Mar 16

În primul rând să definesc ce înţeleg eu prin boşorogi. Pentru mine sunt acele persoane care au ieşit la pensie sau au ajuns la vârsta când nu mai au căutare pe piaţa muncii şi trăiesc doar din venituri sociale, adică din munca altora.
Boşorogii sunt de mai multe categorii. Cea mai numeroasă provine din rândul fostei cale muncitoare, din rândul acelor heirupişti socialişti care munceau în dorul leii dar care erau buni de gură şi tupeişti când se făcea analiza muncii, ei fiind primii care îi criticau pe cei care munceau cu adevărat şi competent. Pe aceşti boşorogi îi întâlneşti prin faţa sediilor asociaţiilor de proprietari, prin pieţe, parcuri şi în general prin locurile aglomerate, criticând la greu pe toţi cei care muncesc şi lăudând politica PSD, semn al nostalgiei pentru perioada când ei erau forţa politică conducătoare dar prost muncitoare.
A doua categorie sunt boşorogii din sistemul bugetar. Aceştia umblă ceva mai spilcuiţi, sunt politicoşi, intră în vorbă tatonându-şi partenerul şi încet, încet începe să laude politica social-democraţilor şi să se vaite de modul în care celelalte partide nu lasă PSD-ul să conducă ţara spre bunăstare şi prosperitate.
Ultima categorie sunt boşorogii care provin din învăţământ, foştii profesori de socialism ştiinţific, lor alăturându-se foştii activişti şi propagandişti ai PCR. Aceştia activează didactic, strategic şi pot fi întâlniţi luând cuvântul pe la adunările publice de cartier, trudesc activ în preajma alegerilor, răspândesc mesajele PSD-ului şi le dă interpretarea cuvenită.
Boşorogii sunt maşina de propagandă a social-democraţilor şi este foarte greu de contracarat prin discursuri p0ublice cu caracter critic la adresa guvernelor socialiste ce se pretind a fi social-democrate.
În aceste zile am asistat la două reacţii publice ale boşorogilor. Una am cunoscut-o trăgând cu urechea prin Piaţa centrală. Primarul Ovidiu Portariuc tocmai ne pricopsise prin cutia poştală din scara blocului cu Raportul său de activitate, un ziar multicolor, tipărit din banii noşptri pentru a ne aduce la cunoştinţă rezultatele muncii sale.
Grupaţi în cercuri de câte 8 sau 10 persoane, boşorogii din piaţă discutau discret că Portariuc n-a ales bine momentul cu Raportul pentru că se anunţă creşteri de preţ şi nu dă bine la popor. Apoi, şopteau boşorogii, a făcut-o prea de oaie cu laudele, multe dintre realizări fiind doar în mintea sa nu şi efective.
A doua reacţia a boşorogilor am cunoscut-o după difuzarea ştirii că şeful PNL Florin Ţurcanu a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Jubilau boşorogii şi căutau capăt de vorbă cu cei din jur ca să le spună ei cum Ţurcanu este un puşcăriaş care trebuie dat jos de la conducerea Consiliului Judeţean Botoşani.
Într-un sondaj de stradă efectuat de un reporter de la Tele’M, un boşorog s-a exprimat că hoţul de Ţurcanu trebuia condamnat pe viaţă. Se vedea clar ura sa împotriva liberalului, deşi boşorogul habar nu avea de ce a fost condamnat Ţurcanu.
Boşorogii, telespectatori fideli Antenei 3, nu vor fi niciodată interesaţi de crearea locurilor de muncă, de dezvoltarea sistemului privat, de comasarea terenurilor agricole pentru a fi lucrate eficient etc. Ei sunt interesaţi de majorarea pensiilor, de creşterea ajutoarelor sociale, de medicamentele gratuite şi compensate pe care le ridică lunar chiar şi când nu au nevoie, de creşterea salariilor la bugetari.
Boşorogii nu vor pomeni de majorările de preţ, de înmulţirea impozitelor şi taxelor dar vor lăuda insistent promisiunile electorale ale PSD, prezentându-le ca şi cum ar fi fost deja realizate.
Pe boşorogi nu-i interesează soarta celor peste trei milioane de români care muncesc pe brânci prin Europa pentru a trimite bani acasă, pentru a-şi încropi în ţară o stare materială care să le permită să trăiască cândva şi fără grijile bătrâneţii. Boşorogii îi urăsc pe cei care muncesc şi care sunt avuţi. Ei vor ca toţi să fie la fel, pentru că aşa era şi în comunism şi n-a murit nimeni de foame, dimpotrivă, toată lumea trăia bine.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Radicalismul boşorogilor”

  1. 1. Costel Says:

    Sunt intru totul de acord cu dumneavoastra, doamnule Rotundu, mai putin afirmatia potrivit carora pensionarii “trăiesc doar din venituri sociale, adică din munca altora”. Indiferent daca au muncit cu spor sau au tras chiulul, acesti oameni au cotizat la sistemul de pensii. Faptul ca acum sunt mai putini angajati decat pensionari nu este vina lor.

  2. 2. get download Says:

    You could definitely see your expertise in the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. “The most profound joy has more of gravity than of gaiety in it.” by Michel de Montaigne.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia