Mar 10

Primarul Ovidiu Portariuc pregăteşte să deruleze două afaceri care ar putea crea o gaură importantă în bugetul primăriei. El vrea să cumpere terenurile proprietate privată aflate printre blocuri ca să le amenajeze terenuri de joacă.
Fiind vorba de o proprietate privată, este limpede că nimeni nu poate avea vreun control asupra preţului, într-o astfel de situaţie neputându-se organiza licitaţie publică ci doar o comisie de negociere, comisie care poate fi formată din oamenii de încredere ai primarului.
În principiul ideea nu este una rea. Numai că din capul locului, după cum a pus problema, primarul urmăreşte doar să mai ciupească nişte comisioane. N-ar fi lansat o astfel de suspiciune dar din modul netransparent în care Portariuc a cheltuit banii adunaţi din sponsorizări la două festivaluri mă face să-l suspectez dă pune la cale afaceri oneroase, adică necinstite.
Dacă primarul ar fi venit cu declaraţia că va cere premierului să emită o hotărâre de guvern prin care terenurile dintre blocuri să fie rechiziţionate în interes public, contra unor sume stabilite prin expertize validate de hotărâri judecătoreşti, totul ar fi fost cât se poate de cinstit şi transparent.
Mai există şi varianta schimburilor de teren. Cele mai multe terenuri dintre blocuri nu pot fi folosite în scopuri investiţionale şi atunci s-ar putea cădea la înţelegere cu proprietarul să i se dea teren la margine de oraş şi în suprafaţă mai mare, adică în echivalent valoare.
A doua afacere pe care primarul o pregăteşte este înfiinţarea unei societăţi comerciale în subordinea Consiliului Local cu angajarea a vreo 40 de persoane care să asigure întreţinerea spaţiilor verzi din municipiu. A se înfiinţa o societate înseamnă a avea director, contabil şef şi alţi funcţionari de birou ceea ce încarcă n ejustificat cheltuielile publice.
Dacă este cu adevărat nevoie de personal îngrijitor al spaţiilor verzi şi de curăţenie a oraşului, problema se poate rezolva extrem de simplu şi la un cost foarte redus. Ori se mai angajează oameni la Direcţia de Servicii Publice, Sport şi Agrement, ori în structura societăţii Urban Serv se creează un compartiment specializat pentru astfel de lucrări.
Dar Portariuc are un interes propriu sau de partid. El vrea să ofere nişte funcţii de şefi unor apropiaţi ai săi. Împlinirea acestei dorinţe ar însemna folosirea banului public într-un mod neeconomicos.
Am convingerea că ambele intenţii ale primarului vor fi blocate de consilierii locali, care nu au aprobat până acum nicio solicitare a primarului ce era vădit în interesul său personal sau al partidului, respectiv a PSD. Să ne amintim de modul în care consilierii locali i-au blocat înfiinţarea postului de director adj, la Poliţia Locală, post pe care Portariuc voia să angajeze un fost miliţian ce adusese mai multe servicii personale familiei sale.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia