Feb 23

Nu ştiu dacă politicienii liberali şi democrat-liberali vând pielea ursului din pădure când fac calcule asupra unui nou viceprimar de Botoşani din partea acestei eventuale viitoare alianţe. Astăzi, sau poate cel târziu mâine, vom şti cât de veridice pot fi aceste calcule politice, totul depinzând de ieşirea PNL de la guvernare şi spargerea USL.
Dar să acceptăm acest joc politic şi să încercăm să creionăm cam ce potenţiali candidaţi pot concura pentru funcţia de viceprimar deţinută încă de social-democratul Cosmin Andrei.
Un nume vehiculat este cel al lui Eugen Ţurcanu, actual director al Direcţiei de Servicii Publice Sport şi Agrement din Primăria Botoşani. Se ştie că Ţurcanu se află într-un conflict deschis cu actualul primar Ovidiu Portariuc şi viceprimarul Cosmin Andrei.
Conflictul a pornit de la faptul că Ţurcanu a dat presei informaţii despre afacerilor celor doi social-democraţi, afaceri derulate pe banii din bugetul primăriei dar spre folosul lor personal.
Portariuc şi Andrei ar fi vrut să-l elimine pe incomodul Ţurcanu din fruntea Direcţiei dar n-au reuşit pentru că le trebuia votul majoritar al consilierilor municipali, ceea ce le-a lipsit. Personal, deşi în conflictul cu primarul şi viceprimarul social-democraţi sunt de partea lui Ţurcanu, în ce priveşte o propulsare a acestuia pe un post de viceprimar am mari rezerve. Ţurcanu este bun pe postul pe care se află dar pentru viceprimar este prea mare căciula şi nici experienţa politică necesară nu o are.
Dacă va fi susţinut viceprimar, nu se va întâmpla nimic altceva decât că va fi înlocuit actualul Cosmin Andrei cu un alt Cosmin Andrei botezat Eugen Ţurcanu.
Un alt nume vehiculat este cel al profesorului ţărănist Cornel Furtună. Îl cunosc bine pe Furtună şi-l apreciez sub aspectul moralităţii, al teicii sociale promovate. Dar Furtună este un tip uşor conflictual şi nu ar rezista politic ca liant între liberali şi democrat-liberali pentru că are orgolii greu de încadrat în tiparele normalului.
Mai există şi pericolul ca Furtună să fie uşor convins de primarul Portariuc să colaboreze cu PSD-ul, ceea ce ar produce o mare dezamăgire unei eventuale alianţe PNL – PDL şi ar duce la demiterea sa imediată, ceea ce ar da naştere la instabilitate în conducerea administraţiei municipiului Botoşani şi ar prejudicia grav imaginea proaspetei alianţe politice.
Şi dacă tot am pomenit de o colaborare a viitorului viceprimar cu actual primar Portariuc, în interesul botoşănenilor, în acest sens l-aş vedea bun de viceprimar pe Cătălin Alexa. Are experienţă în această muncă, nu este repezit în decizii, nu este excesiv de orgolios, colaborează politic cu partidul sau alianţa care-l susţine iar primarului Portariuc îi va fi foarte greu să-l acuze de sabotaj la adresa competenţelor sale.
Dacă viitoarea alianţă PNL – PDL vor să-l compromită definitiv pe primarul Portariuc şi să-l aducă în situaţia ca acesta, ori să-şi ia lumea-n cap şi să demisioneze din funcţia de primar, ori să cedeze politic şi să colaboreze necondiţionat cu noua majoritate din consiliul municipal, atunci trebuie susţinut viceprimar Florin Ghiorghiţă-
Ghiorghiţă cunoaşte foarte bine ce are de făcut un viceprimar dar mai ales ştie cum să lupte politic şi să nu cedeze. Are tupeu, are fler politic, este lipsit de scrupule şi nu se lasă dominat din exterior.
Numai că readucerea lui Ghiorghiţă pe post de viceprimar va însemna pentru PDL o pierdere de încredere din partea botoşănenilor şi ar da scuipat la furcă social-democraţilor s-o ţină numai în scandaluri politice puse pe seama lui Ghiorghiţă, încercând să-i convingă pe botoşăneni că primarul nu poate să-şi exercite prerogativele pentru că este blocat de cei doi viceprimari şi majoritatea din CLM.
Dacă decizia ar depinde de mine, m-aş orienta spre Cătălin Alexa care poate realiza o bună colaborare cu Cătălina Lupaşcu şi l-ar pune pe primarul Portariuc în situaţia de a nu mai avea pe cine da vina pentru nepriceperea sa.
Dar, cum spuneam, deocamdată vorbim de pielea ursului din pădure.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia