Feb 21

Vineri, prin presa locală a apărut ştirea cum că profesorul dr. în fizică Cornel Furtună ar fi primit propunerea PSD de a fi sprijinit să ocupe funcţia de inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, în condiţiile în care în Consiliul Local Municipal va vota alături de consilierii PSD.
Aseară am discutat cu profesorul Furtună şi mi-a spus că el habar nu are de o astfel de propunere. Dealtfel, în cursul zilei de vinei a primit vreo patru telefoane prin care era întrebat dacă va accepta funcţia. Furtună a fost ferm în a declara că nu a discutat acest aspect nici cu Ovidiu Portariuc, în calitate de preşedinte executiv al PSD şi primar al Botoşaniului şi nici cu Andrei Dolineaschi, preşedintele PSD.
În schimb, profesorul Furtună a recunoscut că i s-as propus funcţia de viceprimar alături de Cosmin Andrei, adică în locul liberalei Cătălina Lupaşcu, dacă va trece de partea PSD cu cei doi consilieri PP-DD şi consilierul PER Gheoprghe Iavorenciuc, ceea ce i-ar permite PSD-ului să formeze o nouă majoritate în CLM.
Este limpede că Ovidiu Portariuc se simte în pericol şi face ceea ce a făcut din totdeauna PSD-ul: cumpără trădătorii de la celelalte partide oferindu-le funcţii sau alte privilegii la vedere ori ascunse.
Surse sigure din interiorul PSD mi-au spus că la ultima şedinţă a PSD s-a mai stabilit că dacă nu vor reuşi să facă o majoritate şi viceprimarul Cosmin Andreo va fi demis, atunci Portariuc îi ca oferi o funcţie importantă în cadrul Primăriei Botoşani, funcţie de pe care va exercita atribuţiunile de acum ca viceprimar.
În această situaţie, noul viceprimar pe care l-ar putea alege coaliţia PNL – PDL va fi unul de decor. Legea îi permite primarului să nu transfere nici un fel de atribuţiuni către viceprimari. Aşa că Portariuc este pregătit chiar să ia şi atribuţiunile ce le are în prezent viceprimarul liberal Cătălina Lupascu şi s-o lase fără nici un fel de competenţe.
S-a avansat chiar ideea ca în cazul schimbării viceprimarului Cosmin Andrei şi investirea unui altuia, primarul Ovidiu Portariuc să dea ordin celui de la poartă că viitori viceprimari aleşi să nu mai intre în primărie, legea permiţându-i o astfel de decizie. Dealtfel, o asemenea situaţie a mai fost practicată de un primar social-democrat la o comună din judeţ în mandatul 2008 – 2012, când l-a interzis viceprimarului PDL accesul în primărie.
Consilierul PER Ghgeorghe Iavorenciuc sub nicio formă nu va ceda şantajului primarului Portariuc iar Cornel Furtună, care a ieşit consilier ţărănist pe listele Mişcării pentru Botoşani, nu cred că va accepta să joace rolul de pion otrăvit al PSD-ului într-o eventuală Alianţă PDL – PNL. Oricât s-ar strădui Porttariuc, mai mult de 10 consilieri locali nu poate strânge, ceea ce nu va fi suficient pentru că în opoziţie rămân 13.
Numai dacă şi Furtună şi Iavoprenciuc vor accepta trădarea opoziţiei în favoarea PSD-ului se va putea realiza o majoritate care să-l susţină pe Portariuc.
Poate că Iavorenciuc ca om de afaceri poate fi şantajat dar profesorul Cornel Furtună, ţărănist convins, nu cred că va întina memoria înaintaşilor ţărănişti şi va pactiza cu criminalul politic de factură comunisto-socialist, astăzi întrupat în social-democratul Ovidiu Portariuc.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia