Mar 05

Cu câteva zile în urmă m primit un telefon de la un cunoscut jurnalist botoşănean care mi s-a plâns că la ultima şedinţă de Consiliu Local Municipal Botoşani, „pe uşa din dos” a fost făcută cetăţean de onoare poeta şi scriitoarea Lucia Olaru Nenati.
În opinia jurnalistului, Olaru n-ar fi trebuit făcută cetăţean de onoare pentru că activitatea ei de-a lungul vieţii şi opera pe care a creat-o n-ar fi de un nivel aşa de ridicat încât să i se acorde astfel de onoruri.
Ştiu că respectivul jurnalist are o problemă cu Lucia Olaru Nenati din perioada când amândoi au lucrat la ziarul local Clopotul, el reporter, ea redactor şef sau director, nu mai reţin. Sub acest aspect, dacă ar fi ceva de reproşat Luciei Olaru acelaşi lucru i se poate reproşa şi jurnalistului. Amândoi au ridicat în slăvi viaţa economică, socială şi politică de sub regimul comunist.
Dacă după 1990, jurnalistul a preferat mediul politic iar Olaru pe cel cultural, este un mod de opţiune personală. În schimb, cu părere de rău pentru jurnalist, dacă este să punem în balanţă impactul pozitiv asupra culturii botoşănene jucat de Olaru şi de el, meritul Luciei este de departe unul remarcabil.
Chiar dacă n-am avut prilejul s-o cunosc înainte de 1989, să-i cunosc activitatea din perioada comunistă, Lucia Olaru Nenati este o intelectuală de marcă, are un doctorat în domeniul literaturii, are o operă literară care impune respect şi care i-a adus aprecieri în plan naţional şi peste graniţă în Bucovina Ucraineană şi Republica Moldova.
Se spune că evenimentele din decembrie 11989 au găsit-o pe postul de director al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani şi că a fost fugărită de actori pentru că a avut un comportament inadecvat. Nu cunosc acele împrejurări şi nu vreau să le judec după spusele altora. Este posibil ca Olaru să fi avut un exces de zel în aplicarea politicii comuniste în activitatea de la Teatru. Dar mă întreb, cei care acum se cred buricul scriitorimii botoşănene, poeţi sau prozatori, ce atitudine au avut faţă de regimul comunist? Mai toţi au scris în fostul Clopotul poezii şi proză prin care l-au ridicat în slăvi pe Ceauşescu, au lăudat  şi aplaudat în împrejurări festive conducătorii comunişti din fruntea judeţului.
Lucia Olaru Nenati şi-a câştigat, prin activitatea prestată şi scrierile sale un loc meritoriu în istoria culturii botoşănene şi dacă sunt voci care i-l contestă, acele voci să privească în spatele lor şi să vadă ce anume le permite să emită valori de judecată morală. Tare îmi este teamă că aceste voci, privind în spate, nu văd decât un imens gol pe care încearcă acum să-l umple cu invidie şi critici nejustificate la adresa celor care chiar au făcut ceva în viaţă pentru a rămâne vii în memoria generaţiilor viitoare.
Nu oricare dintre noi are capacitatea şi resursele intelectuale să ridice temple virtuţii şi săpa temniţe viciului. Roşi de invidie, ei ridică viciul la valoare de virtute, crezând că aşa vor umbri munca şi truda celor la a căror nivel nu se pot ridica.
Am discutat cu mai multe personalităţi ale vieţii noastre publice, cu unii dintre consilierii locali, şi mai toţi mi-au confirmat că acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru Lucia Olaru Nenati este o recunoaştere a valorii personalităţii sale şi o recompensă morală pentru efortul depus în susţinerea culturii botoşănene.
Subscriu acestor opinii cu precizarea că Lucia Olaru Nenati n-a fost declarată cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, fiind introdusă pe uşa din dos pe ordinea de zi a acelei şedinţe de CLM, ci a intrat pe uşa din faţă bucurându-se de toate onorurile publice.  Felicitări, stimată doamnă!

written by Ioan Rotundu

One Ping to “O fi chiar pe uşa din dos făcută cetăţean de onoare?”

 1. Revista Luceafărul » Cultură socială. Note pentru ,,damnatio memoriae”. In foaie, Lucia Olaru Nenati Says:

  [...] (Articol apărut în ziarul  on-line Jurnalul de Botoşani din 5 martie 2014, Blogul lui Rotundu (http://rotundu.blogs.jurnalulbtd.ro/2014/03/05/o-fi-chiar-pe-usa-din-dos-facuta-cetatean-de-onoare/); [...]


5 Responses to “O fi chiar pe uşa din dos făcută cetăţean de onoare?”

 1. 1. Georgica Manole Says:

  Felicitari pentru articol!

 2. 2. Un anonim Says:

  Bravo domnului Rotundu ca a pus punctul pe I si a spus ceea ce ar fi putut spune orice om de bun simt din Botosani pentru care Doamna Nenati e o emblema a culturii orasului.

 3. 3. Ciprian Says:

  Cum dna Lucia Olaru Nenati nu era cetatean de onoare mai demult?

 4. 4. Un om din Botosani Says:

  Vreau sa va spun si eu ca am avut ocazia sa asist la o discutie a unuia dintre cei deranjati de obtinerea de catre Doamna Nenati a acestui titlu si mi-am dat seama ca intradevar e vorba de cea mai urita invidie caci omul inventa pur si simplu defecte de nimeni crezute doar doar va putea sa mai convinga pe cineva si sa mai faca ceva ca sa obtina el acel titlu si nu ea. Dar asa mi-am dat seama ce greu i-o fi fost ei sa faca atitea lucruri de isprava intre asemenea mizerabli. dar lumea stie si o pretuiste si eu zic la fel ca si autorul: Felicitari, stimata doamna pentru acest titlu pe deplin meritat!

 5. 5. CIP CIRIP Says:

  NU CUMVA CEL CU ATACUL E VAL GURALIUC???
  CE SA MAI ZIC???FELICITARI, D-LE ROTUNDU!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia