numai ce închise uşa şi se scărpină mânios în partea dorsală, ridicând un picior precum potăile care fac pipi la rădăcina copacului.
Scăpând de mâncărime, se aşeză la birou şi formă un număr de telefon:
- Alo! Ce faci baroane?
- (…)
- Te-am sunat să-ţi spun că nu te-am uitat. Ţi-am găsit de lucru preţ de câteva miliarde lei. Cam puţin dar pentru început este ceva. Treci pe la mine şi nu uita că partidului trebuie să-i fii recunoscător. Eu nu sunt prea pretenţios. Ne vom înţelege!
- (…)
/ Alo!… Ce dracu’ bârâie aşa… Las’ că de la 1 februarie nu veţi mai asculta voi nimic. Intră în vigoare noul Cod de procedură penală şi adio cu ascultatul telefoanelor. <br>
Râse satisfăcut, precum soldatul Svejk după ce stătu o jumătate de oră pe WC şi reuşi să se uşureze.
Bietul primar, n-avea de unde şti că soarta avea să i-o pecetluiască chiar şeful său politic prin a emite o ordonanţă de urgenţă ca procurorii să poată asculta în continuare telefoanele şi să-i umfle pe corupţi, înnobilându-i cu brăţări ca şi până acum.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia